Godinama pratim vremenske prilike jer mi je posao vezan za "nebo" a to znaci i modele i RHMZ ,ovaj forum kao i vecinu iz susednih drzava. Stvari stoje ovako ,iz moje perspektive...
Najobjektivnije i sustinski najkorisnije prognoze daje RHMZ i tako je godinama. Nijanse koje daju prednost modelima a samim tim i ovom forumu jesu u prognozama koje se odnose na period veci od 5 dana kao i na odredjene precizne geografske tacke. To znaci da se takvom dopunom informisanja samo preciznije uokviri ono sto RHMZ daje kao prognozu.
Odsupanja i jednih i drugih najcesce su vezana za periode u godini kada je ciklonska aktivnost vrlo aktivna ali i to je u nekim prihvatljivim okvirima .To je jasno svakome ko prati prognoze nasih komsija ali i nekih EU drzava.
Pri tom kao osnovu uvek podrazumevam 30 dnevnu prognozu koju upravo izbacuje RHMZ ?? A onda stimovanje...
Dosta clanova ovog foruma osipa drvlje i kamenja na RHMZ iz meni potpuno nejasnih razloga !! Doduse i ja sam nezadovoljan formom saopstenja pa i samim saitom ali verujem da je tu vise u pitanju klasicno srpsko pitanje finansiranja nego neznanja i nepoznavanja meteorologije... Nasa posla ...drzavna.
P.S. Sto se tice moje recenice o gledanju u radar treba je shvatiti kao cinicnu posalicu..
Usput budi receno ishod ovog vikenda video se jos ,cini mi se , u ponedeljak i to dosta izvesno i uobicajeno . Cini mi se da mnogi ostraseni zaljubljenici u sneg i hladnocu vide samo ono sto zele... ( jao bice samo 5 cm a ne 25 cm ,bice debeo minus ,ledara,straota isl..)