Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2013.  (Pročitano 60277 puta)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
Odg: Februar 2013.
« Odgovor #140 poslato: 04. Februar 2013. u 23:50 »
Pozdravljam sve ljubitelje meteorologije koji su večeras veoma aktivni u praćenju očekivane sinoptičke situacije u narednih 7 dana, koja uopšte nije laka za prognozu. Milina je čitati ove komentare bez obzira što će neki od njih biti pogrešni -jednostavno u pitanju je prognoza vremena i svi mi povremeno grešimo a onom članu foruma koji misli (pardon, može da misli koliko hoće  ;) ali mora da pokaže neoborive dokaze tj. verifications svojih prognoza) da ima savršenu prognozu za 15-20 dana unapred (za npr. 100 randomly chosen worldwide locations) lično ću pokušati da omogućim zaposlenje u prestižnim "weather/meteo" ili utility/ies companies u USA ili u zapadnoj Evropi. Iako bi neko od članova ili makar jedan član (koji izgleda nema nikakvu drugu želju osim da ovde unosi pometnju jer je na nekom drugom meteo-forumu "pukao" pa ovde pokušava da izigrava autoritet)  rekli/rekao da su ovo dečija nagađanja i navijanja, da ovde nema članova koji se razumeju u meteorologiju... Ali neći o tome, taj član ili članovi ne zavređuju pažnju...
Kao što reče Fraka, GFS-18z daje dosta povoljne uslove za snežne padavine i za BG u narednom periodu daje prvo 10-ak mm kiše i susnežice a potom malo više od 30 mm snega. Naravno, ovo je samo jedan "izlaz" i kao što je bilo par relativno "suvih" izlaza koje nismo uzimali "zdravo za gotovo" (barem većina nas nešto iskusnijih zna da ne treba prognozu bazirati na samo jednom "run"-u jednog modela) tako i ovaj izlaz koji daje dosta padavina (ne računajući petak tokom popodneva i subotu u prepodnevnim satima -govorim za šire područje BGa) ne treba uzimati kao "jedini merodavan".

Uzgred, bilo je par komentara u vezi podataka na yr.no sajtu:
par puta sam već spominjao da je interpolacija na tom sajtu urađena dosta jednostavno (da ne kažem neku "težu" reč) ali na brzinu sam pogledao kakve "brojke" ja dobijam interpolacijom ECMWF 1.0x1.0 grb2 i vrednosti za temp. za petak, subotu i nedelju su dosta slične (EC daje veliki vertikalni gradijent temperature pa je i pored pristojnog minusa na 850hPa, uz NNW strujanje temp. u prizemlju u plusu -uz slabe padavine). Što se tiče utorka i srede (uuuh, to već izlazi iz ove teme) dobijam niže vrednosti od onih na sajtu yr.no ali generalno EC za taj period daje bitno drugaćiju (topliju) varijantu u odnosu na nekoliko poslednjih GFS izlaza.
« Poslednja izmena: 05. Februar 2013. u 00:19 Profiamater »

Van mreže nele-niš

« Odgovor #141 poslato: 04. Februar 2013. u 23:58 »
Odavno se nije dogodilo da gfs u prethodnih pet šest izlaza nema većih oscilacija  kada su padavine u pitanju, i to
je za moj kraj uglavnom između 25 i 30mm od četvrtka pa nadalje, ali me mnogo više brine temperatura na početku padavina.

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #142 poslato: 05. Februar 2013. u 00:00 »
Феноменалан ГФС 18 з.

Путања циклона скоро па идентична као на оној слици што је Циклон и својим кретањем ка југу, касније као Грчкој и даље ка истоку донела обилне снежне падавина читавој земљи.

Мени боде очи невероватна разлика између ГФС и ЕЦ , по питању падавина у четвратак и петак, ГФС даје снег и формирање снежног покривача, док ЕЦ црта читавих 0.8 мм падавина уз наравно више температуре.  :rofl:  :neznam:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #143 poslato: 05. Februar 2013. u 00:18 »
GFS daje 40mm od cetvrtka do ponedeljka, ali jedan deo toga bi padao u cetvrtak na temperaturi od 1-2C iznad nule.
EC za isti period daje 3-4mm na temperaturi od 2-3C iznad nule.

Prvi po meni preteruje sa kolicinom padavina a drugi opet daje premalo padavina.
Mislim da ce EC povecati padavine ako ne odmah ujutru onda u 12Z izlazu sutra uvece.
Ipak fali malo hladnoce kod oba modela, to je po meni najveci problem. Sve zavisi od polozaja ciklona i njegove putanje nakon stvaranja.
Jutro je pametnije od noci...

