Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2013.  (Pročitano 60163 puta)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Februar 2013.
« Odgovor #280 poslato: 11. Februar 2013. u 10:04 »
Narednih dana nestabilno vreme sa čestim padavinama. U utorak i sredu košava sa temperaturama iznad proseka, a od četvrtka hladnije sa temperaturama u okviru proseka. Interesantan mi je EC izlaz koji za istok Srbije u četvrtak daje obilne padavine i preko 20mm, ali u kom obliku videcemo.
Do četvrtka će padati kiša, a od četvrtka uveče je moguća pojava susnećice i snega i u nižim predelima.

Van mreže rasomon74

• *
« Odgovor #281 poslato: 11. Februar 2013. u 10:34 »
kakav se sneg očekuje u Hrvatskoj ovih narednih tri dana, njih DHMZ nagoveštava i više od 50 cm u tri dana....oni baš imaju sreće ove zime....

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #282 poslato: 11. Februar 2013. u 10:52 »
da Dikile, jutrošnji  EC vidi obilne padavine na istoku Srbije u sredu i četvrtak a od četvrtka će po visini dolaziti nešto hladniji vazduh tako da je svašta tu moguće.

Van mreže sale pn

« Odgovor #283 poslato: 11. Februar 2013. u 12:53 »
RHMZ stavio upozorenje o olujnoj kosavi sutra i u sredu sa udarima i preko 24m/s. Mislim da je upozorenje skroz na mestu.
Lepo i toplije vreme mozete slobodno da otpisete vi koji zivite u kosavskom podrucju, vetar ce stvarati subjektivni osecaj da je hladnije.
Najtoplije ce biti na zapadu zemlje sa temperaturama do 11-12C, na istoku ce biti hladnije oko 6C.

Van mreže worm

• *
« Odgovor #284 poslato: 11. Februar 2013. u 15:09 »
sta mislite o nastavku zime hocemo imati jos koji upad hladnog vazduha i snijega poslije predstojeceg vikenda... kako vam se cini s obzirom da GFS a i WRF vide zatopljenje poslije vikenda... iako je to poslije 144h...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #285 poslato: 11. Februar 2013. u 16:33 »
kakav se sneg očekuje u Hrvatskoj ovih narednih tri dana, njih DHMZ nagoveštava i više od 50 cm u tri dana....oni baš imaju sreće ove zime....
Pa ja kažem , košavska situacija odgovara Hrvatskoj!

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #286 poslato: 11. Februar 2013. u 16:44 »
 ^^

Ne odgovara Hrvatskoj kosavska situacija,nego joj odgovara polozaj ciklona koji u Hrvatskoj uslovljava obilnije padavine,uglavnom snezne, dozvoljava priliv hladnijeg vazduha,dok kod nas zbog velike razlike u pritiscima zapadno niskog i istocnije visokog uslovljava jak vetar tj kosavu (u kosavskom podruciju)

Van mreže zec

« Odgovor #287 poslato: 11. Februar 2013. u 16:44 »
Košava Hrvatskoj nikako ne može da odgovara ili ne odgovara,jer je njen uticaj tek do krajnjeg istoka Slavonije,i to tek u vidu slabog istočnog vetra!
Hrvatskoj zapravo odgovara položaj ciklona,tj severozapad Hrvatske će se nalaziti pod uticajem hladnog vazduha,a u isto vreme će pristizati obilne padavine,kao i uvek najbolje prolazi severozapad Hrvatske po snegu,a čitavo primorje dobija obilne pljuskove i grmljavine.
Čak i kada budu u jeku snežne padavine postojaće neka opasnost od proboja plusa na visini.

Dakle,zaključak je da ove zime cikloni idu istim putanjama,a tada Hrvatska,Slovenija,delovi Bosne odlično prolaze,dok kod nas duva košava,a padavine su uglavnom u predelima gde ih košava ne ometa,a ozbiljnije padavine i zahladjenje dobijamo u čitavoj zemlji kada nas ošine hladan front,kao i front okluzije.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #288 poslato: 11. Februar 2013. u 16:50 »
Nepostoji košavska situacija za Hrvatsku. Položaj ciklona na severu Italije uslovljava da kod nas u Srbiji duva jugistočni vetar (košava)

U Zagrebu obično duva severoistočni vetar.

Temperatura kod ciklona na jugoistočnoj i istočnoj strani je uvek najviša (u slučaju ove zime u Srbiji najčešće, dok je ciklon iznad Đenove i severne Italije), dok je na zapadnoj strani hladnije. Zagreb je opet na graničnoj situaciji i mogao bi opet jako dobro da prođe.

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #289 poslato: 11. Februar 2013. u 17:08 »
 ^^to je to. kod ovog ciklona, a sto je nevezano za dejino objaasnjenje, nekako mi je ipak cudan taj upad topline po visini do vojvodine i slavonije. pogotovo mislim da od sutra popodne nema kosave, bar ne one klasicne u vecem delu vojvodine,posebno njenoj severnoj polovini, vec mozemo govoriti o E ili cak ENE vetru.kada pogledamo polozaj ciklona, njegov centar u prizemlju jeste veceras tu negde oko djenovskog zaliva, ali on vec sutra od podneva biva negde iznad tirenskog mora, pa cak i juznije.zato mi nije jasno bas da ce klin toplog vazduha otici toliko prema NW, kako dejo rece, do zagreba. kada gledamo samo sinopticku kartu za termine od 24-72 sata, bez gledanja temp po visini, rekli bi da je to za vojvodinu idealna situacija za sneg.i po visini je centar ciklona znatno juznije od djenovskog zaliva, ali smo mi uveliko u toplom sektoru. nije mi jasno bas u potpunosti.

