Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2013.  (Pročitano 33316 puta)

Van mreže BackaPalanka

• *
Odg: Maj 2013.
« Odgovor #20 poslato: 08. Maj 2013. u 20:15 »
Шта очекивати за Нови Сад у суботу?
Може ли да се избегне киша до неких 20 часова???
Волим бело...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #21 poslato: 08. Maj 2013. u 23:02 »
Sutra i prekosutra uglavnom pauza što se tiče konvektivnih dešavanja,osim za krajnji jugozapad zemlje.

Subota deluje interesantno i meni dosta slično kao nestabilnost 22 juna prošle godine.Ponovo se crta prelazak hladnijeg fronta preko Srbije(prvo sredinom dana preko Vojvodine a do uveče i u ostatku zemlje),uz vrlo slaba južna i jugozapadna strujanja oblačnosti.Verovatno bi bilo tu i superćelija,ali smicanje dolazi tek kasno uveče (makar po trenutnim meteo kartama).
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Darko_9

« Odgovor #22 poslato: 09. Maj 2013. u 18:01 »
Od 12 do 14 maja osetno hladnije sa kisom povremeno , temperature otprlike od 15 do 20 stepeni...u Beogradu oko 18 stepeni...

Van mreže Aleksa

« Odgovor #23 poslato: 10. Maj 2013. u 09:22 »
Aaaa ne mogu da verujem :( Prosle godine sam ovde pisao da uvek za nase preslave,pada kisa.I tako ce biti i ove godine,12.maj-kisa ceo dan.Neverovatno,i prosle,i ove,i ko zna koliko godina unazad...

Bice ovo jedan obilna kisa u subotu i nedelju(50mm).Zatim prema trenutnom stanju,sledi stabilizacija.

EDIT: Jel moze neko da mi kaze kada ce sutra poceti kisa da pada?Ujutru,popodne?
« Poslednja izmena: 10. Maj 2013. u 09:36 alexa »

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #24 poslato: 10. Maj 2013. u 10:13 »
Од суботе касно поподне нестабилности, могућа су и јача невремена (суперћелија), уз освежење, тако да би у понедељак било свега десетак степени, модели су оптимисти што се тиче падавина и оне ће бити обилније.

Солидан CAPE индекс тачно изнад мог краја:

Van mreže zec

« Odgovor #25 poslato: 10. Maj 2013. u 17:05 »
Malo sam pogledao GFS da bih video kakve su šanse za supercelije sutra. Ima malih šansi na zapadu Srbije i u Vojvodini. Medjutim, nijedan model nece dati konvekciju usled zagrevanja zemlišta, od strane sunca. U pitanju je čista dinamika na čelu i ispred samog hladnog fronta uz solidne temperaturne gradijente. U takvoj situaciji može svašta da 'bukne', bez obzira šta model crta. Sutra očekujem solidne oluje, a i RHMZ je izdao upozorenje. Ali, ja necu moci ništa da pratim. Makar je bitno da ce pasti dobra kiša.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #26 poslato: 10. Maj 2013. u 17:38 »
Slabo je smicanje, i strujanje neće biti toliko izraženo (blago južno i jugozapadno po visini), što ne pogoduje stvaranju superćelijskih oluja.
Doduše, CAPE će biti relativno visok, u većem dijelu zemlje 500-1000 J/kg, što je ipak za nijansu niže nego u prethodnom talasu nestabilnosti.
Ono po čemu se ova subota razlikuje od prethodnih nestabilnih dana, je što se crta znatno veća količina padavina, što znači da bi konvektivni razvoji u ovom slučaju zahvatili šire područje i donijeli padavine na znatno širem području.
Dakle, ne očekujem neka ekstremna nevremena, ali obilne pljuskove sa grmljavinom da. Prvo na zapadu i jugozapadu u popodnevnim satima, zatim i u ostatku zemlje uveče i u toku noći. Sa padavinama bi najslabije prošao krajnji istok zemlje.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže sale pn

« Odgovor #27 poslato: 10. Maj 2013. u 19:52 »
Nekako mi je to sve kilavo u dolini Velike Morave, a narocito na istoku zemlje gde ce najverovatnije ostati suvo do nedelje ujutru. Zapadna Srbija i Sumadija sutra u centru paznje, ja se nadam da ce i ovde zalutati neki oblak.
Potom dva kisovita i hladna dana, EC najavljuje potop od oko 30mm, a kod GFS-a ima manje padavina.

