Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2013.  (Pročitano 60199 puta)

Van mreže Fraka

• **
Odg: Februar 2013.
« Odgovor #100 poslato: 01. Februar 2013. u 22:13 »
I dalje je sve otvoreno sto se tice daljeg perioda. Blok na atlantiku je stabilan i dokle je god tako, kod nas se moze desiti nesto sto svi zeljno ocekujemo.
Sjutra lagano +15 stepeni u vec dobro poznatim mjestima kod ovakvih situacija.
« Poslednja izmena: 01. Februar 2013. u 22:22 dikile »

Van mreže Rale

• *
« Odgovor #101 poslato: 01. Februar 2013. u 22:26 »
Vec sam rekao kisa ,obicna kisa... Kakve poslepodnevne i nocne grmljavine za boga miloga....

P.S. Nikada nije zdravo dobro pretiti coveku pa cak ni detetu....U svetu zrelih ljudi pretnja ne postoji jer ona najavljuje dela a to je svakako nepozeljno...Smanjite malo taj nekakav forumsko kolegijalan odnos jer ovo nije mesto za licna svidjanja..

P.S> Komentar na nekorektnu izmenu

Van mreže srdjandj

• *
  • Starost: 26
« Odgovor #102 poslato: 01. Februar 2013. u 23:15 »
prema eti moglo bi doci do zahladjenja i ozbiljnijeg snega vec sledeceg vikenda :jupi:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #103 poslato: 01. Februar 2013. u 23:37 »
 ^^
ETA (bar ona koju ti verovatno pratiš) nije model kojem treba puno verovati...
To naravno ne znači da nema nikakvih šansi da se za 8-9 dana ne ostvari najava koju ti spomineš ali ima još dosta do tada...
Pre 3-4 dana sam napisao da bi oko 7.-8. februara možda moglo da bude šansi za mali povratak zime ali da količina padavina deluje problematično (u smislu slabih padavina) i za sada deluje isto: biće hladnog vazduha po visini ali veliki je gradijent temperature pri ovakvim severozapadnim strujanjima i bez nekog "finog" ciklona južno od nas nema "pravog" snega ovde tj. prostrana visinska dolina (od Skandinavije do jugoistočne Evrope, uz solidan "blok" na Atlantiku) daje neku nadu da može "nešto" da se "formira" ali za sada to ne deluje ubedljivo... Izvinjavam se ako ovim komentarom nerviram snegoljupce - i ja sam ljubitelj snega i "prave" zime i samo iznosim sinoptičku situaciju kako je ja "vidim"...

Van mreže Vladimir

• Starost: 31
« Odgovor #104 poslato: 02. Februar 2013. u 00:06 »
Zagreb  :glavomozid

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #105 poslato: 02. Februar 2013. u 00:11 »
Kao sto kaze zec, vrlo se lako moze desiti da padavine opet lako prelaze Crnu Goru i dobace do jugozapadnog dela Srbije,jer se to nikada ne zna i mm se unapred ne mogu predvidjati. . .

Rale, Zec nije pominjao klasicne letnje poslepodnevne i vecernje grmljavine,vec se moze desiti ukoliko se formira jaka konvektivna oblacnost i dodje do jugozapada Srbije da negde na jugozapadu zagrmi jednom,dvaput. . . npr. kao proslog puta da l' bese u Raskom okrugu. . .

Zagreb  :glavomozid

Svaki ciklon sa istim ishodom, i nikako da se formira neki juzniji ciklon,da profitira jugozapad Srbije i Srbija,nego sve ode na HR i Bosnu. . .  Kao da priroda vraca za savrsenu proslu zimu u mom kraju. . .jbg

Van mreže mareeram

« Odgovor #106 poslato: 02. Februar 2013. u 00:17 »
Kao sto kaze zec, vrlo se lako moze desiti da padavine opet lako prelaze Crnu Goru i dobace do jugozapadnog dela Srbije,jer se to nikada ne zna i mm se unapred ne mogu predvidjati. . .

Rale, Zec nije pominjao klasicne letnje poslepodnevne i vecernje grmljavine,vec se moze desiti ukoliko se formira jaka konvektivna oblacnost i dodje do jugozapada Srbije da negde na jugozapadu zagrmi jednom,dvaput. . . npr. kao proslog puta da l' bese u Raskom okrugu. . .

