Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2013  (Pročitano 37534 puta)

Van mreže Stefoo

• **
  • Starost: 29
Odg: Mart 2013
« Odgovor #60 poslato: 10. Mart 2013. u 20:23 »
Prelijepo izgleda. :D

„ Vjetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunceva zega moja naslada, mukla studena jutra moji najsvecaniji casovi.”
I. A.

http://www.youtube.com/watch?v=GhLZRizkZ_M&sns=fb

Van mreže mareeram

« Odgovor #61 poslato: 10. Mart 2013. u 20:45 »
@ Stefoo

Za koje je to mesto meteorogram?

Van mreže Stefoo

• **
  • Starost: 29
« Odgovor #62 poslato: 10. Mart 2013. u 21:05 »
@mareeram

Za Modriču.  ;D
„ Vjetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunceva zega moja naslada, mukla studena jutra moji najsvecaniji casovi.”
I. A.

http://www.youtube.com/watch?v=GhLZRizkZ_M&sns=fb

Van mreže zec

« Odgovor #63 poslato: 11. Mart 2013. u 07:40 »
Danas nestabilnosti ima u centralnim krajevima,pa su upravo i tu najveće šanse za moguće pljuskove i grmljavine.

Van mreže nele-niš

« Odgovor #64 poslato: 11. Mart 2013. u 07:56 »
Drastično smanjena količina padavina za četvrtak ne više od 10mm ali obzirom na sinoptičku situaciju trebalo bi biti veće količine padavina.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #65 poslato: 11. Mart 2013. u 13:32 »
Mislim da za juznu polovinu zemlje nema nekih vecih padavina od ovoga ciklona, najvece padavine ce dobiti Vojvodina u cetvrtak i petak, u cetvrtak obilnu kisu a u noci cetvrtak na petak je moguc sneg. Sto se severnije bude islo sanse za sneg ce biti sve vece.
Zahladjenje ce trajati do subote a u nedelju osetno toplije vreme u svim krajevima.
Ciklon ce biti zaista mocan i padavinska zona ce biti veoma rasprostranjena.
Sekundarni ciklon ce nastati u petak sa centrom negde iznad severozapadne Rumunije ili jugoistocne Madjarske i nastavice svoju putanju prema Rusiji donoseci sneg u vecem delu istocne Evrope sve do nedelje.
Madjarska ima veoma dobre sanse za velike snezne padavine u tom periodu.

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #66 poslato: 11. Mart 2013. u 13:44 »
A ja kazem da ce Vrsac dobiti obilni sneg posle te kise,odakle mi to e pa zato sto osecam i ravnam se prema Rumunima,tj Temisivaru...;)

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #67 poslato: 11. Mart 2013. u 13:49 »
Cini se da ce i Beograd dobro proci, narucito visi delovi, kao sto je moj Vidikovac gde bi moglo u toku jacih padavina temperatura da padne na 0C...

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #68 poslato: 11. Mart 2013. u 14:39 »
 ^^ Problem je u tome sto je pitanje koliko ce padavina ostati posto stigne osetno zahladjenje po visini i kisa predje u sneg...dalje, pitanje je koliko bi jos sneznih padavina otpalo da sneg pocne da se hvata na toliko raskvaseno tlo...pritom tlo je i toplo, danima smo imali vrlo visoke temperature. Ipak deluje (trenutno) da bi severna polovina Vojvodine mogla najbolje da prodje sto se tice sneznih padavina kod nas. Mada nije ni Beograd bez sansi za sneg...ali i dalje je neizvesno sta ce biti.
« Poslednja izmena: 11. Mart 2013. u 14:51 Srks »

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #69 poslato: 11. Mart 2013. u 14:55 »
I mene zanima čak i da bude jakog snega, koliko on može ostati na temperaturi zemljišta koje je na primer u Šapcu

Dubina (cm)
2
10
20
30
50
100
Temperatura °C
9.4
8.5
8.3
8.3
8.3
7.8

Temperature će čak i u četvrtak biti oko 10 stepeni, tek onda sledi jako zahlađenje. No snežni pokrivač i tako nije interesantan polovinom marta.

Čini se da neće biti tako jakih mrazeva, što zbog oblaka koji bi se duže zadržali, a i vetra koji će duvati  :) Tu oko -5 stepeni je još prihvatljivo za voćke koje nisu u cvetu, a ne bi trebalo da ih bude puno do vikenda.

