Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2013/2014  (Pročitano 243984 puta)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Zima 2013/2014
« Odgovor #160 poslato: 09. Decembar 2013. u 10:07 »
^^
Sledecih desetak dana sigurno nece biti promene na sinoptickoj karti, ne treba ocekivati nikakve padavine.
Sta nas ocekuje u trecoj dekadi jos je rano analizirati.
Nadam se da ce AC popustiti...
Do 18 decembra sigurno bez vecih promena, inverzija u kojoj meri ce biti prisutna videcemo...ono sto mene muci jeste da uglavnom iz ovakvih AC perioda sa inverzijom izlazimo tako sto prelazimo u zonalna strujanja i dolazi do osetnog otopljenja. Naravno nema tu nekih pravila, ali i to je realno pa mozda i vise...nego da dobijemo opet posle ove AC dominancije hladnocu sa severa, sa mogucom ciklonskom aktivnoscu u mediteranu. Videcemo, krajem ove nedelje nekih 30% cemo biti pametniji sto se tice perioda posle 18 decembra.

Van mreže Deni

• *
« Odgovor #161 poslato: 09. Decembar 2013. u 18:27 »
Niko ne komentarishe zadnji GFS? Videchemo dal je samo izolovani izlaz ili je na pomolu znachajnija promena...

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #162 poslato: 09. Decembar 2013. u 18:39 »
Црта се висуља, која може донети значајније падавине јужнијој половини земљи, самим тим и Македонији, највероватније у облику снега, видећемо како ће се позиционирати висуља и дал ће је уопште и бити.

Van mreže sale pn

« Odgovor #163 poslato: 09. Decembar 2013. u 22:18 »
Po EC-u bi pocetkom naredne nedelje doslo do premestaja centra Anticiklona istocnije od nasih krajeva iznad Ukrajne, a to bi kod nas dovelo do pojacanja jugoistocnog vetra u kosavskom podrucju. To bi bila Anticiklonalna hladna kosava, ne narocito jaka. Ovo je vec treci izlaz koji vidi takvu situaciju.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #164 poslato: 10. Decembar 2013. u 20:27 »
Sada me vrlo zanima jedna stvar.Nekolicina članova je kroz razne diskusije u prošlosti isticala da nisu ljubitelji jakih (pravih zimskih) prodora u decembru,jer kad tako zima udari na početku obično kasnije dosta podbaci.

Prošla godina je to u potpunosti potvrdila.

Ove godine smo imali zimski prodor krajem novembra.Za period u kome smo sada modeli su nam isprva nudili jači zimski prodor,ali je on ipak na kraju pomeren nad istok Evrope i azijske zemlje.

Ostaje pitanje šta će to značiti za nas u nastavku zime.....
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #165 poslato: 10. Decembar 2013. u 23:45 »
 ^^
Ja sam jedan od onih koji je ljubitelj zime u svako doba. Kada bi mogao da biram vise bi voleo da nam "jaka zima" stigne u februaru nego na pocetku, u decembru.
Prosla godina je bas takva bila, ali se zato zima rastegla pa je trajala cak i u prvoj dekadi aprila. Treba napomenuti da nas je u nekoliko navrata prosle zime sneg "promasivao" za dlaku jer je malo zapadnije od nas bilo rekordnih visina sneznog pokrivaca.

Za pocetak ove zime ne znam sta da kazem, svakako su ovo pravi zimski dani ali to nije ono sto nas snegoljupce zaista zadovoljava.
U nastavku ne bas sjajna situacija, AC se bas odomacio nad Evropom i nije sigurno kad ce popustiti. Tu i tamo poneki izlaz ubaci za trecu dekadu kraj dominacije AC-a i ciklon u Atlantiku ali opet to nije sigurno a nije ni tako pozeljno.

Red bi bio da ove zime januar konacno pokaze zube i da imamo jedan pravi zimski mesec posle duze vremena (ovo sam napisao negde i prosle godine).  :lmao:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #166 poslato: 11. Decembar 2013. u 00:00 »
Numerički meteo-modeli se već danima "takmiče" ko će duže "zadržati" anticiklon iznad velikog dela Evrope u naredne dve nedelje, u nekim "izlazima" je "centar" anticiklona vrlo blizu našeg područja a jedan izlaz daje situaciju u kojoj je Srbija "u centru":

Doduše dosta je to daleko i iako su modeli veoma složni da će anticiklon biti veoma postojan u naredih 15-ak dana (uz povremeno izuzetno jake ciklone daleko na Atlantiku, sa pritiskom od samo 930-935hPa u centru ciklona) mislim da 26.12. ipak neće biti baš ovakva situacija (naravno, to što ja mislim da neće biti ovako kako model pokazuje ne znači da se to sigurno neće ostvariti).

