A evo i gljivarskog izveštaja sa Bukulje od juče. Ima li lepšeg dočeka, nego kad vas sačeka u šumi omiljena gljiva - Amanita caesarea (blagva, jajčara).
I dok ne mogu da sakrijem radost svog prvog nalaza ove predivne gljive u bukovoj šumi, utom nailazi lik, lokalni gljivar sa punom torbom ovih lepotica. Taman toliko da pokvari trenutak. Ali kaže, vrganja nema još, ni mladih. Rekoh mu - biće ovih dana, a u sebi pomislih - ima, nego njih ne umeš da nađeš.
Nastavljamo dalje, mnogo zanimljivh gljiva u šumi, ali nema se vremena da se sve fotografiše. Najviše ovih crvenih Russula, kao sa Škomijeve slike:
Kad boja Russule vuče na ljubičasto, znatno rastu šanse da je u pitanju jestiva, u ovom slučaju sam tipovao na R. vesca, ali ipak se nisam usudio da je probam na licu mesta i otklonim dileme.
Lactarius volemus (presnac). Jedna od jestivih gljiva iz roda mlečnica. Mnogi ljudi je vole, ali mene jednostavno odbija njen miris:
Koralke (Ramaria sp) su pravi ukras šume. Obožavam da ih fotografišem, mislim da su među najfotogeničnijim gljivama. Među njima ima i jestivih i otrovnih, koje se razlikuju samo u nijansi boje. Mislim da se malo ko ikada usudio da ih jede:
I onda u delu šume uz jezero dolazimo do savršenog terena za vrganje. Lepa mešavina bukve i graba, po takvim terenima sam ih nalazio širom Srbije, Bosne, CG. I dok u vazduhu miriše na vrganje, pojavljuju se grabovi dedovi (Leccinum carpinii):
Dedovi (Leccinum sp.) su bliski rođaci vrganja i među njima nema nejestivih. Mnogi od dedova su po kvalitetu u rangu sa vrganjima, ali ne i ovaj sa slike. Vrlo brzo kad ostari dobija sunđerastu strukturu, a drške su previše tvrde i žilave. Ipak, mladi dedovi su sasvim kvalitetne gljive, a kako ih je bilo na svakom koraku, bili su glavni zaslužni za punu korpu na kraju dana.
Rekoh, ne idem odavde dok ne nađem barem jednog vrganja i eto ga konačno prvi, mladi tek nikao
Videlo se da tek kreću nakon obilnih kiša u tom kraju:
A onda konačno i pravi trofejni primerak
Našlo se tu još štošta zanimljivo. Amanita pantherina (panterovka), veoma otrovna gljiva:
I njoj veoma slična jestiva biserka (Amanita rubescens):
Hydnum repandum (prosenjak), takođe jestiva gljiva:
I na kraju bilans nađenih vrganja i blagvi, dok su ostale gljive ostale neovekovečene u korpi.
Sve u svemu, posle ko zna koliko godina gljive nalazim u avgustu. Nekako je u prethodnim godinama ovaj mesec bio rezervisan za vrućinu i sušu, ali eto i taj niz je prekinut.