O kakvim kišama i nevremenima vi trabunjate?
Ovde ceo dan jesenje vreme, kiša samo poprskala. Uz sve to i neprijatna hladnoca. Naravno, očekivao sam da ce sve tako ispasti dok sam juče pratio onu liniju Cb-a iz Bosne i sa zapada Srbije. Čim sam ugledao da se ona linija izdeformisala i da se sa prednje strane 'raščerupala' znao sam da je front u prizemlju požurio i da ce od padavina ispasti corak.
Moram samo da napomenem da su naši analogni radari sa RC pokazivali u okolini Valjeva izuzetan oblak od 70dBZ u jednom terminu. I u Vojvodini je bilo snažnih oluja takodje.
Vidim, prijavljena je količina padavina od 180mm za pola sata. Moram da kažem užasno, ali ne i nerealno. U onakvim formacijama oblaka, na radarskom snimku, nalazi se jedan ili više regiona downburst-a koji su znamo vec šta. U takvom slučaju se sklope i nebo i zemlja, a vodopad bije sa svih strana. Recimo, u Nemačkoj je jednom za minut palo 30mm kiše. :o U Beogradu je 4.9.1951. za 20 minuta palo 85mm kiše. Dakle nije baš neuobičajeno, vec je potrebno da takav izliv padavina direktno pogodi meteo stanicu, što je izuzetno teško.
Fine oluje juče, u ovom delu Srbije beda, kao i obično. A danas je istok Srbije imao akciju. Lepo, lepo.