Svaki ciklon sa istim ishodom, i nikako da se formira neki juzniji ciklon,da profitira jugozapad Srbije i Srbija,nego sve ode na HR i Bosnu. . .  Kao da priroda vraca za savrsenu proslu zimu u mom kraju. . .jbg

Jeste, upravo je tako, cak i BIH prolazi slabo ove godine, sto se tice istocnih krajeva prema nama, a i samog Sarajeva, ono je ove zime imalo max sp od svega 20 cm! A prosle godine 110 cm jbt!  :o E zato Bihac i zapad BIH prema Hrvatskoj ove sezone su jaci nego sto su bili prosle sezone (Bihac max 58 cm ove sezone)..sve se uklapa u ono sto kazes

A ta grmljavina je bila na teritoriji opstine Tutin, a nakon toga dva dana bilo je i u Trgovistu.. :)

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #107 poslato: 02. Februar 2013. u 00:18 »
za subotu i nedelju se manje vise sve zna. ali mislim da ce ipak biti zanimljivo sledece nedelje. kao sto rece profi, nema tu padavina mnogo, jer nedostaje pravi ciklon, ali u ovoj situaciji, kada je polje niskog pritiska veoma razudjeno i siroko rasprostranjeno od skandinavije do balkna, i uz severno strujanje i dotok koliko toliko hladnog vazduha po visini, vrlo lako moze da dodje do formiranja jaceg ciklona negde u sredozemlju, a da modeli to u ovom trenutku ne mogu da vide

Van mreže slobopfc

• **
« Odgovor #108 poslato: 02. Februar 2013. u 00:33 »
Marko 79 to bi bilo bas lepo da nas onako zima bas iznenadi. Ne gubimo jos uvek nadu, sve je jos otvoreno. Sad sam gledao sajt Hrvatskog Hidrometeoroloskog zavoda i kod njih nema govora o ovakvom snegopadu kako je dao GFS. Po njima samo susnezica u subotu posle podne i u noci izmedju subote i nedelje sa temperaturom min 2 stepena. Nema podataka o kolicini padavina (ili ih ja nisam pronasao) a nema ni izdatog upozorenja za obilnije padavine.
 Vecerasnji GFS i EC za Zagreb daju totalno razlicitu prognozu u narednih nekoliko dana, bas interesantna situacija.

Van mreže mareeram

« Odgovor #109 poslato: 02. Februar 2013. u 00:35 »
Marko 79 to bi bilo bas lepo da nas onako zima bas iznenadi. Ne gubimo jos uvek nadu, sve je jos otvoreno. Sad sam gledao sajt Hrvatskog Hidrometeoroloskog zavoda i kod njih nema govora o ovakvom snegopadu kako je dao GFS. Po njima samo susnezica u subotu posle podne i u noci izmedju subote i nedelje sa temperaturom min 2 stepena. Nema podataka o kolicini padavina (ili ih ja nisam pronasao) a nema ni izdatog upozorenja za obilnije padavine.
 Vecerasnji GFS i EC za Zagreb daju totalno razlicitu prognozu u narednih nekoliko dana, bas interesantna situacija.

Zagreb je padavinska rupa, moze da se dogodi da tamo i ne bude snega, a da u Karlovcu bude obilno..o Gorskom Kotaru i Lici da ne govorim..

Van mreže slobopfc

• **
« Odgovor #110 poslato: 02. Februar 2013. u 00:39 »
Potkrala mi se i jedna greska. Nisam obratio dobro paznju na EC za Zagreb, prevideo sam subotu. I EC daje solidne padavine za subotu ali manje od GFS-a. Jos jednom se izvinjavam.

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #111 poslato: 02. Februar 2013. u 01:04 »
Zagreb je zaista prethodnih godina kuburio sa snijegom, vrlo cesto se znao naci u "rupi", kao sto mareeram kaze, ali zato ove godine je rupa u koju se slivaju sve padavine  :neznam: Imali su preko 70 cm u 24h i jos par velikih snjegopada.. a sve je izvjesniji jos jedan narednih dana, ao ne i 2-3. Eh... valjda bude i ovamo nesto  :selam:
Izgleda da ce Zavizan na 3 metra  :bang: Crtaju se veoma obilne padavine za Liku i zapadnu bosnu..

Van mreže worm

• *
« Odgovor #112 poslato: 02. Februar 2013. u 08:05 »
Ljudi sta mislite kako ce Banja Luka proci, posto su padavine po meni nadrealne.... uredu kisa ali ovoliki snijeg to mi nikako ne ide... bez obzira na sjeverni vjetar...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #113 poslato: 02. Februar 2013. u 08:31 »
Kad ste već spomenuli tu potencijalnu grmljavinu, evo šta kaže ESTOFEX ...

