Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2013  (Pročitano 72601 puta)

Van mreže file

• *
  • Starost: 53
Odg: Januar 2013
« Odgovor #340 poslato: 23. Januar 2013. u 20:26 »
Pa dobro, Srbine, po GFS-u imaćemo bar 5-6 ledenih dana počev od petka. I to je nešto! :)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #341 poslato: 23. Januar 2013. u 20:30 »
Večerašnji EC je razočaravajući što se tiče padavina za petak i subotu, dok je GFS dosta bogatiji padavinama.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #342 poslato: 23. Januar 2013. u 20:31 »
Pa dobro, Srbine, po GFS-u imaćemo bar 5-6 ledenih dana počev od petka. I to je nešto! :)
Ma to je ništa, slažem se sa Srbinom, za mene je ovo najgora zima od kad pamtim. Stvarno nas sneg zaobilazi, i nece ga skoro biti bar prema prognozama modela. Kad bi htelo da grane prolece odmah bi prihvatio da prekine ovo mucenje od zime.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #343 poslato: 23. Januar 2013. u 21:06 »
 ^^ Najgora zima je bila 2006/2007,kada cele zime nije ni padao sneg,sem malo provejavanja u decembru čini mi se,ta je godina ujedno bila i najtoplija,ali slažem se ova zima je skroz podbacila,ukoliko se nešto ne promeni u prvoj polovini februara,onda piši propalo,prosek dana sa snežnim pokrivačem za Beograd kreće se od 30-45,a mi do sada imali koliko? Nedelju dana u decembru i to je sve?

Van mreže djuki77

• *
  • Starost: 47
« Odgovor #344 poslato: 23. Januar 2013. u 21:17 »
GFS podigao temperature, a smanjio padavine...prave zime i pravog snega nema na vidiku..

Van mreže Rale

• *
« Odgovor #345 poslato: 23. Januar 2013. u 21:27 »
Eneede !?  Nije valjda...    :deda:

kako onaj veli debel minus i zima straota... :oboze:  Ko zna u sta oni gledaju...

Van mreže Marko_bg

• **
  • Starost: 39
« Odgovor #346 poslato: 23. Januar 2013. u 21:42 »
Па не може свака зима да буде надпросечна са снегом, не може свака чак ни просечна да буде, мора нека и да подбаци, то је једноставно тако. Исти случај као и са летом, неко топлије, неко хладније. Ипак не бих ја још увек коментарисао каква је зима, боље је то урадити тамо крајем фебруара, почетком марта. Иако нисам добар у прогнози времена, искрено верујем у још један хладни талас до краја зиме (ледени дани и 20+цм снега).

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #347 poslato: 23. Januar 2013. u 21:49 »
Ne sećam se nešto hladnijeg leta, možda '99 ali nemam podatke.

I ostali modeli daju malo kiše u četvrtak, a u petak šipak.

Van mreže worm

• *
« Odgovor #348 poslato: 23. Januar 2013. u 21:56 »
sve accuweather ne valja, a on pogodi iz prve... hhahaha salim se naravno ali GFS je od pocetka vidio ovakav scenario sve naginjao na nesto sa vrlo malo padavina a poslije vikenda toplije... tako da od zime nista do daljnjeg... ja bih da otvaramo diskusiju za Februar... posto nam je Januar propao.....  :D  :-[ :evil:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #349 poslato: 23. Januar 2013. u 21:59 »
Odosmo u offtopic, ali generalno gledano, u zadnjih 10-ak godina, zime su uglavnom oko prosjeka sa temperaturama i padavinama. Ljeta su iznad prosjeka sa temperaturama, i oko prosjeka sa padavinama.
Mene ova zima za sada podsjeća na onu 2009/2010. Tada smo imali obilan snijeg u decembru i jaka otopljenja poslije. Zatim dosta kiše i malo snijega u januaru (pričam za niže krajeve) i na kraju još jedan kratkotrajan ali obilan snijeg u februaru.
Mnogo toga se od početka ove zime razvija slično kao te, tako da vjerujem da nam februar može donijeti jedan malo veći snijeg (ali teško da se može ponoviti išta slično prethodnoj zimi).

Ontopic: Ništa novo. Biće malo snijega u petak i(li) subotu. Nakon toga suvo i hladno. Za sada ne djeluje da će može biti inverzije (hladan vazduh po visini i dosta sjevernog strujanja).

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #350 poslato: 23. Januar 2013. u 22:00 »
ЕЦ тотално разочарење, наравно прати га ВРФ-НММ по коме би се декоративно забелело, ГФС наравно сјајан у односу на остале моделе, пристојан снег на негативним температурама.

По мени најбољи сценарио црта контролни ГФС сасвим лепе падавине по њему.....

По мени сасвим просечна зима, имали смо ледене дане, јаке мразеве, један већи снег, вероватно ћемо имати још један снегопад у фебруару имаћемо ледени викенд, није лоше када се све узме у обзир, зато уживајмо  :D

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #351 poslato: 23. Januar 2013. u 22:10 »
Ovaj januar nije imao izrazito tople dane osim onaj jedan ili dva, kako gde, ali je zato bio izrazito dosadan i ujednacen i verovatno ga necu pamtiti ni pojednoj meteo pojavi. Meni je licno drago sto nije bilo onih prolecnih dana i visibaba kao ranijih godina mada ovo sve lici na mucenje kome se ne vidi kraj.
Sto se tice zime nisam je ni ocekivao u ovom mesecu, mozda u trecoj dekadi jer nas obicno tada poseti ili u prvoj kad pretekne sneg iz decembra uz nesto ledenih dana. Ubedljivo najgori zimski mesec za mene.

