Da li ti znas da pratis
prognozu temperature na 850 hpa koja se blizu mora uvek bitno razlikuje od realnosti,ajde mi reci koliko je sada tacna temperatura na 850 hpa u zoni Orjena :?: dakle pratis prognosu temperatire na toj visini ,nikako temperaturu u realnosti,e to moras da shvatis
Probi mozak sa tim zonama kao da je to presudni uticaj na klimu,ko da mikroklima ne postoji,covece ne tvrdim to samo ja vec sa ovog foruma i Rale a potvrdio ti je i medov deda koji je iz Mrcajevaca,znaci ne tvrdim samo ja,da li shvatas toooooo,to tvrdi jos hiljae ljudi koji zive u Ivanjici. . . a ja to samo prenosim,tada nisam bio ni rodjen,mozda je za tebe to tesko shvatiti ali ja ne tvrdim nista samo prenosim,ali izgleda da cu morati da to ponivim jos jedno 10 puta tebi.
Nacicu slike sa pestera Javora i golije gde se vidi po 10 m snega na jednoj,2,3 slike i tvrdicu da ima toliko snega. .
Eto za mene ima 1m snega na Orjenu i to je to,vise nema sigurno dok mi ne dokazes sa 10-15 slika siroke rezolucije,gde se jasno vidi da nisu u pitanju ti nameti. .. ili postavis neku meteo stanicu. . . podatke sa nje. . .
Inace kljucni deo klime Orjena je opisan ovde:
Зиме су такође критично доба. Оне су у Динаридима често оштре, са пресудном појавом два различита система вјетра. На једној страни, хладна и сува континентална бура, а на другој умјерено-топли и јако влажни југо, који доноси огромне количине падавина са јаким интензитетом. Бура је снажан и слаповит вјетар из сјеверног квадранта.dakle kada pada uglavno je toplo,a kada dune sa severa i hladno cesto prestaju padavine. . .
Inace broj dana sa sneznim pokrivacem na KOpaoniku je 162(Koji i nije neki reprezent u Srbiji) tj relativno je slab sa snegom a na Orjenu i to na samom vrhu je 160 dakle 2 dana manje,tako da te tvoje tvrdnje takodje nemaju dokaze,tj ne poklapaju se sa cinjenicama
koga zanima Orjen
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9E%D1%80%D1%98%D0%B5%D0%BDInace za mene je Orjen carska planina i ja obozavam njegovu klimu,i stvarno je cudo evrope,ali moram da kontriram fraki jer on kontrira meni(a to nikada ne bih radio pre,jer sam uvek vise verovao ljudima) ali sada moram. .. naravno koliko god da je Orjen lud,price o 5 m snega u ovako slaboj zimi su smesne,mora mnogo hladnija zima da bude da bi tako nesto bilo moguce na orjenu u zonama do 1600 mnv to je REALNOST