Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nevreme u okolini Mladenovca  (Pročitano 2011 puta)

Van mreže zec

Nevreme u okolini Mladenovca
« poslato: 13. Jun 2013. u 21:44 »
Evo jedne mini reportaže. :)

U ponedeljak, 10. juna, modeli su predviđali jače nestabilnosti u Srbiji. Ali, situaciju je pokvarila oblačnost, dok je jedino vrlo jakog razvoja bilo u Vojvodini i na istoku zemlje, gde se kod Kladova formirala snažna superćelija.

Ovaj oblak kod Kladova je imao oblik ptičje glave i V izreza, a to znači tornado i ogroman grad na samom mestu pukotine.

Situacija se popravila kada se razvedrilo, pa je bilo uslova za razvoj, ali bez uspeha. Front je već bio nadomak Beograda, i to suvi front.
Situacija je krenula nabolje, pa su u okolini Beograda otpočeli razvoji.
Kod mene se vrlo brzo pojavio Cu-cong koji je jačao, te je prešao u Cb ispod koga je počelo da se nešto komeša.

Odjednom je počelo da se formira nešto poput šelfa, ka severozapadu, pa sam ubrzo otrčao da vidim šta se zbiva (bio sam u selu).

Ubrzo su formacije bile sve lepše, a grmljavina i vrtloženje sve jači - shvatio sam da se formira superćelija.

Južni krak oluje:

Vratio sam se nazad kući, jer je u sekundi pao potpuni mrak, dok je vetar bio sve jači. Počela je da dejstvuje i protivgradna.
Kosmaj je nestao u gradnim zavesama i ubrzo sam očekivao i ovde nevreme.
Prevario sam se, superćelija je prošla dva kilometara severnije gde je bilo veliko nevreme uz snažno sevanje.
U sekundi se razvedrilo, a oblak je još više "pobegao" ka severu.

Pošto sam bio u velikim obavezama nisam pratio situaciju celo vreme, jer se sve odigralo izuzetno brzo.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odg: Nevreme u okolini Mladenovca
« Odgovor #1 poslato: 14. Jun 2013. u 09:41 »
Lepo. :super:
Da dopunim sa protivgradne strane, iz opštine Mladenovac dejstvovala je stanica Dubona sa dve rakete. Niko od strelaca nije prijavio sugradicu i grad.
Od ostalih opština RC Bukulja, dejstvovale su i opštine Sopot (isto sa jednom stanicom) bez sugradice i grada.
Izgleda da je najzanimljivije ipak bilo u opštini Smederevo gde je 9 stanica ispalilo 25 raketa, sugradice nije bilo ali jeste grada i to u tri slučaja (mesta Udovice, Šalinac i Vodanj). Dakle severoistočno od Mladenovca.
Generalno najviše posla je bilo u RC Crni Vrh i to u opštinama Kladovo i Negotin (što se vidi i po prvoj radarskoj slici koju si postavio)! :o Tamo je ukupno dejstvovalo 15 stanica sa 54 ispaljenih protivgradnih raketa. U pet slučajeva je prijavljena sugradica, a takođe u pet mesta je padao grad.
Na karti to izgleda ovako (fali dva ili tri mesta koje Google Earth nije pronašao) ... mesta koja su dejstvovala i prijavila sugradicu i grad.

Van mreže zec

« Odgovor #2 poslato: 16. Jun 2013. u 11:24 »
Љубиша, хвала на допуни. ;)
Иначе, учинило ми се да сам и чуо противградну ракету тај дан. То је та из Дубоне онда.

Van mreže Andjelko

• *
  • Starost: 74
« Odgovor #3 poslato: 17. Jun 2013. u 13:29 »
Možete pogledati kako je izgledalo kretanje oblačnosti u okolini Kladova i Mladenovca 10 juna 2013.god.
Napomena - vreme je UTC.
Za bolju rezoluciju prvo bacite na najveću rezoluciju pa na full screen.

Kladovo:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1bOTiG9AGEY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=1bOTiG9AGEY</a>

Mladenovac
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=AL85cWpRa2w" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=AL85cWpRa2w</a>

Uživajte
ACA  :ufff: