Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: II septembarska oluja u Paraćinu 17.09.2013.  (Pročitano 1967 puta)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
II septembarska oluja u Paraćinu 17.09.2013.
« poslato: 17. Septembar 2013. u 21:07 »
Nismo dugo čekali a Paraćin je u razmaku od pet dana pogodila i druga oluja oveog meseca. Nismo bas navikli da se ovakve oluje desavaju u septembru.

Ovog puta smo  Sale i ja bili pripremljeni tako da nas nista nije moglo iznenaditi.

Ovako je izgledalo nebo na severozapadu nekih sat vremena pred oluju.

Međutim ovi cb-ići su bili daleko..

Bilo je toplo sever se sve više crneo pa su polako kumulusi počeli da osvajaju i ostatak neba. Temperatura je pre oluje iznosila 25C, a evo sada u 21h samo 11.1C. Palo je ukupno danas 8mm kiše.

A onda se na severu ukazala zanimljiva formacija.

Kovitlanje oblaka...

I tek na kraju kišne zavese kada je već sve proošlo.

Toliko od mene, u nastavku Sale...

Van mreže sale pn

Odg: II septembarska oluja u Paraćinu 17.09.2013.
« Odgovor #1 poslato: 17. Septembar 2013. u 22:32 »
Odlicno dikile. :super:

Sta drugo da kazem, zaista inpresivan dolazak oblaka odnosno hladnog fronta.
Kao porucen sam stigao na mesto fotkanja (posto sam otisao dalje od kuce) i nisam mnogo cekao na ono sto sam hteo da uslikam.

Pogled na zapad i vrh cb-a koji je u to vreme bio negde u okolini Kragujevca, sve je vise bilo mracnije u tom pravcu i odmah sam shvatio da ce ubrzo stici front:

I ispostavilo se da sam bio skroz u pravu, posle nekih pet minuta daleko na NW se pojavljuje oblak u sklopu hladnog fronta:

Ovde vec jasnije, ali i dalje je bio daleko:

Izgledalo je sve lepse i mocnije kako se priblizavao:

Ovo mi je delovalo mnogo zanimljivo, kao da ce tornado da se spusti

Jasno se videlo da nece odmah kisa, vec samo jak vetar

U desnom uglu oblaka a to je ka severoistoku su bile vidljive kisne zavese i par puta je svitnulo u tom pravcu:

Levi ugao oblaka ka planini Juhor:

Mrcina polako dolazi:

Oblak stize, pao je mrak, pocinje jak vetar uz osetan pad temperature:

Morao sam da krenem kuci ipak zbog bezbednosti, ova je slikana ispre kuce, mrcina nastavlja put dalje ka istoku, pogled na jugoistok:

Kao sto je dikile vec rekao, bilo je primetno strasno kovitlanje u oblacima:

Ubrzo je krenula kisa pracena povremenom grmljavinom, ali su bili vrlo losi uslovi za bilo kakvo dalje fotkanje, zbog mraka, a i zbog niskih baza oblaka, na sve strane je bilo tmurno i mracno.

Ukupno je palo 8mm od ovog fronta, a temperatura se sa maksimmalnih 25C, spustila na svega 11C u 20h.

« Poslednja izmena: 17. Septembar 2013. u 22:48 sale pn »

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #2 poslato: 17. Septembar 2013. u 22:50 »
odlično dočekan dolazak fronta! super si se snašao Sale za čistinu, taman si imao dobar pogled za ovakav oblak

mislim da je iz tog severnijeg dela mnogo više sevalo i na radarskom je taj deo ostao jači kada je stigao do Negotina

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #3 poslato: 17. Septembar 2013. u 23:13 »
Odlično propraćeno momci! :super: Sale je imao bolji pogled ovoga puta, pa su njegove fotke baš dočarale tu atmosferu dolaska šelf oblaka. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže beli

• **
  • Starost: 34
« Odgovor #4 poslato: 18. Septembar 2013. u 06:28 »
Sve pohvale,odlicne slike. Spremno docekan dolazak fronta u Paracin

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #5 poslato: 18. Septembar 2013. u 08:43 »
osim što su odlične fotke, moram da pohvalim što si bio i veoma hrabar da slikaš u ovim uslovima! :super:
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #6 poslato: 18. Septembar 2013. u 09:05 »
Čistina je zakon! :super: U svakom slučaju sve čestitke obojci jer ste jako lepo ispratili ovu oluju. :popcorn:

Van mreže sale pn

« Odgovor #7 poslato: 18. Septembar 2013. u 12:22 »
Hvala puno ljudi u moje i u dikileovo ime. :)

Moram da priznam da nije ni malo prijatno biti na otvorenom kada nailazi ovako nesto, a pritom nemas gde da se sklonis. Mene je vetar uhvatio jos dok sam bio tamo, s obzirom da sam isao ka severu jedva sam odmotao biciklu do kuce. Ali se cekanje svakako isplatilo i bice jos ovakvih slika  i oblaka koliko vec sledece sezone, a mozda i zimi iznenedai ovako nesto nikad se ne zna.

mislim da je iz tog severnijeg dela mnogo više sevalo i na radarskom je taj deo ostao jači kada je stigao do Negotina
Malo mi je bilo cudo to, ka severoistoku je bila neverovatna crnina, a nisam primetio ucestalo sevanje.