Zanimljiva treća dekada i nestabilna epizoda u Čikagu se bliži kraju. Još sutra su mogući pljuskovi, a onda zahlađenje i pauza.
21.6.2013.Sistem koji se približavao sa zapada u rano popodne neočekivano je stigao do Čikaga. Ja sam se tada zatekao u zapadnom delu grada, na 290-ici kod Elmhursta. Jak pljusak, a bilo je i rotacija u oblacima.
PPI
RHI 10kft je 3048 metara
24.6.2013.Squall line je doneo južnim i zapadnim predgrađima udare vetra i preko 30 m/s, na AMS u mom kraju nije bilo udara jačeg od 19 m/s. Kasnije kad sam išao na viršle 1 km južnije je bilo počupanih grana, tuda je prošao nešto jači oblak.
PPI
RHI dela koji je prešao preko mene, oblaci su bili nagnuti u pravcu kretanja
25.6.2013.Ceo dan je bio tmuran i oblačan, mislio sam da će oblačnost ugušiti potencijalne razvoje, ali se to nije desilo. Oko 18h počinju da bujaju kumulusi u džepićima vedrine.
Taman kad smo stigli kući grunuo je poljusak, gromovi su praštali, oblak se otvorio nad mojim krajem. Ipak, jači deo je već bio nad jezerom. Slučajno uhvaćena munja:
PPI
RHI
26.6.2013.U ranu zoru, nešto pre pet ujutru, serija pljuskova praćenih jakom grmljavinom zahvatila je prvo severozapadna i severna predgrađa, a posle i ostala. Palo je i preko 100 litara za dva sata. Meni najbliže stanice zabeležile su između 60 i 75 litara. Jutarnji saobraćaj je bio otežan, a u nekim delovima se ni danas voda nije povukla.
Video
PPI
RHI
27.6.2013.I danas su delove grada zahvatili jaki pljuskovi praćeni olujnim vetrom i gradom. Ja sam samo dobio slab pljusak.
Razvoj nad jezerom.
Ovaj sistem me je zaobišao, na ZJZ grada je bilo grada do 3 cm i udara vetra od oko 80 km/h.
PPI
RHI
Ovaj oblak je konstantno grmeo, nalazio se nad jezerom NW od mene.
PPI
RHI ovog oblaka
Sistem koji je zahvatio delove Čikaga, sada već u Indijani, gde je dao pojavu grada u Merivilu, po NOAA storm reports od 4.5 cm i udare vetra od 120 km/h u Gariju.
RHI
Još jedan Cb u Indijani
Još sutra su mogući pljuskovi, ali je danas poslednji dan da smo u riziku za jake oluje (kao estofexov 1).