Sneg krajem marta :nelupaj:
Nista toliko neobicno...evo, ovaj ciklon koji ce nama donositi sutra kisu koja ce u toku noci i jutra prelaziti u sneg, prilicno ce ojacati i doneti delu Ukrajine preobilan sneg...pogotovo onom delu koji bude u hladnom sektoru ciklona gde ce padavine od samog pocetka biti u obliku snega. Evo npr. GFS meteograma za Kijev:
Vrlo mocan ciklon koji ce povuci veliku hladnocu sa severa (koje uopste ne manjka), i temperatura ce se spustiti na 850 hPa i do -20 C... :o dok ce u prizemlju temperatura pasti na oko -10C u toku padavina. Naravno, nije mi namera da poredim nasu klimu sa klimom Ukrajine, ali hocu da kazem da ovo sto se "sprema" nije bas uobicajeno za kraj marta ni kod njih, cak su ovo temperature
daleko ispod njihovog proseka za drugu polovinu marta...
prosle godine sredinom marta je bilo i do 20 C u Kijevu. Isto tako je moguce da i mi imamo sneg u ovo doba, iako znamo da temperature moraju biti znacajno ispod proseka da bi se to desilo- ali desava se. Sa druge strane,temperature mogu da budu prilicno iznad proseka i da u ovom periodu budu oko 25C kod nas.
Na kraju krajeva, bivalo je cak i velikih snegova u martu u Srbiji, i to nije nista neverovatno...licno ni meni preterano ne odgovara ovakvo vreme krajem marta, bolje da je sneg padao vise kad mu je vreme bilo a sada da imamo prolecne temperature...a bilo bi verovatno bolje i za biljni svet i razne kulture.