U Beogradu me sve zaobilazilo pa zaobilazilo, ali zato me u Baru već prvog dana dočekalo nevrijeme kakvom se nisam nadao ni u snovima. Eto, konačno!
Ovako je to izgledalo u slikama. Velikom brzinom su se oblaci stvorili sa sjevera:
Preskočili planine, počela grmljavina. Vidjelo se da se primiče, iako nemam dobro iskustvo sa sjevernim strujanjima ovamo:
Sutorman nestao iza kišne zavjese, jaka i učestala grmljavina, ali oblaci usporili već:
Počeo je da duva olujan vjetar uz poneku kap kiše, i morao sam da se sklonim. Neko vrijeme se dvoumilo hoće-neće, a onda je krenuo lagani pljusak:
Ubrzo zatim pravi monsunski kratkotrajan pljusak, i to sve uz sunce. U mom dijelu grada je palo po mojoj procjeni 7-8mm, malo južnije je samo poprskalo, a malo sjevernije je bio pravi potop. Nijanse su odlučile da i kod mene bude ovako:
Jedna slika koju je uslikao drug koji ima odličan pogled:
U nedostatku radarskih snimaka, evo satelitski na kom se vidi da je oblak zahvatio samo Bar i okolinu:
Kad je stao pljusak, oblaci su se nevjerovatnom brzinom razbili. Već poslije pola sata, kao da ništa nije bilo. Eto, dočekah i ja konačno pravi ljetnji pljusak kad sam se najmanje nadao.