Što se tiče prognoze, fali nam hladnoće ... padavina će biti narednih 4-5 dana i tu se svi slažu, kao što se slažu da nam fali hladnoće! :-\

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #114 poslato: 02. Februar 2013. u 09:45 »
Ljudi sta mislite kako ce Banja Luka proci, posto su padavine po meni nadrealne.... uredu kisa ali ovoliki snijeg to mi nikako ne ide... bez obzira na sjeverni vjetar...

Worm, ne moras se brinuti. Prvo ide obilna kišurina danas, zatim jak severac noćas sto uz nastavak obilnih padavina donosi obilan mokar sneg i krpetine, koji će padati do jutra u ponedeljak. Biće dobre bljuzge ali bice i pokrivača. U ponedeljak dolazim u Banja luku pa ako nece ove godine sneg meni evo sudbina hoće da vec drugi put idem ja njemu.

Jednostavno cikloni ove zime su postavljeni tako da najjače padavine istresu na SZ i središnu HR, i Zapadnu Bosnu. Kako nema dovoljno hladnoće da upadne u Srbiju cikloni su na takvom mestu da je taman dovuku do tih krajeva.

Sve u svemu jedna vrlo "loša" zima za Srbiju, evo čak su na RHMZ stavili dugorčnu prognozu koju upoređuju sa istim periodom čuvene hot hot 2000-te..

Van mreže Srbin

« Odgovor #115 poslato: 02. Februar 2013. u 11:20 »
Sve veci izgledni da se ocekuje solidna kisa na jugozapadu sutra. . .

I sve bolji izgledi za cetvrtak. . . Valjda ce se odrzati taj trend

Van mreže zec

« Odgovor #116 poslato: 02. Februar 2013. u 11:44 »

Rale, Zec nije pominjao klasicne letnje poslepodnevne i vecernje grmljavine,vec se moze desiti ukoliko se formira jaka konvektivna oblacnost i dodje do jugozapada Srbije da negde na jugozapadu zagrmi jednom,dvaput. . .
Naravno da sam na to mislio Srbine. :)
Ako se gleda ESTOFEXOVA gotova karta nestabilnosti,šanse za konvektivne padavine nema.Tj,one bi se zadržale u Cg.
Ali GFS već u dosta termina crta dosta padavina za večeras i noćas.Pa ovoliko padavina teško da bi se izlučilo iz NS oblačnosti,jedino iz konvektivne.

Na ovoj karti se vidi gde ima jake nestabilnosti,tj gde bi se cb-ovi razvijali oko 21h.

Evo kako izgleda stanje sa konvektivnim padavinama večeras u 21h.

A uveče i tokom noći,uz povoljno strujanje oblaci bi napredovali ka Srbiji,tako da bi se proširili i na JZ uz pljuskove..Pošto se radi o oslabljenim cb-ovima nije isključeno i da grmi.

Van mreže djuki77

• *
  • Starost: 47
« Odgovor #117 poslato: 02. Februar 2013. u 12:13 »
Izgleda da nam GFS ipak uvodi zimu od cetvrtka...

Van mreže Srbin

« Odgovor #118 poslato: 02. Februar 2013. u 17:17 »
Gfs jos bolji i vidi konvektivne padavine na jugozapadu Srbije rano sutra ujutru. . . zna se da jak intezitet znacajno spusta sneznu granicu i hladni slojeve. . .

medjutim ipak zbog trenutno konstantnog uvlacenja toplog vazduha tj polozaja ciklona sutra ujutru ce ipak biti pretoplo na visini. . .
Strasan kontrast temperatura na visini, se javlja pomeranjem cilona na nasoj granici

ako bude jakih padavina ipak postoji sansa da se sneg spusti jako nisko na samoj granici. ..

Ubrzo u toku pre podneva ce usled daljeg pomeranja ciklona a samim tim i prodora hladnog vazduha to biti sasvim druga prica. . .

i sneg

Svakako da ce sutra najintresantnije vreme biti na jugozapadu,GFS je najbolji za sada,tako da se ja ne nadam previse,medjutim svedoci smo da se u ovakvim situacijama gotovo nikada prognoze modela ne preslikavaju na teren,iznenadjenja su moguca,svega moze biti od potpune ispale do pozitivnih iznenadjenja :) u svakom slucaju ja cu ujutru biti spreman i nadam se pozitivnim iznenadjenjima :)

Van mreže sale pn

« Odgovor #119 poslato: 04. Februar 2013. u 11:26 »
I EC i GFS vec u noci cetvrtak na petak i u petak daju lepe snezne padavine u centralnim i juznim krajevima. :)
Tendencija je sve bolja i bolja za taj dan, mada ima jos do tada.