Impresivna oluja uz snazno el. praznjenje, olujni vjetar i prolom oblaka te nesto sitnije tuce velicine graska. Svrstavam u top 5 najjacih oluja koje sam dozivio, pa krenimo...
Olujni parametri su bili poprilicno extremni (slamu smo imali) samo je falio kremen (vlaga) da ju zapali
Ovo sam jucer tokom prijepodneva napisao na fejsu:
Kasno poslijepodne/navecer/noc mjestimice se ocekuju snazne oluje nad Slavonijom. Stoga ako budete na otvorenom a vidite sijevanje i cujete grmljavinu savjetujem da se sklonete na vrijeme. Ogromna energija u atmosferi CAPE do 3500 J/kg, shear 20-30 m/s, lifted index -9 .. itd. Ocekuju se visecelijske i supercelijske oluje. Extremno el. praznjenje, lokalno snazan vjetar i tuca promjera do 5 cm (max. velicine oraha do jajeta)
Cape do 3500 J/kg
Umjerena mogucnost supercelije
Thomsonov index, lifted -9
Wrf-arw je to dobro predividio
Oko 21:00 h pogledom na nebo od juga do sjeverozapada dokle god pogled seze nije bilo niti jednog cumulusica, samo visoka "bezvezna" naoblaka. Pomislio sam nema sanse da se nesto stvori.
U 21:30 h odjednom na zapadu iz "niceg" izbijaju cumulusi congestusi
Oko 23:00 h pocinje akcija
radar 20:45 UTC
LP supercelija, sijevanje je bili neprestano oblak-oblak
Ova mi je ispala mutna, ali samo da pokazem stukturu cb-a
Priblizavanje oluje s jugozapada, ide ravno na grad
radar 21:45 UTC
Pocinje se nadzirati shelf cloud, gornja baza oblaka je isla u desno dok donja u lijevu stranu
Karakteristika supercelije, nadzire se big inflow
Mrcina dolazi
Uzivo je to izgledalo premocno, desni kraj oluje je bio sumljiv za tornado aktivnost
Radar 22:30 UTC - oluja u 00:30 h udara punom snagom
22:45 UTC vidi se odraz u obliku slova
U - karakteristican za silovit downbrust
radar-anim
POSLJEDICE NEVREMENA: Vjetar na udare 100 km/h a mozda i vise, bilo je kratkotrajno sitnije tuce velicine graska.
A zamislite kombinaciju olujnog vjetra i tuce velicine jajeta kakve bi tek onda bile stete, prestrasno. srecom nije bilo.
Pazite nogometno igraliste na sta lici
Pazite koliko je to polomljenih grana dole
Vrlo povoljno obaram stabla :mrgreen:
Odlazim preko Drave i imam sto za vidjeti, sumljam na tornado aktivnost
Kukuruz kao a je presao valjak preko njega
DODATAK:
E sad, jako me zainteresiralo ovo sa mogućim tornadom i slažem se s tobom za tu mogućnost. Ta šteta koju si uslikao i označio na drveću je jako jako slična onoj koju pravi tornado, tj. rotacija.
Mene zanima da li je ta sumnjiva šteta otprilike na ovom području gdje sam doznačio na radaru kud je prolazio dolji kraj (crveno) ovog zakrivljenog dijela (crno)?
Taj sustav je bio bow echo, a tu gdje sam označio nastaje ciklonalna rotacija koja moze proizvesti tornado