Edit: da ne zaboravimo jednu bitnu stvar, sutra i u sredu imacemo veoma visoke temperature koje ce ici i preko 10C sto ce svakako otezavati situaciju kada(i ako) krenu snezne padavine. Podloga ce biti suvise topla.

Van mreže nele-niš

« Odgovor #144 poslato: 05. Februar 2013. u 07:23 »
GFS 0z crta još dublji ciklon od 995mb. i njegov prelaz preko makedonije i južne srbije u noći četvrtak na petak dalje prema rumuniji i padavine malo povećao :)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #145 poslato: 05. Februar 2013. u 08:52 »
Ovo jutro nam nije  donelo nikakav rasplet, GFS gura jednu pricu, EC drugu.....
A kada pogledamo i bolje rezolucijske modele za cetvrtak nisu optimisticni. Jugoistok jedino ima lepe sanse za nesto ozbiljnije.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #146 poslato: 05. Februar 2013. u 08:59 »
Kako smo najavili i dosta ranije dolazi do konstatnog priliva jako hladnog vazduha sa Sibira počev od 6. februara. Biće dosta i ciklonske aktivnosti. Za Novi Sad GFS za sada odličan po pitanju padavina. Brine me samo EC koji nikako da se uskladi. Bilo kako bilo, hladnoće nam neće nedostajati od petka pa nadalje za snežne padavine.

GFS 00Z za Novi Sad.

Zanimljivo da je prethodni izlaz bio još bogatiji sa padavinama i crtao pravo zatrpavanje.

Naravno glupo je napomiljati da će biti još dosta promena u količini padavina, pogotovo za vikend.

Naravno kako su svi već primetili EC fura neku svoju priči i gotovo je suv za četvrtak. Prerano je da se raduju zimoljupci dokle god se ne usklade modeli.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #147 poslato: 05. Februar 2013. u 10:03 »
Veliko razilaženje globalnih modela jutros. Nikako da se usklade, tako da nemam pojma šta možemo da očekujemo već u četvrtak, a kamoli za vikend. Obično istina bude negdje na sredini, ali ne mora da znači.
Prosto je nevjerovatno da EC za Beograd daje oko 5mm padavina od četvrtka do ponedjeljka, a GFS 35mm.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #148 poslato: 05. Februar 2013. u 11:54 »
Stvarno nenormalne razlike za ovako mali period od samo 2 dana,ne mogu da verujem da se to dešava,i da ove zime do sada još nijednom nismo imali neki sneg koji se sa sigurnošću crtao,večito jedan model u klin-drugi u ploču.U svakom slučaju ja se ne zanosim previše i ne očekujem ništa posebno,bolje nek iznenadi.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #149 poslato: 05. Februar 2013. u 12:40 »
Kao mali dodatak prethodnim komentarima u vezi neizvesnosti kakvo vreme možemo da očekujemo u dosta bliskom periodu:

jedna od naših malobrojnih "meteo-firmi" je danas objavila prognozu za BG u kojoj piše "U četvrtak u Beogradu tokom celog dana pretežno sunčano." (http://www.b92.net/vreme)

Dakle i zvanične "meteo-firme" muku muče sa prognozom i za samo dva dana unapred, jer je situacija dosta "nezgodna"  :neznam:.
Ipak, iako su modeli dosta "neusklađeni" mislim da je jedna od najmanje očekivanih varijanti da u četvrtak u BGu tokom celog dana bude sunčano (pretpostavljam da je spomenuta prognoza bazirana na očekivanjima da padavina u čet. bude samo na jugoistoku a da sever bude suv, a po njima i "sunčan" ali mi se ipak ne "uklapa" da u BGu bude sunčano pa makar padavine i izostale ).

Od četvrtka nastupa hladniji period (nakon dvocifrenog plusa danas i sutra) a trenutno je najveća nepoznanica količina padavina, već je nekoliko članova pre mene spomenulo veliku razliku između ECMWFa i GFSa... a mislim da se najbolje "pozicionirao" i "obezbedio" RHMZ sa svojom "čuvenom"  ;) ikonicom "moguć sneg" u petak, subotu i nedelju (u "tekstualnoj" prognozi se daje znatno veća šansa za sneg ali i za formiranje sn. pokrivača) a što se tiče RHMZa mislim da će njihova prognoza za četvrtak biti bolja od prethodno navedene koja najvaljuje "ceo dan uglavnom sunčano" u BGu ...iako se ništa sa sigurnošću sada ne može da kaže.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #150 poslato: 05. Februar 2013. u 15:00 »
Šta je sa ovim modelima ljudi moji :o Toliki napredak tehnologije i svega i opet  samo na oko 40 sati od početka delovanja ciklona mi ništa ne znamo.