Van mreže mareeram

« Odgovor #290 poslato: 11. Februar 2013. u 17:21 »
sta mislite o nastavku zime hocemo imati jos koji upad hladnog vazduha i snijega poslije predstojeceg vikenda... kako vam se cini s obzirom da GFS a i WRF vide zatopljenje poslije vikenda... iako je to poslije 144h...

Pa sad zavisi kako gde, ako mislis kod tebe, to bi pre moglo da se desi po meni, a ovde kod nas, zasada ne..

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #291 poslato: 14. Februar 2013. u 16:38 »
GFS  u nedelju i ponedeljak crta nekakve konvektivne tačkice (pljuskovi snega),mada modeli uopšte nisu optimistični u pogledu nekih padavina.

Slabih padavine biće i u nastupajućoj noći kao i u subotu prepodne i to u vidu kiše  a ponegde i susnežice i snega.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže marko79

• *
  • carpe diem
« Odgovor #292 poslato: 18. Februar 2013. u 17:55 »
potpisujem gfs12z za period cetvrtak-ponedeljak ???

Van mreže slobopfc

• **
« Odgovor #293 poslato: 18. Februar 2013. u 18:34 »
Ne bih bas da ga potpisem, posle iskustva sa GFS-om ove zime. Jednostavno mora se uzeti za ozbiljno ovaj izlaz jel je to u pitanju manje od 72 sata. Jedva cekam kad ce EC 12z i bilo bi lepo da potvrdi ovo. Bilo bi jos lepse da se ovo jos malo i popravi.  :pop: :selam:

Van mreže srdjandj

• *
  • Starost: 26
« Odgovor #294 poslato: 18. Februar 2013. u 20:02 »
kad sagledam sve modele trebalo bi da ocekujem od 5 do 10 mm snega u cetvrtak i petak  :smartass:

Van mreže file

• *
  • Starost: 53
« Odgovor #295 poslato: 18. Februar 2013. u 21:01 »
Gledao sam GFS 12z za Niš, i ne vidim temperaturu u minusu potrebne za sneg. Ako bude nečeg, to će biti kiša. Ispravite me ako grešim.

Na mreži ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #296 poslato: 18. Februar 2013. u 21:04 »
Modeli veoma izdasni u poslednjim izlazima sa padavinama od cetvrtka do nedelje i to sada polako postaje sve izvesnije.
Razlika koja postoji izmedju GFS-a i EC-a je u polozaja ciklona u Mediteranu.
Ciklon ce jos "setati" a sa njim i nasa prognoza na forumu, svaka opcija je u igri. Nadam se samo da necemo morati da cekamo cetvrtak da bi se modeli usaglasili.

Gledao sam GFS 12z za Niš, i ne vidim temperaturu u minusu potrebne za sneg. Ako bude nečeg, to će biti kiša. Ispravite me ako grešim.
Ne gresisi file. Za sada GFS vidi snezne padavine samo za sever zemlje gde bi uz obilne padavine temperatura bila povoljna.
Za ostale predele Srbije to bi bila kisa, na visim planinama sneg.

Van mreže shimezki

• *
  • Starost: 57
« Odgovor #297 poslato: 18. Februar 2013. u 21:16 »
Pa, po GFS-u  za Timocku Krajinu, od cetvrtka do ponedeljka T ce biti u konstantnom plusu, i to do +10. Nocna T nece padati ispod +3.
T na 500 i 850 je isto u blagom plusu... A o inverziji nema govora.
Doduse, GFS je prosle nedelje za moj kraj nekoliko dana ponavljao prognozu za 22-28.02. sa ledenim danima i 40mm padavina...
Zadnjih dana je to preinacio u prolece.
Hoću sneg ove zime...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #298 poslato: 18. Februar 2013. u 21:41 »
Mislim da jos samo sam sever Srbije ima sanse da izvuce ceo period sa snegom...dok god ECM-ENS daje sanse dotle prica nije zavrsena, bilo sta pokazali pa cak i glavni izlazi ECMWF

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #299 poslato: 18. Februar 2013. u 22:35 »
 ^^

Interesantno je da su EC 0Z ensembli bili ipak dosta bolji po pitanju temperature od ensembala EC 12Z(sto i nije bas najsjanije), dok se sa GFS-ovim ensemblima desava obrnuta stvar- po GFS 12Z oni su nesto povoljniji nego u par prethodnih izlaza. Kazem to samo da bih naglasio kako se promene (ponekad ne toliko male!) cak i u preseku ensa desavaju iz izlaza u izlaz (da ne pricam o glavnim run-ovima modela), sto dovoljno govori o neizvesnom periodu koji je pred nama.  ::)