Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2013/2014  (Pročitano 244005 puta)

Van mreže Медо

• Starost: 29
Odg: Zima 2013/2014
« Odgovor #540 poslato: 24. Januar 2014. u 20:25 »
Људи усресредите се на овај викенд и праву зимску идилу коју ћемо добити...

Чекамо зиму 2 месеца и сада се већ пише о отопљењу, а ледени дани загарантовани до среде.

Na mreži ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #541 poslato: 24. Januar 2014. u 20:42 »
Italijani predvidjaju za pocetak februara ciklonsku aktivnost u Mediteranu uz hladno vreme i sneg na nizim nadmorskim visinama.
To bi indirektno znacilo da se i mi mozemo nadati pravoj zimi na pocetku februara.
Ostaje da se vidi...

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #542 poslato: 24. Januar 2014. u 20:47 »
Dajte ljudi uzivajte u ovom vikendu malo toliko smo cekali zimu da bi se sada zalili sto ce biti juznine ponovo a to nije sigurno.Uzivajte u trenutku,ja se nadam pravoj zimi koju ce da nam donese Februar mora zima da se ispuca kad tad ;)

Van mreže Deni

• *
« Odgovor #543 poslato: 24. Januar 2014. u 23:38 »
Tachno, vidi ciklonsku aktivnost u mediteranu ali sve je to pravac Genova-srednji jadran a to nikako ne pogoduje zimskom scenariju, osobito za jugoistok balkana.

Opet che profitirati zapadni Balkan...

Na mreži man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #544 poslato: 25. Januar 2014. u 12:34 »
Mislim da se ono otopljenje koje sledi za 5 ili 6 dana ublazuje,nije vise tako izrazeno,mozda se mozemo i prijatno iznenaditi sto se tice hladnoce i snega...Izlazi su poceli to da potvrdjuju.
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #545 poslato: 25. Januar 2014. u 14:15 »
 ^^

To se i meni čini, ali nisam hteo ništa da komantarišem. Bitno je za nas na severu da izbegnemo toplu košavu, zvanu snegoubica po svaku cenu.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #546 poslato: 25. Januar 2014. u 14:30 »
Sve je to posledica ovog sibirskog anticiklona,čiji greben se u poslednjih par izlaza konstantno približava nama.Centar anticiklona je daleko na severoistoku,izobare su lepo posložene i moglo bi tu biti strujanja hladnog vazduha u košavskom području poreklom čak tamo sa obala Crnog Mora.

Mada,ima do toga,modeli ni za ovaj ciklon u utorak ne mogu da se slože a kamoli za period nakon toga:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže zeljko

• *
« Odgovor #547 poslato: 25. Januar 2014. u 17:59 »
GFS 12z kaže da nam ostaje još malo "zimskih radosti", negde do početka februara, a onda... onda će se Atlantik opet razgoropaditi. Evo jedne sličice za arhivu   [-o<

Dobro bi bilo da se situacija izmeni do tada, ali iskustvo nas uči  :deda: da kad modeli počnu sa ovakvim pričama, vrlo retko greše...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #548 poslato: 25. Januar 2014. u 18:45 »
Ono što ja vidim trenutno je to da  ja ne mogu preći iz ove teme u temu "januar" u vezi ciklona u utorak,jer još uvek modeli nisu ni blizu oko dogovora za to,a kamoli za nešto što je XYZ satu.

Eto toliko.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #549 poslato: 25. Januar 2014. u 18:52 »
GFS 12Z nikako nije dobar što se tiče nastavka zime,već poćetkom februara bi otišli u siguran plus  :!: ,a dalje sate ne bih ni komentiraso bolje ih nemojte gledati...

Na mreži ciklon

« Odgovor #550 poslato: 25. Januar 2014. u 20:07 »
GFS 12Z nikako nije dobar što se tiče nastavka zime,već poćetkom februara bi otišli u siguran plus  :!: ,a dalje sate ne bih ni komentiraso bolje ih nemojte gledati...
Zato EC ima neku drugu pricu koja nije tako losa po nas.
Ima jos jako puno do sledeceg vikenda, bice vremena za analizu tog otopljenja koje se najavljuje.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #551 poslato: 26. Januar 2014. u 13:46 »
Kontrolni i glavni GFS06Z idu na totalne dve različite strane. To samo govori da za sada ne možemo pretpostaviti kakvo nas vreme očekuje početkom februara.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #552 poslato: 26. Januar 2014. u 20:02 »
Ensambli gfs-a jako losi za pocetak februara, glavni i kontolni pretopli takodje i prosek znatno iznad nule. Jeste da je to daleko ali zabrinjava pomalo. Ec daleko bolji. Ako u prvoj dekadi februara ne bude jace zime posle toga tesko da sastavi sneg i ledeni dani duze od dva tri dana.