Od ovoga sto nas ceka u petek sam digao ruke kao i od citavog meseca mada ima samo jos nedelju dana. Prosle godine je bila jos gora situacija pa smo na kraju bili zadovolji jer je februar nadmasio sve.

Samo nemojte da pisete kako ne moze svaka zima da bude sa puno snega i hladnoce, jer se ne secam takve zime u zivotu. Samo neka u toku zime padnu tri snega u tri zimska meseca uz 7-8 ledenih dana i svima ovde bi bila puna kapa.
A leto jeste bilo hladnije, 2005. u avgustu a pre toga mozda u osamdesetim godinama.

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #352 poslato: 23. Januar 2013. u 22:21 »
sto se tice padavina od predstojeceg ciklona, jasno je da one nece biti obilne, ali ipak mislim da centralni i istocni krajevi mogu da se nadaju kakvom-takvom snegu, posebno u subotu. ciklon je dovoljno dubok, kako rece Profiamater, sporo ce se popunjavati, a vlage ce biti dosta. osim toga, ciklon ce se kretati vrlo sporo ili se uopste nece kretati. prilikom okluzije moguca su iznenadjenja u smislu padavina, tako da, bez obzira na modele, ne bih otpisivao sneg za vikend, sto se naravno odnosi na centralne i istocne delove srbije, pa mozda i banat. mozda i preko 10cm, no videcemo. setite se samo kako su modeli lose procenili padavine po vremenskom rasporedu i intenzitetu kod proslog ciklona proslog petka, a situacija je sada ipak slicna, sada po meni jos i bolja.

Van mreže sale pn

« Odgovor #353 poslato: 23. Januar 2013. u 23:35 »
Hrvatski WRF-NMM i WRF-ARW su jos bolji od GFS-a za subotu.
Crtaju i jedan i drugi skoro 20mm snega. :deda:

WRF-NMM

WRF-ARW

Videcemo, kakva takva nada svakako postoji, inace GFS18Z i dalje drzi solidne padvine za istocnu i centralnu Srbiju u subotu.

Van mreže mareeram

« Odgovor #354 poslato: 24. Januar 2013. u 00:49 »
Aaaaaaa, vidi u Bugarskoj i Rumuniji! :kafa:

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #355 poslato: 24. Januar 2013. u 01:14 »
Mozda ce kontroverzno da zvuci, ova zima je do sada bolja od prethodne ali za sad nema ni nagovestaja da ce se slavno zavrsiti kao prosla zima. Nekako bas u ovo vreme polako je pocelo da se nadzire sta nas ceka u februaru. Ostaje nam da cekamo sledece deljenje i da se nadamo boljoj podeli karata za nas. Ne mora nastavak zime da bude brutalan kao februar prosle godine ja bih vise voleo da bude kao februar i mart 2005 god. Moje je misljenje da ne treba da ocajavamo i da ce nam se zima sa snegom sigurno vratiti. Pozdrav svima i puno sreve Noletu danas.
Mozda sam otisao u off ali nemam sta da dodam u vezi ciklona koji sledi jer je vec sve receno.

Van mreže morkov975

• *
« Odgovor #356 poslato: 24. Januar 2013. u 08:13 »
Severoiztochni potok je losh za Sofija. Najmnogo 20 cm u Sofija i 7 cm u Novi Iskar. Za Severoiztochna Bulgarija prognoza je za 30-40cm.

Van mreže sale pn

« Odgovor #357 poslato: 24. Januar 2013. u 08:20 »
EC jutros mnogo, mnogo bolji i temperaturno, a i padavinski.
Sada se on priklonio GFS-u i uveo padavine u subotu i mogu da kazem (mada ce biti jos promena) da ovo po meni ne izgleda uopste lose.
Sve su vece sasne da se formira snezni pokrivac u istocnim, juznim i centralnim krajevima.

Nas WRF-NMM se takodje popravio, samo sto on trenutno vidi neku padavinsku rupu u dolini Velike Morave, ne znam iz kog razloga.

Van mreže djole29

« Odgovor #358 poslato: 24. Januar 2013. u 08:26 »
 Boce,

Da li se nesto promenilo u prognozi za Babin Zub za vikend. Vodio bih decu gore pa me interesuje da li ce biti vetra i magle i kolike ce biti padavine.
Hvala unapred.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #359 poslato: 24. Januar 2013. u 08:29 »
Generalno modeli ne najavljuju ništa posebno. Vojvodina može do sutra ujutru da se zabeli. Za vikend ostali krajevi. Kod mene očekujem kišu koja će preći u sneg kasno posle podne ili uveče, ali vrlo malo padavina u obliku snega. Za vikend samo provejavanja ili vrlo slab sneg. Sve u svemu više od 10cm snega bi bilo pravo iznenađenje kojem se nadam. Realno je oečivati manje od 5cm.

A pošto nada poslednja umire hvatam se za modele koji su najbolji po pitanju snežnih padavina.