Ali, ja nigde ne vidim zaključak. Šta si ti zaključio posmatrajući brojke? Ja svoj stav nisam izneo, ali sam samo prokomentarisao ovo žaljenje.
Ko je rekao da sam ja uopšte pretendovao da izvlačim "velike zaključke" na osnovu aritmetičke sredine i metode percentila? Naprotiv, nisam iznosio nikakav zaključak veći i dublji od onog koji podaci već sami po sebi intuitivno daju, dakle samo sam interpretirao podatke. Jasno je da aritmetička sredina broja dana sa Tmax>=30°C u toku leta u periodu od 30 godina ne govori o broju tih dana u svakoj pojedinačnoj godini, tj. taj prosek bi mogao biti sredina između ekstrema. Ali sam rekao da veliki broj godina ne odstupa drastično od sredine da bismo potpuno marginalizovali aritmetičku sredinu kao meru "realnog stanja stvari", dakle ne radi se o pukoj sredini između ekstrema, već ta
aritmetička sredina (u ovom konkretnom slučaju)
zaista može (donekle) da reprezentuje većinu godina iz posmatranog skupa godina. To je već nekakav
zaključak. A za dublje analize i zaključke, potrebno je izvršiti još mnogo statističkih proračuna nad podacima, i naravno, na pravi način ih protumačiti.
Ipak, u nečemu se ne slažem sa tobom. Poznavanje zakona i prirode (samim tim i klime) je vrlo složen proces koji ide od konkretnog ka apstraktnom mišljenju i od ovoga ka praksi. Filozofija itekako ima značaja u svakoj nauci, ona je temelj svega. Ona obuhvata sveobuhvatnu i najdublju analizu i uopštavanje naučnih podataka. Filozofija je imala uticaja na formiranje svih fizičkih zakona.
Ne možeš da se ne složiš sa nečim što ja nisam rekao. Naravno da je filozofija temelj nauke i da je apstraktna misao upravo dovela čovečanstvo do današnjeg nivoa razvoja, što u tehnološkom, što u duhovnom smislu. Ali ja nisam rekao da to nije tako. Rekao sam sledeće:
smatram da kad pričamo o klimi na nekom području, pogotovo u sadašnjem i bližem budućem vremenu, put ka tim "širokim vidicima" moraju biti upravo podaci koje posedujemo- kao čvrst temelj za dublje analize, a ne filozofija i apstraktna misao
Dakle, kada se proučava
klima, mora se krenuti od
osmatranja. Od nečeg što možemo da zasigurno utvrdimo, da izmerimo. Da pođemo od nekog iskustva na osnovu merenja. A tek kada to uradimo možemo da iskoristimo mehanizme logičkog i apstraktnog razmišljanja koja bi nas dovela do nekih zaključaka. Ne možemo pričati o godišnjem kolebanju temperature ili nekog drugog parametra na nekoj lokaciji bez instrumentalnih merenja. Ne možemo pričati o klimi našeg područja bez da imamo dugogodišnji niz podataka iz kojih možemo da izvlačimo određene zaključke.
Filozofija itekako ima značaja u svakoj nauci, ona je temelj svega. Ona obuhvata sveobuhvatnu i najdublju analizu i uopštavanje naučnih podataka.
Upravo tako, o tome i pričam sve vreme kada govorim
o klimi - polazna tačka su podaci koji su rezultat osmatranja, pa tek na osnovu njih možemo da uopštimo i "isfilozofiramo" neke stvari, odnosno da izvlačimo "dublje" zaključke.
Ne može se filozofirati "na suvo".
A evo na šta si se pozvao pre par postova:
Dakle, na takvom smo položaju da bi zapravo odsustvo vrućih prodora predstavljalo anomaliju. A ne prisustvo istih. Ništa strašno ili nepodnošljivo. Nikakva katastrofa ili užas. Tako kažu podaci instrumentalnih merenja.
Pozvao si se na podatke instrumentalnih merenja. I ne samo to, izneo si svoj lični zaključak na osnovu egzaktnih
podataka, da bi odsustvo vrlo toplih talasa leti predstavljalo
anomaliju. A posle se buniš kada neko drugi upotrebi izraz da određena pojava
"nije normalna" (sa stanovišta klimatološke normale) na osnovu tih istih egzaktnih podataka. I ne slažeš se kada neko (u ovom slučaju moja malenkost i još neke kolege sa foruma) na osnovu raspoloživih podataka tumači da li je neka pojava uobičajna ili ne za određeno godišnje doba ili nije (što si i sam radio), i čitav problem prebacuješ na "viši plan"- na nivo kosmosa, filozofije, apstraktnog poimanja.
Pa sve može da bude, a i ne mora. A pričamo o vrlo konkretnim stvarima koje se tiču instrumentalnih merenja.
Zec, zaista mi nije namera da ulazim u raspravu, smatraj ovo samo isključivo kao razmenu mišljenja. Ovde smo svi (bar većina) okupljeni oko zajedničkog interesovanja, i dobro je i zdravo da postoji razmena mišljenja. Nekad i nije lako u pisanoj formi izraziti neki stav - otud može doći do nedovoljnog razumevanja. Čini mi se da si u startu donekle pogrešno protumačio ono što sam hteo da kažem. No nadam se da smo se na kraju ipak razumeli.