Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2013.  (Pročitano 60190 puta)

Van mreže Danijel-Daca

• *
  • Starost: 37
Odg: Februar 2013.
« Odgovor #120 poslato: 04. Februar 2013. u 17:32 »
Sve lepsi izlazi sto se tice zime i snega! 12Z jedan lep izlaz za zimo-snegoljupce  ???

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #121 poslato: 04. Februar 2013. u 20:26 »
Izlazi su pravi debakl za one koji ocekuju sneg i tu nema bas nikakve prave zime za sada,mlako.....
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #122 poslato: 04. Februar 2013. u 20:28 »
O čemu ti to Man ?

Situacija izgleda vrlo lepo po GFS-u,ali ni UKMO  i EC nisu daleko od toga.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #123 poslato: 04. Februar 2013. u 20:51 »
pred nama je zanimljivih 7 dana.u sredu pocinje formiranje sekundarnog ciklona, od cetvrtka priliv hladnoce sa severa.
od cetvrtka do ponedeljka imacemo sanse za sneg. sve zavisi od polozaja ciklona koji ce se formirati u sredozemlju.
mozda tu nedostaje malo jaci impuls hladnoce, ali polozaj sistema - dosta postojan blok na atlantiku i uzburkan mediteran obecava

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #124 poslato: 04. Februar 2013. u 20:55 »
Mhhh ako EC sutra potvrdi ovaj izlaz, eto me prvim avionom u CG  :o

EC  :selam: :selam: (za CG)

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #125 poslato: 04. Februar 2013. u 21:17 »
Uopste me ne interesuje centralna Srbija,interesuje me iskljucivo sever Srbije,a mi neki lep sneg necemo videti.Svako komentarise za svoj kraj.....
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #126 poslato: 04. Februar 2013. u 21:39 »
Jos uvek se nista ne zna sa sigurnoscu sta nas ocekuje u cetvrtak i petak, a o vikendu i ne razmisljam. Modeli saraju zato sto jos uvek ne mogu da odrede polozaj ciklona.

Gfs12z daje putanju ciklona od 1000mb koji bi kruzio oko nas preko Makedonije, jugoistoka Srbije i Bugarske, padavina bi bilo ali najvise ns jugoistoku i istoku zemlje.

Gfs 12z ensi daje centar ciklona u cetvrtak od 990mb na obali Crne Gore koji bi presao preko nas u daljem putu na severoistok. U takvoj situaciji najvise profitira Vojvodina.

EC daje ciklon od 1000mb ali bi on prosao suvise juzno i istocno od nas da bi dao nekakve ozbiljnije padavine.

UKMO mozda ima i najbolji polozaj ciklona na samoj granici sa Bugarskom od 1000mb i u takvoj situacije bi svi imali kakav takav sneg.

Sve u svemu zakljucak je da nista nije sigurno, karte su otvorene. Tek bi sutrasnji izlazi mogli da nam daju jasniju sliku. Moj savet vam je da ne gubite zivce, vec da uzivate u vremenu kakvo god da bude.

P.S. nisam hteo da kacim karte zauzele bi puno prostora. Koga interesuje sam ce naci.

Van mreže mareeram

« Odgovor #127 poslato: 04. Februar 2013. u 21:56 »
Uopste me ne interesuje centralna Srbija,interesuje me iskljucivo sever Srbije,a mi neki lep sneg necemo videti.Svako komentarise za svoj kraj.....

E pa bas zato sto te ne interesuje nista drugo, neces nista ni dobiti! ;)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #128 poslato: 04. Februar 2013. u 21:58 »
Za sada ne ocekujem ama bas nista u ovoj nedelji. Jeste da se cikloni radjaju u Sredozemlju ali Srbija po ovim izlazima(ali i prethodnim) nece puno profitirati od toga. Naravno, modeli ce jos "seliti" taj ciklon i od toga zavisi sta ce se desavati ali nisam neki optimista.
Po GFS postoje neke sanse za juznije krajeve Srbije a po EC nema nikakvih sansi. Pored padavina imamo problem i sa temperaturom.
Nije mi jasno da u ovakvoj sinoptickoj situaciji nad Evropom koja je generalno veoma dobra za nas nemamo dovoljan priliv hladnoce?
Narocito mi nije jasna prognozirana temperatura koju EC predvidja za period do nedelje ali i posle toga.  :neznam:

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #129 poslato: 04. Februar 2013. u 22:03 »
^^ ^^ Ciklon,ako si gledao na Yr.no sajtu temperature tu nešto stvarno nije u redu.

Nemoguće je da crta onako visoke maksimalne temperature.I za padavine je totalno nerealan gledajući sinoptičku situaciju.

