Sigurno ne znaci da je to mesec u kojem je srednja maksimalna temperatura 10C i vise. Po tome bi i jul mogao da se uvrsti u zimski mesec ako kojim slucajem padne sneg u julu.
Ne može jul da bude zimski mesec nikad, jer nije zabeležen nijedan jul u istoriji klimatoloških merenja koji je po temperaturi potpuno ličio na prosečne vrednosti nekog od tipično zimskih meseci - decembra, januara, februara. Takvih novembara, ili pak martova, je bilo itekako. Oktobara i aprila već ne. To je razlog zbog kojeg smatram da ta dva meseca treba da imaju donekle poseban tretman, a ne da se tumače isključivo kao jesen, odnosno kao proleće. Dakle, nije bitna samo prosečna vrednost temperatura novembra ili marta, već činjenica da je bilo novembra i martova koji su apsolutno bili
zima (za naše standarde) a ne proleće ili jesen.
Pa ako nije temperatura merilo kojem se odredjuje da li je neki dan ili mesec zimski/letnji ja ne znam sta je onda???
Padavine, vlaznost, pritisak ili broj suncanih dana??? Sve ovo mozemo da imamo podjednako(gotovo isto) u zimskom ili letnjem godisnjem dobu, jedino temperaturu ne mozemo! Upravo ona odredjuje u kojem smo godisnjem dobu.
Tacna granica je odredjena i tacno se zna kada je letnji dan, kada je tropski dan, kada je tropska noc, kada je ledeni dan.
To su proracunali neki mnogo pametniji od nas i ne treba da sad mi izmisljamo toplu vodu.
Naravno da je temperatura ta koja određuje, i ja se na nju pozivam. Naveo sam primere novembra koji su bili apsolutno zimski po temperaturi, a ti mi kažeš kako prosek ne dozvoljava da novembar bude zima. Sa druge strane, dao sam primer novembra 2010. godine, koji je bio u temperaturnom rangu prosečnog oktobra - dakle pretopao. I čemu sad služi taj prosek na koji se toliko pozivaš, kad postoje konkretni primeri koji se drastično razilkuju od njega? Hoćeš da kažeš da novembar 1988. i 1993. godine nisu bili tipično zimski meseci?
Tacna granica je odredjena i tacno se zna kada je letnji dan, kada je tropski dan, kada je tropska noc, kada je ledeni dan.
To su proracunali neki mnogo pametniji od nas i ne treba da sad mi izmisljamo toplu vodu.
Da, za to što si naveo je određena granica. Mada je i ona stvar naučnog konsensuza koji u ovom slučaju uključuje i subjektivnost, a ne nečega apsolutno objektivnog. Ali dobro, saglasan sam apsolutno da to uzmemo kao relevantno. Ali si izostavio da mi kažeš gde si našao
definiciju zimskog meseca? Je l' u npr. Atini jesen traje i tokom decembra, januara i februara po toj tvojoj definiciji? Pogledaj srednje Tmax u Atini, pa ćeš videti da su tamo (po tvojoj definiciji) jesenje (ili prolećne) temperature tokom cele ..... pa , hteo bih reći zime, ali me tvoja definicija zime sprečava. Zime kao godišnjeg doba (pa samim tim i zimskih meseci!) ima svuda u Evropi, samo je njen intenzitet značajno različit na ralizličitim lokacijama. Ako je u Atini Tmax u januaru preko 10C to ne znači da to tamo nije zimski mesec. A ako nije, onda bi neko iz Moskve mogao prema tome da kaže da u Srbiji ne postoji zimski mesec, jer za njihove zimske mesece naši su ništa. Naravno, sve to nema nikakvog smisla.
Prolece i jesen su dva prelazna godisnja doba koja odlikuju i letnji i zimski dani i ni za jedan od tih 6 meseci se ne moze reci da je letnji ili zimski mesec. Oni mogu biti samo prolecni i jesenji meseci bas zbog toga sto imaju karakteristike i leta iz zime.
Proleće i leto su prelazna godišnja doba, i objektivno traju kraće od glavnih godišnjih doba - zime i leta. Dakle, nije baš tačno da svako godišnje doba traje precizno tri meseca. Otud i predmet našeg sporenja - novembar i mart, koji su ipak daleko različiti od svojih pomalo veštačkih "drugova" iz iste sezone - septembra i oktobra, odnosno aprila i maja. Hajde mi reci da li maj ima (pored letnjih karakteristika) i karakteristike
zime kao prolećni mesec? Ili septembar? Ne bih rekao da imaju odlike z od zime. A po tvojoj definiciji bi trebalo.
Ciklon, da se razumemo, nije mi cilj da ulazim u raspravu sa tobom. Naprotiv, prativ ovaj forum mnogo duže nego što pišem na njemu, i znam da su tvoji postovi uvek na mestu, kao i da poznaješ materiju. Samim tim si zalužio moje poštovanje i rado uvek pročitam kad ti nešto napišeš. Jednostavno mislim da se u ovom slučaju ti i ja nismo najbolje razumeli. U prethodnom postu nisam hteo da negiram ništa što si ti rekao, već sam samo hteo da kažem da su novembar i mart ipak malo "klizaviji teren", i da ih ne možemo tako lako kategorisati bez obzira na proseke koji se mogu nekom učiniti nedovoljno "zimski", a dao sam i argumentaciju zašto to mislim.
Živom komunikacijom je mnogo lakše objasniti neke stvari, a ovde ispišem gomile toga i ne uspem ponekad na pravi način da prenesem smisao onoga što govorim.
Opet, nadam se da smo se ovog puta bolje razumeli. A citirao sam te samo zato da bih ti objasnio šta ja tačno mislim, a ne zato što mislim da si nešto pogrešno rekao.
Na kraju krajeva, na ovom forumu smo se uglavnom okupili oko sličnog interesovanja, i najbitnije je da je pristuna pozitivna atmosfera i dobro druženje.
P.S. Opet se izvinjavam za off, ne bi zaista bilo loše da se ovih par postova prebace u temu "klimatološka statistika", ili eventualno u "meteo chat".