O, lepo, baš si me prijatno iznenadio sa ovim izveštajem.

Eto, za malo smo se mimoišli danas s obzirom da sam ja ceo dan proveo na Bukulji (BataStevo, zar si pomišljao da ja mirujem ovih dana?

)
Kosmaj nije nešto naročito popularan po gljivama, Bukulja je verovatno i najbliže pravo gljivarsko stanište Beogradu. Naravno, gljiva s vremena na vreme ima i po beogradskim šumama, ali u njima korpu uspevaju da napune samo iskusni gljivari koji dobro poznaju mnogo vrsta i mikrolokacije (staništa). Ja sam danas po prvi put obišao Bukulju i oduševio sam se koliko lepe i prohodne šume ima. I gljiva je bilo dosta, što za slikanje, što za skupljanje, tako da sam super prošao. Sutra ću dodati koju fotku ovde kad ih prebacim sa kompa. Inače, ovih dana gljive prijavljuju sa svih strana. Na jugu i istoku Srbije prijavljuju ovih dana najbolju gljivarsku sezonu u poslednjih ko zna koliko godina, ima delova u kojima još od maja gljiva ima u izobilju. Severnije je lošija situacija, tako da u beogradskim i sremskim šumama gotovo da nema gljiva ovih dana zbog dužeg sušnog perioda. Šumadijske šume se tek sad polako bude i biće lepa situacija narednih dana. Po Bosni i Hrvatskoj takođe sezona za pamćenje. Kažu moji na selu u Bosni da vrganja ima najviše u poslednjih 20 godina i da ih ima tamo gde ih nikad nije bilo. Inače, krenuli su da rastu dan nakon što sam se ja vratio u Beograd.

To je tako tipična gljivarska sudbina.
Elem, odužih sa pričom, a evo i da odgonetnem gljive sa slika koliko sam u mogućnosti.
1) Neka bela Amanita (preslica). Fali mnogo detalja za pouzdaniju determinaciju.
2) Coprinellus sp. Neka od gnojištarki, ove gljive nemaju nikakvu posebnu vrednost, nisu ni jestive ni otrovne.
3) i 4) Ovo je već zanimljiviji nalaz. Meripilus giganteus (jastrebača). Lekovita gljiva, jestiva dok je mlada. Ja je baš volim, ima je često po Miljakovačkoj šumi kod mene.
5) Neka od crvenih zeka (Russula sp) Ima više sličnih vrsta koje je jako teško razlikovati bez mikroskopa. Ja sam ih danas video mali milion na Bukulji. Među tim crvenima ima i jako ljutih i gorkih, pa se zato generalno izbegavaju iako u tom rodu nema otrovnih gljiva.
6) 7) i

Zlatača (Xerocomellus chrysenteron) - jestiva gljiva lošeg kvaliteta, jednom sam je probao. Sve gljive u tom rodu imaju previše sunđerastu strukturu, pa nisu zahvalne za spremanje.
9) 10) i 11) Ovo je svakako najzanimljiviji nalaz i žao mi je što nema više detalja da bih mogao da odredim koja je tačno vrsta. Fali boja cevčica, detaljniji prikaz drške i na kraju presek. Svakako je neka od "obojenih vrganjevki", najbliži sam mišljenju da je kovara (Suillellus luridus)
12) Verovatno neka od preslica, ali teško je reći koja
Da ti ne bude žao, od svega ovde prikazanog, barem u mojoj korpi ništa ne bi završilo. Možda koji odrezak jastrebače.