Van mreže worm

• *
« Odgovor #70 poslato: 11. Mart 2013. u 15:30 »
ja isto ne vjerujem da ce da bude neki strasni snijeg iako ga bude bice sa kisom tako da od toga nema nista... a gledam ove poslednje izlaze gfs i wrf-a poslije hladnih jutara zbog vedrine ocekuju se topli dani oko +8c... to je sto se tice moga kraja... zima je svoja odpjevala... mislim da poslije ovoga ide proljece tj ljeto jer sam gledao neke modele koji poslije ovoga najavljuju ljetne temp... tamo oko 22-og ovog mjeseca...

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #71 poslato: 11. Mart 2013. u 20:18 »
Po novom izlazu GFS-a velika kolicina padavina ocekuje zapad Srbije i sigurno formiranje sneznog pokrivaca. Beograd ce imati takodje lepe padavine ali upola manje od zapada. Mozda bude i manjeg pokrivaca ali ne verujem da bi mogao dobaciti do 5cm. Ipak najvaznije je da cemo izbeci jake mrazeve.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #72 poslato: 11. Mart 2013. u 20:29 »
Ne bih rekao da cemo izbeci jaci mraz.U noci subota na nedelju imamo tiho vreme pri tlu uz pocetak tople advekcije na visini.

Ide to uz vedru noc ponegde i do -10C.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #73 poslato: 11. Mart 2013. u 21:27 »
Da, moguce je da ponegde bude jaceg mraza ali ipak sta je sve predvidjao GFS ovo ipak da kazem podnosljivo. EC i GFS imaju veliko odstupanje u padavinama. Videcemo ko ce biti u pravu. Valjda i GFS ove godine moze da pogodi nesto.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #74 poslato: 11. Mart 2013. u 21:39 »
Sutra imamo još jači CAPE/LIFTED INDEX i još malo nižu temperaturu na visini,tako da su još veće šanse za grad.

Najpovoljniji uslovi za jake oblake su na zapadu i u centralnim krajevima,mada će razvoja biti svuda sem krajnjeg juga i jugoistoka.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže zec

« Odgovor #75 poslato: 11. Mart 2013. u 22:11 »
Sutra će biti dobrih uslova za jače Cb-ove,kao što Kimi kaže.Najpovoljnije šanse za oluje imaju centralni krajevi.K index koji obuhvata dew point 850hpa,kao i dew point depression 750hpa kreće se u rasponu od 25-30.30 u centralnim krajevima.Sasvim dovoljno za konvektivni razvoj.Thompson index se kreće u rasponu od 30-32,odlično za grmljavine,jer kada je Thompson 25 i niže šanse za grmljavine su male ili nikakve.Još se crta sasvim dovoljan Cape i moglo bi biti gadno. :D
Dakle,centralni i zapadni krajevi,naročito centralni bi trebalo da očekuju odlične Cb-ove,s'obzirom da je tek mart mesec.Dobro je pa imam samo 5 časova pre podne :D,pa ću moći da pratim eventualne razvoje,kojih će svakako biti,

Van mreže mareeram

« Odgovor #76 poslato: 11. Mart 2013. u 22:25 »
@ zec

Mislis da Beograd ima sanse isto?

Van mreže zec

« Odgovor #77 poslato: 11. Mart 2013. u 22:44 »
U većem delu zemlje će biti nestabilno,što znači da će Cb-ova sigurno biti.Medjutim ne može se znati gde će tačno u tako nestabilnoj atmosferi buknuti Cb.Najveće šanse imaju centralni krajevi,pa zapadni.Strujanje je povoljno,pa će sigurno nešto dogurati do Bg-a,ali šta to,i da li će se razviti bilo šta ne znam.U subotu smo neočekivano,uz smešne nestabilnosti za razvoj superćelije dobili superćeliju...tako da je sve moguće.Konvektivni razvoji su vrlo nepredvidivi. :)

A evo ga i večerašnji ESTOFEX.

Van mreže BackaPalanka

• *
« Odgovor #78 poslato: 12. Mart 2013. u 00:11 »
Најбоље шансе за снег имају централни и источни крајеви. На северу ће главнина падавина бити четвртак увече и то у виду кише и касније суснежице. Остаје да видимо да ли су прогнозе добре али ове године нисам промашио кад сам прогнозирао снег.
То мало снега што напада неће бити онај прави зимски суви снег него ће већ после подне почети са топљењем као и ови последњи снегови. Наравно у недељу осетно топлије.
Волим бело...

Van mreže zec

« Odgovor #79 poslato: 12. Mart 2013. u 00:59 »
GFS 18z