Van mreže Aleksa

« Odgovor #28 poslato: 10. Maj 2013. u 21:06 »
EC i GFS skoro prepolovili kolicinu padavina kod mene.

Van mreže Vladimir

• Starost: 31
« Odgovor #29 poslato: 10. Maj 2013. u 22:18 »
Lepo,lepo,oko 50 mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #30 poslato: 11. Maj 2013. u 09:50 »
Bome ne male količine padavina u celoj Srbiji. Sutra hladnije za oko 15 stepeni. Već popodne očekujem pljuskove, možda i vremenske nepogode.

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #31 poslato: 11. Maj 2013. u 10:53 »
Prema onome sto sam video za Beograd jedino GFS konstantno drzi oko 30mm padavina. EC i nas WRF bitno smanjili padavine na ispod 15mm. Neko moje laicko misljenje je da ce sigurno biti u pojedinim delovima zemlje ozbiljnih padsvina i nestabilnosti a da to modeli tesko mogu da predvide sa velikom preciznoscu. Sad vise treba da obratimo paznju na radar i pratimo kako ce se odvijati ova situacija. Koliko sam video razvoji su vec krenuli u sradnjoj Bosni i Hrvatskoj.

Van mreže cicimoric

• *
  • Starost: 48
« Odgovor #32 poslato: 11. Maj 2013. u 11:40 »
Ljudi da li mi iz juznog banata mozemo da se nadamo padavinama ili cemo opet ostati suvi kao u prethodnom talasu?

Van mreže sale pn

« Odgovor #33 poslato: 11. Maj 2013. u 11:50 »
Ne nadaj se previse. U Banatu ce biti najmanje padavina, kao i u Timockoj i Negotinskoj krajni.

Zapadna-jugozapadna Srbija, Srem, Backa ce najbolje proci i ovaj put.

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #34 poslato: 11. Maj 2013. u 12:18 »
A ja kazem da ce Vrsac da dobije dobru kisu,kad je u pitanju juzni Banat mi uvek lokalno prodjemo najbolje,zbog specificne mikroklime kod ovakvih situacija...;)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #35 poslato: 11. Maj 2013. u 13:56 »
Timočka i Negotinska krajina će najgore proći od ovog talasa, a zemlja je veoma željna dobre kiše. Knjaževac je imao do sad u maju oko 15mm kiše što nije dovoljno ali znam da su okolna sela imala samo par mm kiše što već postaje vrlo dug period bez ozbiljnijih padavina. I sada će se padavine smanjivati sa juga prema severu i Knjaževački kraj će imati više padavina od Zaječara i Negotina. Potrebno je minimum 20mm kiše kako bi prolećne kulture započele svoju vegetaciju, ali po mojoj proceni pašće između 10-15mm u mom raju a severnije verovatno od 5-10mm kiše. Nažalost posle ovoga izgleda opet ide duži period bez ozbiljnijih padavina a temperature krajem naredne nedelje opet oko 30°C.

Van mreže cicimoric

• *
  • Starost: 48
« Odgovor #36 poslato: 11. Maj 2013. u 18:24 »
A ja kazem da ce Vrsac da dobije dobru kisu,kad je u pitanju juzni Banat mi uvek lokalno prodjemo najbolje,zbog specificne mikroklime kod ovakvih situacija...;)

Ako bude kako ti kazes sledeci put kad budem bio u Vrscu vodim te na pice :D

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #37 poslato: 12. Maj 2013. u 12:01 »
ВРФ-НММ вечерас и у току ноћи, види талас падавина у јужној и централној Србији.

То је уједно и последња нада за поједине делове земље да виде кишу.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #38 poslato: 12. Maj 2013. u 21:51 »
WRF-NMM crta padavine u utorak popodne i u noći na sredu u centralnoj Srbiji.

To je u skladu sa EC-om,jer je po njemu visinski ciklon tačno iznad nas.Interesantno GFS ne vidi ništa slično.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #39 poslato: 13. Maj 2013. u 10:54 »
Od srijede ponovo ljetnje temperature, u petak i za vikend nam se vraćaju nestabilnosti. Prema GFS-u, to je konačno jugozapadno strujanje po visini.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm