Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2013.  (Pročitano 60166 puta)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Februar 2013.
« poslato: 25. Januar 2013. u 17:58 »
Početkom februara modeli vide novo značajnije otopljenje usled prolaska ciklona iznad severne Evrope. Temperature bi ponovo mogle da dostignu 15 stepeni.

Nažalot ni "dugoročno" nije dobro jer je Atlantik i dalje vrlo aktivan...

Van mreže nele-niš

Odg: Februar 2013.
« Odgovor #1 poslato: 26. Januar 2013. u 01:10 »
Eto koliko promene samo u jednom izlazu gfs 18Z crta prostrani AC nad atlantikom oko 2 februara i spuštanje hladne vazdušne mase sa severa na naše područje i EC je sličan njemu tako da posle ovog otopljenja možda nam se ponovo vrati prava zima, sve je to još daleko imenjaće se ali karte ulivaju kakvu takvu nadu.

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #2 poslato: 26. Januar 2013. u 20:00 »
dobar izlaz EC

Na mreži ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #3 poslato: 26. Januar 2013. u 20:17 »
dobar izlaz EC
Ajde da kazemo solidan izlaz koji vraca tracak nade sto se tice sledeceg vikenda, ne treba da spominjem kako je to samo jedan izlaz i kako je to jaaako daleko al neka...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #4 poslato: 27. Januar 2013. u 10:22 »
Modeli su složni da je pred nama period zanimljivog vremena sa čestim otopljenjima i zahlađenjima. Dakle, nema govora o ikakvom anticiklonu ili inverziji u skorije vrijeme.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #5 poslato: 27. Januar 2013. u 11:41 »
Modeli sve bolji za kraj sledece sedmice. . .  valjda ce jednom kada su slozni oko takog scenaria i pogoditi(za prognozu) dosta dana unapred. . .

Za mene i kod mene,zima je za sada jako losa. . .

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #6 poslato: 27. Januar 2013. u 11:48 »
Čini se sve izvesniji dobar blok na Atlantiku a onda prodor hladnoće sa severa, stvaranje ciklona u južnim morima i snežne padavine. E sad za detalje ćemo svakako pričekati još 5-6 dana. Februar je već par godina puno bolji mesec od januara.

Na mreži ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #7 poslato: 27. Januar 2013. u 14:58 »
Prognoza Italijana za prvu dekadu februara, u tekstualnom delu prognoziraju da ce se hladnoca sa severozapada spustiti pravo na Balkan i u oblast Crnog mora a tu je i ciklon u Jadranu.

Van mreže Slavke

• *
  • Starost: 36
« Odgovor #8 poslato: 27. Januar 2013. u 15:23 »
Ali zato su nacrtali južnu putanju ciklona, a to obično ne znači mnogo padavina...pre će ostati suvo ili sa malo snega po ovoj slici.

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #9 poslato: 27. Januar 2013. u 15:26 »
Dobri izlazi danas, ali to su samo izlazi.. Ipak, poslednjih godina, vece iznenadjenje je zima u januaru nego u februaru, pa videemo da li ce se tradicija nastaviti.

Van mreže Rale

• *
« Odgovor #10 poslato: 27. Januar 2013. u 16:06 »
Meni ovo vise lici na dilemu izmedju dve tople opcije , toplu i suvu ili toplu i kisnu.. Naravno vec sutra posle podne jasnije ce se videti kuda sve to ide...Topla kisna je premija...

Generalno cini mi se da ce se Srbija ove godine vrlo rano susresti sa veoma visokim temperaturama. Nije iskljuceno da vec od polovine marta temperature dostignu i 30 stepeni...Naravno to znaci da ce izlozenost ekstremnim promenama biti mnogostruko veca sto svakako nije dobro i pozeljno. Jednostavno to je moj utisak i baziram ga na iskustvu iz prethodnih godina i trenutnim klimatskim prilikama u svetu..

Manje je vazno da li ce neki dan ili vikend proteci u sneznom minusu od cinjenice da toplotni front sve zesce pritiska Balkan...

Van mreže zec

« Odgovor #11 poslato: 27. Januar 2013. u 17:14 »
Rale ja stvarno ne vidim gde ti vidiš kišu i južinu.

Prognoza Italijana je ,čini mi se, vrlo precizna.Odlično su predvideli granicu tople i hladne vazdušne mase kada je bio obilan sneg u Hrvatskoj.Za sada sve ide ka tome da posle ovog otopljenja dobijemo zimski prodor hladnoće,a to da li će ciklon ići pravo ili na dole,videće se,nije se još ni formirao.Ima nade,ali ja se još ne nadam u potpunosti. :D
Čekamo večerašnje karte i sa željom da se blok na Atlantiku zadrži.

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #12 poslato: 27. Januar 2013. u 17:29 »
blok je koliko-toliko izvestan, samo da ne bude prejuzno postavljen...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #13 poslato: 27. Januar 2013. u 17:35 »
Blok na Atlantiku ima lepu tendenciju penjanja ka severu tamo od petka.Još kad bi i islandski minimum smanjio doživljaj bilo bi tu dobrog potencijala za povratak zime u naše krajeve. :)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Rale

• *
« Odgovor #14 poslato: 27. Januar 2013. u 18:08 »
Rale ja stvarno ne vidim gde ti vidiš kišu i južinu.

Kako gde ,ako dodje do padavina gotovo je izvesno da ce to poceti sa kisom negde izmedju petka i subote. No lako se moze desiti da atlantik to jednostavno sve "istopi"..
 Jedina potpuno predvidiva cinjenica sada je da Atlantik nece sedeti na klupi ili se jednostavno iskljuciti...Taj uspon ka severu morace da napravi kanal i te padavine zavise samo od velicine i inteziteta .. No kako mi se cini sve je to isuvise slabasno u odnosu na priliv toplog vazduha..

Van mreže sale pn

« Odgovor #15 poslato: 27. Januar 2013. u 18:34 »
Gledajuci GFS karte, reklo bi se da sa zimom nismo zavrsili. Nije ona definitivno rekla sve sto je imala.
Razvoj situacije me jako podseca na zimu 2008/2009, kada je februar neverorvatnim snegopadom sredinom meseca, opravdao sav izostanak snega iz januara te zime.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #16 poslato: 27. Januar 2013. u 18:36 »
Rade,bez uvrede,ali ja te ništa ne razumem.

Kakve to kanale za padavine spominješ,kakve toplotne talase krajem marta  :?: :doh:

Ensembli 12Z GFS-a.Dosta velika usaglašenost oko zahlađenja krajem perioda:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #17 poslato: 27. Januar 2013. u 19:32 »
 ^^
Rade,bez uvrede,ali ja te ništa ne razumem.

Jedna mala ispravka nije u pitanju Rade vec Rale

Van mreže December_m

• *
« Odgovor #18 poslato: 27. Januar 2013. u 19:36 »
Ne Kimi vec od polovine marta 30 stepeni. Stize leto u martu.  :lmao:

Van mreže file

• *
  • Starost: 53
« Odgovor #19 poslato: 27. Januar 2013. u 20:20 »
GFS meteogram daje ledene dane od 7. do 12. februara. Mada, sve je to jos daleko...