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #553 poslato: 26. Januar 2014. u 20:45 »
Ako u prvoj dekadi februara ne bude jace zime posle toga tesko da sastavi sneg i ledeni dani duze od dva tri dana.

Ja se sa tim ne bih uopšte složio. Imali smo primer kako je punih mesec dana (pre ovog zahlađenja) bilo abnormalno toplo, i to je period koji pretstavlja praktično najhladniji period godine (u proseku), a i kada su dani praktično bili nakraći. Kako je to bilo moguće? Drugo, u drugoj polovini zime uglavnom ima mnogo hladnoće nagomilane u višim geografskim širinama koja samo čeka povoljnu sinoptiku da se obruši na nas. Tako smo prošle godine imali sneg i hladoću čak 28. marta (imali smo i sredinom marta), jer je bilo dosta hladnoće nakupljene na severoistoku Evrope tog marta. Tako da se samo uzdam u sinoptičku situaciju, a svedok sam da u ovom periodu godine može da bude i +20 i -20. I ne sumnjam da uz vrlo povoljnu sinoptiku može da bude serija ledenih dana i u prvoj polovini marta (o februaru i da ne govorim, bilo je kroz istoriju februara gde je prosečna Tmax bila niža od 0°C u Beogradu, što dovoljno govori).  A ono, sa druge strane, može da bude i 20-25°C u prvoj polovini marta, a i februar je znao da bude ponekad više prolećni nego zimski mesec.  ;D

Ali to je i draž naše klime, zato je praćenje vremenske situacije tako zanimljivo, jer ne možemo sa velikom sigurnošću znati šta nas čeka.  :)  Suša ili padavine, sneg ili kiša, toplo ili hladno...
« Poslednja izmena: 26. Januar 2014. u 20:59 Srks »

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #554 poslato: 27. Januar 2014. u 08:32 »
EC trenutno vidi dosta drugačiji razvoj u odnosu na GFS. I to pre svega zbog jačeg delovanja Azorskog AC koji ne dopušta spuštanje polja niskog vazdušnog polja iz oblasti Islanda prema Evropskom kopnu. Samim tim je uticaj hladne vazdušne mase sa severoistoka pojačan na naše prostore. Ovo je sve vezano za period posle dolazećeg vikenda. Videćemo narednih dana kako će modeli videti razvoj siutacije.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #555 poslato: 27. Januar 2014. u 08:45 »
 ^^

Da, da. Ec ima nove momente. Ako se ovo ostvari nije isključeno da temperatura kod mene u skorije vreme ne ode u plus.

Inače ne znam da li pratite. Koliko dugo je već Velika Britanija pod uticajem ciklona?  :o Mesec dana ili više?

Mislim da bi zaista bilo logično da se u nekom narednom periodu uspostavi jak anticiklon nad Britanijom iako to modeli ni ne naslućuju.

Na mreži ciklon

« Odgovor #556 poslato: 27. Januar 2014. u 09:58 »
Inače ne znam da li pratite. Koliko dugo je već Velika Britanija pod uticajem ciklona?  :o Mesec dana ili više?

Mislim da bi zaista bilo logično da se u nekom narednom periodu uspostavi jak anticiklon nad Britanijom iako to modeli ni ne naslućuju.

Svaki dan kad pogledam karte razmisljam o tome kako se ove zime nije stvorila nijedna jedina prava "bloking" situacija.
Toliko su dominantni ti cikloni sa Atlantika da AC nema sanse da se formira i napravi jedan stabilan blok.
Ja takodje mislim da je neminovno da se to dogodi u februaru ali modeli za sada to ne najavljuju.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #557 poslato: 27. Januar 2014. u 20:13 »
Sa svakim novim izlazom Ec produžava hladno vreme kod nas, čak šta više za vikend bi moglo da se izrodi nešto dobro po pitanju snega.. Da sačekamo još malo...

Van mreže mareeram

« Odgovor #558 poslato: 27. Januar 2014. u 20:38 »
Negotinska krajina ce dobiti povecanje sneznog pokrivaca sutra, ako se sadasnji pokrivac preterano ne slegne..a Bugarska i Rumunija, sta reci..zatrpavanje.. ;D

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #559 poslato: 28. Januar 2014. u 08:01 »
Veliki zaokret Ec-a jutros, nema anticiklona blizu nas koji je omogucavao spustanje hladnog vazduha iz Rusije. Polako se modeli usaglasavaju za prvu dekadu februara, toplije vreme. Samo se na istoku moze zadrzati hladno  uz ledene dane. Odavno nije istok Srbije bio toliko hladniji sto je koliko se sećam devedesetih bilo uobicajeno.
« Poslednja izmena: 28. Januar 2014. u 09:01 ljubostinja »