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #167 poslato: 11. Decembar 2013. u 00:01 »
^^  ^^
Naš admin Joe je pripadnik ove teorije koju sam izneo gore,ali nikako da nađem u kojoj temi je to napisao pa da ga citiam. :D Čini mi se da je to napisao baš negde pred onaj obilan sneg u decembru prošle zime.

U februaru je lepa zima jer obično se poklopi sa obilnijim snežnim padavinama,a zima krajem decembra(posebno) i u januaru je lepa zbog praznika ali i kratkoće dana,što bi nekom logikom tada značilo prave zimske dane uz sigurne minuse :)

Međtuim,ova južina pred katolički Božić i taj bezvezni januar u globalu se nekako ustališe proteklih godina.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #168 poslato: 11. Decembar 2013. u 00:26 »
Poslednjih par postova bi možda moglo da se premesti u Meteo chat (osim posta Profiamatera, koji se apsolutno držao teme ;) ), uključujući i ovaj moj.

U svakom slučaju u narednom periodu vreme će biti dovoljno dosadno da možemo da se bavimo do mile volje nagađanjima šta nas čeka kada prođe ova faza apsolutnog meteo nedešavanja uzrokovanog dominantnim anticiklonom.  :)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #169 poslato: 11. Decembar 2013. u 08:52 »
^^  ^^
Naš admin Joe je pripadnik ove teorije koju sam izneo gore,ali nikako da nađem u kojoj temi je to napisao pa da ga citiam. :D Čini mi se da je to napisao baš negde pred onaj obilan sneg u decembru prošle zime.

U februaru je lepa zima jer obično se poklopi sa obilnijim snežnim padavinama,a zima krajem decembra(posebno) i u januaru je lepa zbog praznika ali i kratkoće dana,što bi nekom logikom tada značilo prave zimske dane uz sigurne minuse :)

Međtuim,ova južina pred katolički Božić i taj bezvezni januar u globalu se nekako ustališe proteklih godina.

U pravu si. Prošle godine sam pričao kako ne valja što je sneg pao tako rano u decembru jer to nije nagoveštaj zime bogate snegom, ove sam isto ja mislim spomenuo da ne valja što sneg pada u novembru. Jednostavno kada sneg pada kada mu vreme nije, onda ne pada kada mu je vreme, tako je uvek bilo kroz istoriju. Takođe kada imamo dobru zimu po pitanju hladnoće i snega, onda bude lepo proleće, a kada je loša zima onda obično na proleće iznenadi sneg. Od malena pratim vremenske prilike, pogotovo zimi koja je moje omiljeno godišnje doba (barem bila dok nisam krenuo da radim). I ovaj decembar potvrđuje moju teoriju. Sreća je za zimoljupce da je ovaj put pao dobar sneg u novembru, a ne u decembru pa od januara možemo još možda očekivati pravu zimu, barem od druge polovine januara.

Ovo nije nikako skretanje sa teme, jer pričamo o dugoročnoj prognozi za zimu, a dugoročna prognoza se i radi između ostalog na osnovu prethodnih iskustava. Nije poenta samo da gledamo modele i navijamo već da koristimo i druge faktore za dugoročnu prognozu. Zato se i ljubitelji meteorologije izdvajaju od prognostičara koji pogledaju model i napišu prognozu. To nije poenta.

Gledajući modele, ako uskoro ne promene priču, ništa od zime do kraja decembra. Čak, kako trenutno stvari stoje moguće je da za novu godinu bude veoma toplo.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #170 poslato: 11. Decembar 2013. u 09:07 »
 ^^
Sreća, pa treba da se radujem tom jednom centimetru kao nekom velikom novembarskom snegu  :kafa:

Ne javlja se meni ništa ozbiljno do kraja decembra, možda tek na samom kraju  :neznam: jak anticiklon iznad Evrope, a zatim na njenom istoku će sprečavati veće promene na našem području.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #171 poslato: 11. Decembar 2013. u 09:13 »
Pa i dalje je kolko tolko vredno pricati do perioda 18 dec, za posle je dzabe ista i reci...u svakom slucaju i dalje mislim da posle ovakvo dugog anticiklona, uglavnom dolazi posle do zonalnog strujanja...dali ce i sad to biti ne znam, trebace tu jos nekih nedelju dana da bi se moglo nesto reci, dali u zadnjoj dekadi decembra postoje neke sanse za zimu sa padavinama. Ako pogledamo, moramo se sloziti da kod nas zima nije samo 30cm snega, zima prava je i bez snega...a to cemo videti narednih 10 dana.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #172 poslato: 11. Decembar 2013. u 11:38 »
 ^^

Da ne bude zabune ja kad kažem prava zima mislim na hladnu zimu sa snežnim padavinama. Hladno bez snega po meni nije prava zima. Hladno i bez snega može biti i kada imamo temperaturnu inverziju i maglu što će verovatno biti slučaj narednih dana. Tada je temperatura po visini poprilično visoka za zimske uslove, a to će najbolje osetiti turisti na Kopaoniku.

