Citiraću kolegu u ovoj temi,jer je ipak prikladnije:
Ljudi, ne znam šta vi mislite, ali prateći modele čini mi se da stvari ipak idu donekle u pogrešnom pravcu za sve one koji čekaju pravu zimu. Ne sviđa mi se ta tendencija što modeli hladan vazduh i ciklone uglavnom premeštaju dosta zapadnije nego što bi nama odgovaralo...a u toj priči mi budemo uglavnom u toplom sektoru ciklona (koji povuče topliji vazduh direktno na nas) ili praktično van domašaja ciklona pod okriljem AC koji nam upumpava topliji vazduh sa juga. Samo da cikloni ne "utabaju" putanju koja nama nikako ne odgovara.
XXXXXXXXX do neba !
Nešto ovde mora da se menja.Ja lično gledajući sinoptičku situaciju stičem utisak da sinoptički sistemi "ne znaju šta će sa sobom"...
Nikako da se jedan bitan sinoptički faktor isključi,već svi deluju po malo i to deluje kao neka bezidejna smeša koja ne vodi ničemu.
Evo na primer EC 144 sat.Ciklon iz sredozemlja ide lagano na istok,dok istovremeno sa istoka Evrope jača anticiklon uz visinski ciklon na njegovom rubu.Kada sam kliknuo na 168 sat nisam očekivao ništa manje nego usmeravanje tog hladnog vazduha sa ruba anticiklona ka nama:
Međutim....ne.Primat dobija prodor sa severozapada ka Britaniji ? ? ?
I nemojte ni na trenutak da mislite da bi se to posle proširilo na nas (za xy dana).Verujte da ne bi,jer ovaj anticiklon iznad Crnog Mora uslovljen hladnijom temperaturom mora u njemu od proseka ne bi dozvolio sistemima da odu dalje od Italije,a to opet nama donosi xy dana košave,košave i samo košave:
Totalno bezidejna situacija