Cesto povezujemo neki meteoroloski dogajaj koji ne prilici godisnjem dobu u kojem se zbiva pa kazemo "eto snega u martu kad nije padao u januaru" ili "sunce przi u septembru zato sto ga u avgustu nije bilo" (ovo drugo malo redje) ali nisam siguran da priroda zna sta je to kompenzacija u tom obliku koji mi cesto spominjemo.
Ja verujem da bi ovakav mart bio i da je u januaru bilo snega. Svaki mesec je mesec za sebe. Naravno da se periodi susnih godina posle odredjenog vremena zamenjuju periodima s vecom kolicinom padavina ( i topli s hladnijim).
Ova zima je samo igrom slucaja bila kod nas "losa" sto se ne moze reci za Evropu cak ni za zemlje u okruzenju.
Zapad Hrvatske i Slovenija su recimo imale veoma dobru zimu sa kolicinom snega koja je daleko iznad proseka pa sad opet imaju mini zimu u martu. Istok Evrope skoro citave zime nije imao pozitivne temperature a i dalje ih ne napusta veoma hladna vazdusna masa i snezne padavine.
Ovo sto modeli crtaju je nesto sto bi prizeljkivali i u sred zime, veoma sam iznenadjen u kom pravcu idu.
Jos cudnije mi je sto su manje-vise slozni i kao da nema nikakvog dvoumljenja oko toga sta nas ceka.