U potpunosti se slažem da je korisno da se "prati" više modela.
Tu uvek postoji mali problem u vezi toga šta je kome dostupno, a svakako savetujem da se za EC model (i ne samo za taj model, ali njega posebno izdvajam jer mi deluje da većina za EC ne gleda dostupne karte) gledaju "meteo-karte" i generalna sinoptička situacija a ne samo interpolacija tog modela (u smislu "gotovih" temp. i količina padavina) na sajtu koji skoro svi ovde spominju tj. yr.no i da ne treba lako zaključivati da će vreme "sigurno" biti "takvo i takvo" za 7 ili 10 dana. I sami modeli "lutaju" od izlaza do izlaza, pa se evo i nov GFS (od 18UTC koji veoma retko pratim jer nije neophodno gledati svaki GFS run na 6 sati, a generalno su 0z i 12z bolji -jednom prilikom sam objasnio zašto) dosta razlikuje od današnjeg 12UTC run-a.
Ono što mi nikako nije jasno pred svaku zimsku sezonu je euforija kod nekih članova ako jedan model za period od npr. +240 do 288h "daje" dobar sneg i odmah nakon toga počinju i najave "jakog prodora" koji donosi xx cm snega i slično. Ja jesam "snegoljubac" ali ne vredi nakon jednog-dva "izlaza" odmah "tvrditi" (teško je nešto tvrditi i za 3 dana unapred, osim u nekim vrlo jasnim situacijama) da će za 7-10 dana biti "odličan sneg". Pretpostavljam da ovoga ima i na drugim forumima ali ja to uopšte ne pratim pa mogu da komentarišem samo ovaj, meni drag, forum koji u poslednje vreme ređe posećujem zbog brojnih poslovnih i privatnih obaveza ali kada nađem vremena pročitam šta se u temi "Prognoze" i "Zima" pisalo u proteklom periodu.
Napomenuo bih i da ne razumem (doduše to što nešto ne razumem je moj problem
) zašto se pojedini modeli vrlo lako "kvalifikuju" kao "odlični" ili "užasni" samo na osnovu toga da li u jednom "izlazu" daju sneg ili ne. Model je generalno dobar ili loš ako u dugačkom vremenskom periodu, na velikom uzorku (za hiljade worldwide locations) ima dobre ili loše rezultate a inače se poređenje modela ne vrši na osnovu prognozirane temp. u prizemlju već se porede parametri na 500hPa (na koje verovatno vrlo mali broj članova obraća pažnju).
Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije -nezavisno od toga da li su "amateri" ili "profi"!
Većina amatera koji vole meteoorlogiju (ili bar jedan njen deo -prognozu vremena) su često uspešniji od dipl. meteorologa koji su rešili da studiraju "meteorologiju" jer nisu znali šta drugo da upišu a sticajem okolnosti tu je bilo slobodnih mesta (naravno čast izuzecima kojih, na moje zadovoljstvo, ima na ovom forumu -iako se jedan od njh mnogo ulenjio i nema njegovih postova više od godinu dana).
Izvinjavam se za off.