Nekoliko članova je već pisalo o tome kada su mogući pljuskovi pa i lokalna nevremena pa ne bih tu imao puno toga da dodam.
Ono što bih dodao je da iako RHMZ (u upozorenju koje je Ivke postavio) naglašava
samo nedelju kao dan kada su moguće grmljavine i jaki pljuskovi, mislim da i
sutra ima uslova za grmljavine i pljuskove u više regija Srbije pa i na području BGa i šire okoline (a grmljavina i lokalni pljusak
su mogući i danas, ne samo na jugoistoku Srbije već i na širem području BG).
Teško je reći da li će sutra u centru BGa biti pljuskova i da li će npr. severni i zapadni/jugozapadni delovi Srbije "sigurno" imati jake grmljavine ali mislim da će članovi foruma (iz više mesta Srbije) poznati po fantastičnim slikama sutra ipak imati prilike (ne baš svi) da nešto zanimljivo "uslikaju".
Bez želje da "pametujem"
dodao bih i da za procenu šansi za jake grmljavine i pljuskove nije dovoljno samo gledati parametre kao što su CAPE, Lifted Index i ostali koji se obično spominju (ponekad mi deluje i da se previše naglašavaju -npr. smicanje kao da je to jedini uslov) jer sve te "brojke" su najčešće samo iz GFS modela a jedan model nije uvek dovoljan za pouzdanu prognozu. To ne znači da GFS ne valja ali možda ne treba gledati svaki izlaz na po 6 sati i u slučaju nagle promene onoga što nov model "daje" odmah korigovati ranije datu prognozu. Ja npr. ne gledam GFS06 i 18UTC (ima razloga za to) a što se tiče prognoze za dan-dva unapred, dešava se da su "bajati" izlazi od pre 5-7 dana dobro ukazivali na nešto što "najnoviji" izlazi ne vide pa aktuelnu prognozu ne treba zasnivati samo na "poslednjem izlazu" (a naročito ne treba gledati samo jedan model i njegov poslednji "run"). Mislim da je dobar primer situacija od pre 7-8 dana kada je tadašnji "izlaz" GFSa bio odličan za ovaj period od utorka do petka (sa najavom 35-36C u nekim mestima Srbije) a potom je nakon 2 dana davao niže temp. (32-33) a odmah zatim temp. do 39-40C (pa je ispalo da je model od pre 7-8 dana bio izvanredan).
Uzgred, povremeno viđam komentare na forumu u kojima se piše da je neki model "loš, slab
, nema tu ničega" ili "odličan izlaz
, sjajan, biće jako nevreme
" samo na osnovu toga što određeni "izlaz" modela najavljuje vreme koje se nekome ne sviđa ili veoma sviđa. Model je dobar/loš ako se njegova predviđanja uglavnom ostvare/ne ostvare a mi naravno možemo da "navijamo" i priželjkujemo vreme koje volimo.