Što je još gore,GFS prosek i dalje tera po svom a i EC prosek sličan glavnom.

Što se tiče daljeg perioda,valjda je red da mi profitiramo više od zapadnih suseda..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #151 poslato: 05. Februar 2013. u 17:03 »
gfs se polako ali sigurno priklanja ec-u. izgleda ipak nista od sneznog vikenda

Van mreže shimezki

• *
  • Starost: 57
« Odgovor #152 poslato: 05. Februar 2013. u 17:53 »
Po GFS 12z, u cetvrtak u Knjazevcu moguca kisa ili susnezica par sati, posle toga cist sneg preko 20 mm, dobar deo ce pasti pri minusu na 2m.
Hoću sneg ove zime...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #153 poslato: 05. Februar 2013. u 18:06 »
Shimetzki, što se tiče padavina u pravu si ali sumnjam da će temperatura biti u nekom bitnijem minusu. Snežne padavine bi trebale biti pri temperaturi oko 0°C (+-1°C). Može biti i dobrog snežnog pokrivača ali će to biti više bljuzga nego lep sneg.

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #154 poslato: 05. Februar 2013. u 18:16 »
 ^^
Meni je i najlepsi sneg na  0C (+- 1 ) Hvata se za svaku grancicu i onda je ambijent jos lepsi :D

Inace ja sam od pocetka pratio izlaze i ni u jednom trenutku nisam ocekivao neki obilan sneg. . .
Ovo sto je gfs sada nacrtao moze biti lep sneg na jugozapadu(govorim za moj kraj) u pocetku najvise padavina na jugozapadu,kasnije se padavine sele na jugoistok ali u dobroj struji te padavine se dalje salju u centralnu juznu i jugozapadnu Srbiju(tako da jugozapad nije iskljucen :) )

Meteorogram za Ivanjicu izgleda sasvim lepo:

Rekao bih da ovakav polozaj i kretanje ciklona nikako ne odgovara predelima severnije od Bg-a , ali opet male promene mogu sve da promene sto se kaze :D

I ovu kolicinu padavina GFS-a nikako ne uzimam zdravo za gotovo,pogotovu sto je EC jako los,a GFS je vec smanjio dosta padavina a u nekim predhodnim izlazima davao je i znatmo vise. . . Videcemo ko ovoga puta odnosi pobedu GFS vs EC odavno nije bila neka veca bitka izmedju njih :) Cekamo i modele V.R.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #155 poslato: 05. Februar 2013. u 18:22 »
Ovoliko padavina je bilo u celom januaru. GFS je i dalje dosledan svojem scenariju, videćemo večeras EC.

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #156 poslato: 05. Februar 2013. u 18:29 »
Sto se tice Beograda koliko mi se cini GFS smanjuje padavine i blago poveceva temperaturu svakim novim izlazom. Ne ocekujem nista specijalno, mozda nesto slicno sto smo imali oko 19 januara. Nikako ove zime da se ustali malo duze hladno vreme i da malo sneg potraje.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #157 poslato: 05. Februar 2013. u 18:37 »
Sto se predela severno od Beograda tice stvari polako dolaze na svoje mesto. GFS se svojim izlazima priklanja EC i sada su ostale samo minimalne sanse da se tu nesto promeni.
Juznije od glavnog grada situacija je i dalje neizvesna i tesko je dati neku precizniju prognozu.
Planine u Srbiji ce proci sasvim solidno od ovih padavina i docice do povecanja sneznog pokrivaca.
Za ostale predele ipak treba sacekati jos malo, vecerasnji EC mozda da odgovor. Svakako mi se cini da ce temperatura praviti problem tamo gde bude bilo sneznih padavina.

Edit: EC tera po svome, nema tu ni "z" od zime.
Polako gubim svaku volju za pracenjem modela ove zime...  :(
« Poslednja izmena: 05. Februar 2013. u 20:14 ciklon »

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #158 poslato: 05. Februar 2013. u 20:11 »
EC ostaje pri svom,smesno :) Da vidimo jos nas wrf nmm

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #159 poslato: 05. Februar 2013. u 20:15 »
Realno gledano, tesko mogu da zamislim da ce igde biti nekog ozbiljnijeg sneznog pokrivaca u nizijama...Nazalost, situacija je obecavala cak na neko vreme predhonih dana se i meni cinilo da moze biti zanimljivog perioda za snegoljupce sirom zemlje, ali ne.
Nedostaje tu hladnoce, jednostavno nema odakle da ga povuku cikloni, zato i ECM tera svoju pricu sa pozitivnim temperaturama na tlu.