Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Stacionarni Cb iznad Bajmoka, 12.03.2013.  (Pročitano 5537 puta)

Van mreže zec

Odg: Stacionarni Cb iznad Bajmoka, 12.03.2013.
« Odgovor #20 poslato: 13. Mart 2013. u 21:19 »
Primetio sam da ovih dana Cb-i obožavaju niže krajeve.Recimo,najviše se javljaju u ravnicama u takozvanim žarištima,a ta žarišta su Slavonija,krajnji sz Bosne,Posavina,krajnji sever Šumadije,Vojvodina,istok Bugarske. Medjutim,to je sasvim normalno s'obzirom u kom se mesecu nalazimo,jer je najbolje zagrevanje podloge u nižim krajevima,u odnosu na još uvek hladne planine koje nemaju još dovoljno energije za jake konvektivne struje.Za formiranje ovakvih oblaka koji lokalno donose mnogo padavina  ovih dana,u ravnicama,dovoljno je neko manje uzvišenje u  koje remeti prizemni tok vazduha,pa se taj poremećaj strujanja odražava i iznad nivoa kondenzacije,ili zaostatak nekog dobrog gradijenta  u nekom izdignutom sloju.Uostalom,kao što sam i juče napisao,pored vlage temperatura na visini na oko 850hPa je na nuli,ili u minusu,pa zato Cb-i i malog vertikalnog razvoja daju obilan sitniji grad.Jučerašnje nevreme kod Subotice je zaista ludo,šta bi tek bilo da je to područje jake,dugotrajne uzlazne struje bilo par kilometara severozapadnije,nad Suboticom,bolje da ne znamo. :D
Sunce i jeste glavni okidač za formiranje Cb-ova,ali ove godine se sa suncem ništa čudno ne dešava.Sunčeva aktivnost je znatno slabija od očekivane,i ne treba ništa paničiti zbog ovog nevremena,jer je i bilo uslova za oluje,atmosfera je nestabilna,a konvektivni razvoji su vrlo nepredvidivi.Uostalom leto nam tek dolazi,a i nemamo pojma šta se krije iza onih crnih odraza na radaru. :)

Van mreže laky

« Odgovor #21 poslato: 13. Mart 2013. u 22:03 »
Zec ne moze se reci da je bilo uslova za oluje, atmosfera jeste nestabilna ali zbog ciklona. Sta bi tek onda rekao na prolece i leto kada postoje uslovi na supercelije?

Pored ovoga sto si napisao, ostali uslovi nisu potrebni dovoljno je samo da sunce ugreje i to je to...
Uostalom, kao što sam i juče napisao,pored vlage temperatura na visini na oko 850hPa je na nuli,ili u minusu,pa zato Cb-i i malog vertikalnog razvoja daju obilan sitniji grad.

Van mreže zec

« Odgovor #22 poslato: 13. Mart 2013. u 22:39 »
Laky,itekako je bilo uslova za oluje,u Vojvodini je bilo prisutno smicanje od 10m/s,K index solidan,Thompson solidan,vlage dovoljno,Cape solidan i Lifted solidan.Kada se sve spoji dobijaju se dobre šanse za oluje.Uostalom bila je i superćelija u Šapcu u nedelju,koja se kretala severom Šumadije.Dakle, bilo je uslova za dobre oluje.

Van mreže laky

« Odgovor #23 poslato: 13. Mart 2013. u 23:06 »
Po sondazi moze se reci da je nestabilnost vrlo slaba, ali kada se uzme u obzir da je mart mesec, temperaturu na visini i nizak pritisak koji je vec danima prisutan i iz ovakve atmosfere moze doci do razvoja...

Van mreže nele-niš

« Odgovor #24 poslato: 13. Mart 2013. u 23:40 »
  :-[ :deda: :pop: Bog te vido, pa ovo je kao iz filma dan posle sutra...

Van mreže mareeram

« Odgovor #25 poslato: 14. Mart 2013. u 00:23 »
Bravo @ zec, ma svaka ti cast, prerastas u strucnjaka! :super: :)
« Poslednja izmena: 14. Mart 2013. u 00:36 mareeram »

Van mreže zec

« Odgovor #26 poslato: 15. Mart 2013. u 23:53 »
Oblak je na početku ličio na Lp superćeliju.

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #27 poslato: 16. Mart 2013. u 00:03 »
Ovo sam propratio ali nisam stigao da prokomentarisim. . . Stvarno neverovatno, potpuno neocekivano,i i malo nelogicno tj kosi se prilicno sa normalom vremenskih pojava u ovom delu godine ,ostao sam bez teksta. . .

Van mreže zec

« Odgovor #28 poslato: 16. Mart 2013. u 23:29 »
Vidim,Dejo ili Gabesz su prijavili krupan grad i funnel u Bajmoku.

Pažljivije sam posmatrao ovu sliku,iako je lošeg kvaliteta.Vidi se da je bio pravi funnel,jer su zidovi levka pravilno izdiferencirani,što je i glavna odlika funnela.Funnel se nikako ne formira kao ostali deo oblaka.Pošto se stvara izraziti potpritisak na uskom području ispod baze oblaka,dolazi do stvaranja jakog vrtloga koji podiže (kovitla) prašinu sa tla,ako tlo nije vlažno.Kada se uspostavi ovo jako kretanje vazduha,dolazi do nagloog hitanja vazduhj ka tom stubu.Taj vazduh je vlažan,ali nije zasićen vlagom.Usled naglog pada pritiska u vazduhu uvučenom u vrtlog i nedostatlu vremena da se izvrši adijabatski proces dolazi do kondenzacije vodene pare u uvučenom vazduhu.To je isti proces koji formira oblake izdizanjem vlažnog vazduha adijabatskim hladjenjemg.Sve ovo rezultuje tome da levak počinje jasno da se uočava.On ima jasne ivice,nikako iskrzane i oštre!Medjutim,nekada prateći oblik pannus deluje kao funnel,ali nikako nije!Funnel ima uvek vertikalni stub knji počinje sa tla i ide u susret vertikalnom stubu koji ide iz baze oblaka.Moguće je da se formirao i pravi tornado,jer je funnel na slici jako razvijen!

