@Srks:
Da, najverovatnije je ovih 25.7C nov rekord za Tmin za period u kojem imamo zvanično arhivirana osmatranja za BG -a to je samo 125 godina. Kažem "samo" jer o dalekoj prošlosti (merenoj u stotinama i hiljadama godina) naravno nemamo egzaktne podatke... a kao što rekoh meni onih 24C iz 1957. deluju možda i "veći" uzimajući različite faktore u obzir.
Današnja Tmax je i "zvanično" morala

da pređe 35C.
Što se tiče podataka iz sondaže, oni ukazuju na ono o čemu sam pisao juče (kao i drugi članovi): postojaće uslovi za grmljavine i lokalne pljuskove kasnije uveče i tokom noći (ne mislim samo na područje BGa, svakako ima područja u kojima su još veće šanse za jake konvektivne razvoje).
U 14h T850hPa (Geopot.height 154.2dm) je 19.0C uz Tdew 14C tj. rel.vlaž. na tom nivou je preko 70% a na 1800mnv je čak 80% -kao što reče Ciklon (kome želim da što pre ozdravi) nebo je "mutno" i mnogo je vlage u vazduhu! CAPE je u 14h bio 2300 a LiftedIndex -7.2. Gledajući još neke parametre deluje da su tu "skoro svi uslovi" za "interesantno vreme" uveče/noću, a videćemo šta će stvarno biti...
Uzgred, kada već spominjem kako je danas u BGu Tmax "morala" da pređe 35.0C: često se na kartama modela spominje prognozirana/očekivana T850 i na osnovu toga "procenjuje" kolika bi mogla da bude T2m. Parametar T850 je svakako bitan ali to sigurno nije jedina "brojka" koja utiče na T2m -npr. prekjuče uz T850 20.8C bilo je 34.2C, juče uz T850 19.2C maks. temp. je bila 34.8C.
Iskoristio sam jučerašnji i današnji dan da ponovo budem aktivan na forumu, narednih 5 dana ću biti odsutan ali ću pokušati da bar pogledam neke slikice koje će naši članovi sigurno postaviti.
Edit: tokom naredne sedmice, naročito od utorka do petka imaćemo prilike da se fino "rashladimo" uz temperature koje će sredinom sedmice biti ne samo drastično niže od današnjih nego i dosta ispod proseka za kraj juna. :-*