Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2013 - III dekada  (Pročitano 120065 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Maj 2013 - III dekada
« Odgovor #300 poslato: 24. Maj 2013. u 21:56 »
Evo i pljuska...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže mareeram

« Odgovor #301 poslato: 24. Maj 2013. u 21:57 »
Pljusnulo je u BG samo tako!!

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #302 poslato: 24. Maj 2013. u 21:57 »
U naletima pljusti vetar u pojacanju.
Kako pada. :P

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #303 poslato: 24. Maj 2013. u 22:02 »
E vala se ispada u par minuta samo tako, mislim da kilometar južnije od mene nije ni kapi palo. Nije grmljavine više bilo.
Sad se već smiruje, ali se primiče još jedan oblačić od Obrenovca.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #304 poslato: 24. Maj 2013. u 22:02 »
EDIT: Evo i grmljavine i jakog vjetra, Košutnjak polako nestaje u zavjesi. Ko se mogao ovome nadati večeras.

Modeli uopste nisu videli padavine tako juzno. Kada je krenuo ravoj nisam bio siguran hoce li sve otici severnije a ustvari mene zahvatio samo severni deo sistema...

Sa jugozapada i zapada jos uvek stizu padavine pa i u toku noci moze biti slabe kise ili pljuskova ponegde sa grmljavinom...

« Poslednja izmena: 24. Maj 2013. u 22:11 Milosh »

Van mreže mareeram

« Odgovor #305 poslato: 24. Maj 2013. u 22:04 »
Sad pljustiiiiiii zestoko, ima i malo grada sitnog, otvorio sam prozor i uocio ga na kolima..ovde na Topcidersom brdu kod mene..

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #306 poslato: 24. Maj 2013. u 22:10 »
Da, još jedan jak nalet sa sugradicom prije par minuta. A primiče se definitivno još jedan talas sa zapada.
Jeste da su modeli kiksali, ali nije mi ni kraj pameti bilo da bi oblačni sistem koji je popodne harao Bosnom mogao da izdrži do Beograda i to do ovih kasnih sati. Prvo što modeli nisu davali takvu mogućnost, ni parametri nisu bili neki, a i na kraju strujanje je pretežno jugozapadno bilo. Ali tako je to u meteorologiji, nikad se ne zna. Da se samo nisam pravio pametan sa prognozama za večeras, sad bih uživao skroz u ovom iznenađenju.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže mareeram

« Odgovor #307 poslato: 24. Maj 2013. u 22:13 »
Da, još jedan jak nalet sa sugradicom prije par minuta. A primiče se definitivno još jedan talas sa zapada.
Jeste da su modeli kiksali, ali nije mi ni kraj pameti bilo da bi oblačni sistem koji je popodne harao Bosnom mogao da izdrži do Beograda i to do ovih sitnih sati. Prvo što modeli nisu davali takvu mogućnost, ni parametri nisu bili neki, a i na kraju strujanje je pretežno jugozapadno bilo. Ali tako je to u meteorologiji, nikad se ne zna. Da se samo nisam pravio pametan sa prognozama za večeras, sad bih uživao skroz u ovom iznenađenju.

Ma bas te briga!! ;D :P

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #308 poslato: 24. Maj 2013. u 22:14 »
Počela kiša u Beogradu, bez grmljavine, baza oblaka se spustila baš nisko, nije isključena mogućnost za pljusak uskoro. Ne radujem mu se uopšte, pretrpjeću dosta kritika zbog loše prognoze. :(
EDIT: Evo i grmljavine i jakog vjetra, Košutnjak polako nestaje u zavjesi. Ko se mogao ovome nadati večeras.

Drugi put te nece ni zvati. :D

Miloše, tako to ide -možeš da imaš 9 odličnih prognoza i jednu lošu i ljudi će ti upamtiti tu jednu pogrešnu a maltene zaboraviti da si u 90% situacija bio odličan.
Osim toga, nekad je i uslovno rečeno "korisno" promašiti prognozu (koja se ne radi u "komercijalne svrhe") da bi se malkice smanjio broj osoba koje te zovu isključivo da bi pitali "kakvo će vreme biti" i koje koriste tvoju ljubaznost i stručnost -a znam da si često u takvoj situaciji (kao i ja).
A u svakom slučaju nije bilo lako najaviti kišu tj. par pljuskova u BGu (čini se da će biti još jedan kratkotrajni pljusak) i ako ti nešto znači ni RHMZ sve do 20.30 nije imao najavu za kišu tj. sve dok nije bilo očigledno da na zapadu i jugozapadu uveliko seva (a čak i u toj najavi su napisali da je na širem području BGa ponegde moguća kiša a ako ne grešim kiše je bilo u celom gradu; potom je u 21.56 izašla korigovana najava).

U BGu je nakon pljuska temp. opala na 12.5C na Vračaru (11.7 u Košutnjaku, 11C na aerodromu) a deluje da će oko 22.30 biti još jednog kratkotrajnog pljuska.

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #309 poslato: 24. Maj 2013. u 22:22 »
Po zapadnoj BiH se stalno pojavljuju neki grmljavinski odrazi ali nikako da do mene nesta dogura. :-\

Van mreže mareeram

« Odgovor #310 poslato: 24. Maj 2013. u 22:25 »
Evo tog naleta sto pominjete kod mene, nije prejako..

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #311 poslato: 24. Maj 2013. u 22:26 »
Osim toga, nekad je i uslovno rečeno "korisno" promašiti prognozu (koja se ne radi u "komercijalne svrhe") da bi se malkice smanjio broj osoba koje te zovu isključivo da bi pitali "kakvo će vreme biti" i koje koriste tvoju ljubaznost i stručnost -a znam da si često u takvoj situaciji (kao i ja).

Da znaš da si i tu u pravu. :) Nekad su mi ljudi češće tražili prognoze, sve dok nisam uvijek počeo da koristim riječi "možda, postoje šanse, nije isključeno", u prevodu "može da bude, a ne mora da znači", a takve prognoze ljudi ne vole. Ovakve situacije kao što je bila današnja (ili sad u srijedu što je bila) su gotovo nemoguće za prognozu, ali nije lako to ljudima objasniti. :) Više bih volio da me češće zovu da pitaju kako sam, šta radim i tako to... :D

Dosta offtopic-a. Evo i poslednjeg večerašnjeg naleta. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #312 poslato: 24. Maj 2013. u 22:47 »
I kod mene pljusak ... neverovatan intezitet!!!

EDIT: Morao sam da odem do kišomera iako još pada. Za nekih 5-6 minuta palo je 8mm kiše. Još uvek pada, ali daleko slabije.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #313 poslato: 24. Maj 2013. u 22:55 »
Kod mene je bilo padavina ali ocekivao sam da ce ih biti vise. Par pljuskova i onda umeren intenzitet ali nije izdrzao dugo, ipak zemlja se lepo nakvasila.
Prosao me je oblacni sistem koji je davao padavine ali zapadno od nas ima padavina koje trenutno donose kisu nasim zapadnim susedima pa ce nas one verovatno zahvatiti.
Nemam mogucnost da pogledam, koje je strujanje u pitanju?

Van mreže zec

« Odgovor #314 poslato: 24. Maj 2013. u 22:56 »
На свом таблету већ око две недеље имам инсталирану апликацију Weather2Umbrella и морам признати да је веома корисна, а оно што је најбитније прогнозе су невероватно прецизне. Говорим за прогнозу облачности и падавина. Температура се ажурира као она прогнозирана, а не она реална. Међутим, то је једина мана. Падавине се потрефе баш у оном сату у коме су и прогнозиране.
Рецимо, у среду су погођене под конац, а у четвртак ујутру оно невреме је такође прогнозирано два дана пред сам догађај! Стога је ова апликација врло корисна.
И данас су поподне биле прогнозиране падавине у облику пљускова (у шта сам ја био прилично несигуран), али су се ипак те падавине и оствариле.
Уз то и стижу упозорења на пљускове и грмљавине, град као што је била ситуација у среду.

Што се тиче времена код мене тренутно је доста свеже и влажно. Није баш пријатно напољу - бар мени.

Van mreže mareeram

« Odgovor #315 poslato: 24. Maj 2013. u 22:59 »
@ zec

OK je i aplikacija Yr.no, oni direktno od EC-a stavljaju..ja i nju imam..

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #316 poslato: 24. Maj 2013. u 23:01 »
@Zec: Ne koristim tu aplikaciju pa ne mogu da kažem da li je odlična ili ne ali tvoji postovi su odlični  :super: i verujem da ti sam možeš da "daš" bolju prognozu od većine meteo-aplikacija.
Zvanične" prognoze W2U su dostupne npr. na B92 sajtu i za večeras nije bilo najave kiše (da neko ne shvati pogrešno -ni RHMZ ni Meteos to nisu najavljivali).

Izvor: Weather2Umbrella
U Beogradu pre podne oblačno sa slabom kišom i malo toplije, posle podne prestanak padavina i razvedravanje. Vetar slab, zapadni. Maksimalna temperatura 19°C.

Nemam mogucnost da pogledam, koje je strujanje u pitanju?

Uglavnom jugozapadno.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #317 poslato: 24. Maj 2013. u 23:05 »
Razvedrilo se već u Beogradu. AMS Vračar je zabilježila 3.3mm, a AMS Karaburma 3.8mm. I nisu neke količine, ali za jako kratko vrijeme su pale. Nevjerovatno je izdržljiv ovaj oblak, u dobrom dijelu Banata ima akcije trenutno.
Temperatura samo 12.2°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #318 poslato: 24. Maj 2013. u 23:06 »
I kod mene pljusak ... neverovatan intezitet!!!
Za nekih 5-6 minuta palo je 8mm kiše.
Evo ga "krivac" ...

Ako su svi oblaci sa ovoliko kiše, ona ne smem ni da zamislim koliko je južnije palo!

Van mreže zec

« Odgovor #319 poslato: 24. Maj 2013. u 23:08 »
@Profiamater

Говорим за Младеновац. Киша је била најављена у 18 часова, а у то време и јесте падала киша овде. Прогноза је урађена у стилу метеограма, само је сваки сат појединачно одрађен у виду колона.

Хвала! :)