Jutro je osvanulo oblačno sa po kojom kapljicom kiše, ali je ubrzo došlo do razvedravanja. Sunce je baš dobro pržilo oko podneva (izmeren je 31.1C) i sve je bilo spremno za oluju koja je bila najavljena po kartama, a osećalo se i u vazduhu da se nešto sprema. Pokušavali su oblaci nekako da se sklope i uklope ali jednostavno nije išlo. Šta god da je stizalo sa jugozapada pred Paraćinom bi se jednostavno raspalo.
Onda je počeo da raste oblak severozapadno, da to je oblak koji je pogodio Kragujevac i doneo neverovatno krupan grad. I ako sam na poslu, pratio sam svako osvežavanje radara ne bi li nešto uletelo vredno pomena. I onda se desilo da je oblak krenu na sam grad sa zapada i tom prilikom je jačao. Brzinski sam izleteo sa posla u 16:30h kako bih stigao kod kuće i nešto uslikao. Ukazao mi se fantastičan prizor nad planinom Juhor koga su gutale jake kišne zavese obasjane suncem. Šteta je što to nisam mogao da uslikam.
Nego da ne dužim, čim sam stigao dohvatio sam se aparati i bacio na slikanje. Stigao sam 5 minuta pre početka oluje.
Radarska animacija. Crn odraz je prešao preko grada, a dejstvovala je i protivgradna zaaštita.
Pogled na oblak:
Gradonosno-kišne zavese..
Interesantno je da nije mnogo grmelo, više su šištale rakete. Dunuo je jak severozapadni vetar 17.6 m/s i krenula je kiša u 16:50h, pomešana sa krupnim gradom veličine većeg klikera. U 17:05h sve je već bilo gotovo. Padavine u kišomeru 27.9mm uz intenzitet padavina od 458.83 mm/h.
I za kraj jedan video koji na najbolji način može sve da dočara. Baš ga je loše odradio youtube.