Pozdravljam sve ljubitelje meteorologije koji su večeras veoma aktivni u praćenju očekivane sinoptičke situacije u narednih 7 dana, koja uopšte nije laka za prognozu. Milina je čitati ove komentare bez obzira što će neki od njih biti pogrešni -jednostavno u pitanju je
prognoza vremena i svi mi povremeno grešimo a onom članu foruma koji misli (pardon, može da misli koliko hoće
ali mora da pokaže neoborive dokaze tj. verifications svojih prognoza) da ima savršenu prognozu za 15-20 dana unapred (za npr. 100 randomly chosen worldwide locations) lično ću pokušati da omogućim zaposlenje u prestižnim "weather/meteo" ili utility/ies companies u USA ili u zapadnoj Evropi. Iako bi neko od članova ili makar jedan član (koji izgleda nema nikakvu drugu želju osim da ovde unosi pometnju jer je na nekom drugom meteo-forumu "pukao" pa ovde pokušava da izigrava autoritet) rekli/rekao da su ovo dečija nagađanja i navijanja, da ovde nema članova koji se razumeju u meteorologiju... Ali neći o tome, taj član ili članovi ne zavređuju pažnju...
Kao što reče Fraka, GFS-18z daje dosta povoljne uslove za snežne padavine i za BG u narednom periodu daje prvo 10-ak mm kiše i susnežice a potom malo više od 30 mm snega. Naravno, ovo je samo jedan "izlaz" i kao što je bilo par relativno "suvih" izlaza koje nismo uzimali "zdravo za gotovo" (barem većina nas nešto iskusnijih zna da ne treba prognozu bazirati na samo jednom "run"-u jednog modela) tako i ovaj izlaz koji daje dosta padavina (ne računajući petak tokom popodneva i subotu u prepodnevnim satima -govorim za šire područje BGa) ne treba uzimati kao "jedini merodavan".
Uzgred, bilo je par komentara u vezi podataka na yr.no sajtu:
par puta sam već spominjao da je interpolacija na tom sajtu urađena dosta jednostavno (da ne kažem neku "težu" reč) ali na brzinu sam pogledao kakve "brojke" ja dobijam interpolacijom ECMWF 1.0x1.0 grb2 i vrednosti za temp. za petak, subotu i nedelju su dosta slične (EC daje veliki vertikalni gradijent temperature pa je i pored pristojnog minusa na 850hPa, uz NNW strujanje temp. u prizemlju u plusu -uz slabe padavine). Što se tiče utorka i srede (uuuh, to već izlazi iz ove teme) dobijam niže vrednosti od onih na sajtu yr.no ali generalno EC za taj period daje bitno drugaćiju (topliju) varijantu u odnosu na nekoliko poslednjih GFS izlaza.