Van mreže zec

« Odgovor #29 poslato: 17. Mart 2013. u 11:27 »
Da dopunim prethodni post,iako nije odgovarajuća tema.

Mora se praviti razlika izmedju funnela i iskdanih delova Cb-a koji vitlaju ili rotiraju.Funnel uvek ima područje cirkulacije i na tlu i u oblaku!Dakle,kada sumnjate na formiranje pijavice,tornada uvek pogledajte i tlo,da li se kovitla prašina,ako ne,to onda nije funnel.

Evo primera formiranja pijavice kod Dubrovnika,gde se vidi vrtloženje vazduha na površini mora i spuštanje levka iz oblaka.

Van mreže laky

« Odgovor #30 poslato: 17. Mart 2013. u 21:05 »
Mora se praviti razlika izmedju funnela i iskdanih delova Cb-a koji vitlaju ili rotiraju.Funnel uvek ima područje cirkulacije i na tlu i u oblaku!Dakle,kada sumnjate na formiranje pijavice,tornada uvek pogledajte i tlo,da li se kovitla prašina,ako ne,to onda nije funnel.

Funnel cloud i tornado su dve stvari. Vrtlozni vetar kod funnel cloud ne dodiruje tlo, u vecini slucajeva jer oblak nije dovoljno jak i pritisak nije dovoljno nizak da formira tornado. U trenutnu kada se funnel spusti do tla nastaje tornado. U nekim slucajevima kada je vazduh dosta suv u prizemlju levak toranda nije uocljiv pa izgleda kao da je samo funnel ali prasina sa tla uglavnom otkriva da se formirao tornado...

Van mreže zec

« Odgovor #31 poslato: 17. Mart 2013. u 21:31 »
Ja nisam ni rekao da su tornado i funnel isto.Tornado je već formirani vazdušni vrtlog koji se u celini pruža od tla do baze oblaka.Što se tiče funnela,ovo je levkasti oblak koji ne dodiruje tlo,ali kružna cirkulacija vazduha se zapaža i na tlu,ta cirkulacija vazduha uopšte nije mala kako se to čini.Bitno je to da vazdušna cirkulacija sa tla i iz baze oblaka idu u susret jedna drugoj,kada se one susretnu i spoje,dobija se formirani vazdušni vrtlog koji se naziva tornado.

Hteo sam da kažem da se mora praviti razlika izmedju funnela i iskidanih delova Cb-a.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #32 poslato: 18. Mart 2013. u 10:45 »
Hteo sam da kažem da se mora praviti razlika izmedju funnela i iskidanih delova Cb-a.
Nije mi samo jasno zašto si uopšte krenuo priču o funnel-u kada je ovde jasno kao dan da je u pitanju tornado! :D

Van mreže zec

« Odgovor #33 poslato: 18. Mart 2013. u 10:53 »
Zato što je prijavljen kao funnel,pa sam samo dopunio mehanizam nastanka funnela,tj. kasnije celog tornada,i ukazao na razliku izmedju pannus-a i funnel-a. :D Mislim da je ovo ipak trebalo da bude prijavljeno kao tornado,a ne funnel,jer je levak u celosti formiran. :)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #34 poslato: 18. Mart 2013. u 11:34 »
Zato što drugih dokaza osim ove slike nema, a niko drugi nije ništa slično primetio. Stoga nisam siguran da je dotaklo tlo i formiralo "tornado" :)

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #35 poslato: 18. Mart 2013. u 12:49 »
Zato što drugih dokaza osim ove slike nema, a niko drugi nije ništa slično primetio. Stoga nisam siguran da je dotaklo tlo i formiralo "tornado" :)
Jasno i logično ... međutim, moje je mišljenje da jeste 99%. Bile su obilne padavine pa ga je verovatno bilo teško uočiti , a i ljudi su bili u kućama.
Slika nije nekog kvaliteta, ali evo "negativa" ...

Van mreže zec

« Odgovor #36 poslato: 18. Mart 2013. u 12:59 »
Slažem se sa Ljubišom, zbog vrtložnog, spiralnog kretanja, ponekad se vide  krivine na levku,kao da je vijak,a to je u ovom slučaju vidljivo,što potvrdjuje tornado.Levak je u celini formiran.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #37 poslato: 18. Mart 2013. u 13:38 »
Kad ja nešto snimim tako nešto onda ću prijaviti sa sigurnošću, a nije daleko, Sombor -> Bajmok, zna se gde je sledeće ;D

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #38 poslato: 18. Mart 2013. u 17:03 »
Kad ja nešto snimim tako nešto onda ću prijaviti sa sigurnošću, a nije daleko, Sombor -> Bajmok, zna se gde je sledeće ;D
??? U tom slučaju SIGURNO ne bi imali jednu sličicu i nagađali ...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #39 poslato: 23. Mart 2013. u 10:49 »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=HhPwGGjgXGE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=HhPwGGjgXGE</a>