Posle 2 godine dugotrajne anticiklonalne cirkulacije,očekivano, ušli smo u period dugotrajne ciklonalne cirkulacije koja nam donosi padavine iznad proseka.Po svemu sudeći naredni period će biti izuzetno vlažan,dakle,padavina će biti u izobilju.Recimo,GFS crta u periodu do 192h oko 60mm padavina za moj kraj,što će se naravno još oblikovati u narednim izlazima.Ja sam očekivao da će nas hladnoća još jednom posetiti ove zime (kalendarska još uvek traje),a upravo će se takav scenario i ostvariti.Hladan vazduh će se spustiti dosta na jug,iako je mart mesec,bez obzira što smo u 3. mesecu ne vidim zašto bi bilo nerealno da imamo par ledenih dana uz obilnije snežne padavine (kako se za sada crta).Modeli su ovaj scenario predvideli još od kada,a i dalje ga drže,s' tim što ga ili ublažavaju,ili pojačavaju.Istina je negde na sredini prilikom ovakvih oscilacija.Vidim,već su počele rasprave oko količine snežnih padavina
,koje su po svemu sudeći dosta obilne-po sadašnjim izlazima,moje mišljenje je da će se one ipak ostvariti,ako se poklope svi parametri,a dok zahladjenje ne stigne,imaćemo da pratimo konvektivne razvoje narednih dana.Sve u svemu,vrlo zanimljiv meteorološki period je pred nama.