^^
Sreća, pa treba da se radujem tom jednom centimetru kao nekom velikom novembarskom snegu  :kafa:

Kod mene je bilo 16cm i to smatram poprilično dobrim snegom za novembar.

Da prevedem na meteorološki jezik i pojednostavim ono što sam izneo nekoliko postova ranije.
Dug uticaj ciklona nad našim područjem obično donosi dug uticaj anticiklona...
« Poslednja izmena: 11. Decembar 2013. u 11:49 Joe »

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #173 poslato: 11. Decembar 2013. u 12:24 »
Ovo nije nikako skretanje sa teme, jer pričamo o dugoročnoj prognozi za zimu, a dugoročna prognoza se i radi između ostalog na osnovu prethodnih iskustava. Nije poenta samo da gledamo modele i navijamo već da koristimo i druge faktore za dugoročnu prognozu. Zato se i ljubitelji meteorologije izdvajaju od prognostičara koji pogledaju model i napišu prognozu. To nije poenta.

Ok, ali ipak tu postoje prilične proizvoljnosti u tumačenju. Ovde se pozivamo uglavnom na zapažanja na osnovu sećanja, a i sami znamo da sećanja ponekad mogu da budu varljiva. Drugo, pričamo uglavnom o prodručju u kojem se svako od nas nalazi, a nije isto npr. da li smo u Kragujevcu ili Subotici. U Kragujevcu zima može biti vrlo bogata snegom, a u Subotici ista ta zima može da protekne skoro potpuno bez snega. Sećamo se šta je bilo prošle zime bilo u Hravtskoj i Sloveniji, a šta kod nas.
Mala pomerenja ciklona naprave čuda.

Meni isto deluje da bi se nakon perioda dominacije anticiklona uspostavilo neko vreme zonalno strujanje. Opet, ne možemo to sada sa sigurnošću da tvrdimo. No, ski centri kod nas će svakako pretrpeti posledice ove suvoće i proboja toplijeg vazduha po visini. Ovo snega što ima na planinama će se postepeno istopiti.

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #174 poslato: 11. Decembar 2013. u 19:25 »
da... kao amater, mogu reci da su modeli u slucajevima dugotrajnijeg stabilnog vremena poprilicno slozni , nego u situacijama sa sneznim padavinama u zimskom periodu .. hocu da kazem da sto se tice ove situacije ne verujem u promene u narednih 7 i vise dana ,da je situacije kojim slucajem drugacija bilo bi igrarija sa modelima do samog dana promene vremena :neznam:

Van mreže sale pn

« Odgovor #175 poslato: 11. Decembar 2013. u 21:14 »
Izlazi su katastrofa za ljubitelje snega, ne zna se koji je od kojeg gori.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #176 poslato: 12. Decembar 2013. u 14:45 »
Ajmo jedna Azorska AC neka se ukrca na Srbiju pa da uživamo u pravom proleću za vreme praznika

Da li nam se to ponavlja 2006/2007  ::)

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #177 poslato: 12. Decembar 2013. u 15:03 »
Da li je moguce,praznici bez snega.

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #178 poslato: 12. Decembar 2013. u 15:08 »
Sto ne bi bilo moguce??? Nije ni prvi ni poslednji put, ali je skoro pa pravilo... ali mislim da je jos rano prognozirati vreme oko nove godine, mada ovakve prognoze se po pravilu ostvare. Lakse je prognozirati atlantik i AC nego ciklon u sredozemlju...

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #179 poslato: 12. Decembar 2013. u 15:15 »
Ivke ti bi mogao malo za Australiju sredinom decembra i do kraja januara da odes, ja ti placam kartu da mi ne kukas vise, hoces leto u sred zime i tako svake godine...Nek  bude bude toplo krajem ovog meseca,samo nek se prekine ova dosad od magla i mraza,a onda nke osine u januar zima tebi u inat,da drhces ko palmica u sred Sibira...Izvinjavam se na off od teme,al vreme je i ja da progovorim provokatorima hehe,za ovih 5 godina nikad nisam hehe... ;)
« Poslednja izmena: 12. Decembar 2013. u 17:33 Kimi »