Izašao i prosek EC ensa,dosta bolji od glavnog izlaza,posebno na duže staze.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

« Odgovor #130 poslato: 04. Februar 2013. u 22:08 »
 ^^
Da, to se odnosilo na yr.no.
Meni se tu neke stvari zaista ne uklapaju za ovaj period. Pogledao sam cak i za period posle nedelje kada EC crta osetno toplije vreme a u isto vreme izuzetno visok vazdusni pritisak iznad Atlantika i Skandinavije, to nije realno!

Italijanska prognoza i prognozirana putanja ciklona.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #131 poslato: 04. Februar 2013. u 22:12 »
Nije mi jasno da u ovakvoj sinoptickoj situaciji nad Evropom koja je generalno veoma dobra za nas nemamo dovoljan priliv hladnoce?

Pa ako malo bolje pogledamo blok na Atlantiku mozemo da vidimo da je on previse juzno da bi povukao hladan vazduh sa Arktika. Potreban nam je blok negne izmedju Britanije i Islanda.

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #132 poslato: 04. Februar 2013. u 22:16 »
Dobro vece. E ovo je pravi forum. Iskreno ja EC pratim tako sto gledam meteograd na sajtu yr.no i on bas nije optimisticki za naredni period. Bolji poznavaoci od mene su vec objasnili situaciju koja nas ocekuje i ne slaganje te situacije i meteograma EC-a na pomenutom sajtu. E sad ja sm nesto jos primetio sto mi nikako ne ide na tom sajtu. Kada gledam meteogram ne gledam samo za Beograd vec za skoro sve krajeve nase zemlje. Ima jedna stvar koju sam primetio da jako cesto daje veliku razliku u temperaturi za Sombor i Subotici. Da li je mozda to jos neko primetio i ima li nekog logickog objasnjenja za to ili se jednostavno radi o gresci? Koliko se uopste moze verovati u validnost prognoze na gore navedenom sajtu? Pozdrav i hvala.

Van mreže ciklon

« Odgovor #133 poslato: 04. Februar 2013. u 22:37 »
Pa ako malo bolje pogledamo blok na Atlantiku mozemo da vidimo da je on previse juzno da bi povukao hladan vazduh sa Arktika. Potreban nam je blok negne izmedju Britanije i Islanda.

GFS za petak

EC za petak

Meni se ipak cini da bi ovakva situacija trebala da bude povoljnija sto se tice Srbije i da bi tmax morala da bude malo niza.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #134 poslato: 04. Februar 2013. u 22:38 »
Dobro vece. E ovo je pravi forum. Iskreno ja EC pratim tako sto gledam meteograd na sajtu yr.no i on bas nije optimisticki za naredni period. Bolji poznavaoci od mene su vec objasnili situaciju koja nas ocekuje i ne slaganje te situacije i meteograma EC-a na pomenutom sajtu. E sad ja sm nesto jos primetio sto mi nikako ne ide na tom sajtu. Kada gledam meteogram ne gledam samo za Beograd vec za skoro sve krajeve nase zemlje. Ima jedna stvar koju sam primetio da jako cesto daje veliku razliku u temperaturi za Sombor i Subotici. Da li je mozda to jos neko primetio i ima li nekog logickog objasnjenja za to ili se jednostavno radi o gresci? Koliko se uopste moze verovati u validnost prognoze na gore navedenom sajtu? Pozdrav i hvala.

Moje iskustvo sa yr.no je toplo-hladno. Koristi podatke od EC-a e sad kako racuna nemam pojma, u sustini koristan je za dva-tri dana unapred. Glavni ispadi za moj kraj su mu kada imamo kosavu a on se razvali sa padavinama, a to kod mene ne ide nikako. Sve u svemu nikad ne gledajte jedan model i gotovu prognozu, gledajte raspored barickih sistema i posebno orografiju kada su padavine u pitanju.

Van mreže BackaPalanka

• *
« Odgovor #135 poslato: 04. Februar 2013. u 22:40 »
O čemu ti to Man ?

Situacija izgleda vrlo lepo po GFS-u,ali ni UKMO  i EC nisu daleko od toga.

Man je mislio na sever Srbije. Kod nas dosta tuzna situacija. Vi dole jos imate sanse da dobijete fin snezic.
Волим бело...

Van mreže zec

« Odgovor #136 poslato: 04. Februar 2013. u 22:49 »
^^
Tako je i u decembru izgledalo,pa ste dobili snega i više nego što treba.Ima još dosta dana da se koriguje sve.

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #137 poslato: 04. Februar 2013. u 22:56 »
A sto cemo sa GFS 18z  :o

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #138 poslato: 04. Februar 2013. u 23:05 »
E pa to je ono sto sam napisao u jednom od predhodnih postova. Sve karte su otvorene, vidite kako samo malo produbljivanje ciklona napravi veliku razliku u padavinama. Sve je otvoreno.

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #139 poslato: 04. Februar 2013. u 23:14 »
Kamo srece da ostane ovako...
Ovo je mozda najbolji izlaz GFS otkad pratim prognozu  :selam: