Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2013/2014  (Pročitano 244108 puta)

Van mreže sale pn

Odg: Zima 2013/2014
« Odgovor #180 poslato: 12. Decembar 2013. u 15:21 »
Vec smo zaoboravili snezni ciklon pre dve nedelje, nije bilo nesto bar kod mene, ali za pocetak je dobro. Te zime 2006/2007 nije uopste ni bilo pokrivaca u pojedinim krajevima. Pricati jos od sada da se ponavalja takva zima, a tek je krenula klimatoloski (kalenarski jos ne) je po meni stvarno smesno.

A drugo, zima je tu sa nama, za pocetak je krenula sa suvomrazicom, za dalje cemo videti.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #181 poslato: 12. Decembar 2013. u 16:34 »
Te zime 2006/2007 nije uopste ni bilo pokrivaca u pojedinim krajevima.
Bilo je snega,evo kolega Joe je i slike slao iz NS http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=291.250 a sneg je padao sredinom decembra i posle ga više nije ni bilo.
Ivke ti bi mogao malo za Australiju sredinom decembra i do kraja januara da odes, ja ti placam kartu da mi ne kukas vise, hoces leto u sred zime i tako svake godine...Nek  bude bude toplo krajem ovog meseca,samo nek se prekine ova dosad od magla i mraza,a onda nke osine u januar zima tebi u inat,da drhces ko palmica u sred Sibira...Izvinjavam se na off od teme,al vreme je i ja da progovorim provokatorima hehe,za ovih 5 godina nikad nisam hehe... ;) 
Ja nisam provokator već samo ljubitelj toplog vremena,i da radujem se takvim izlazima jer će konačno ovo sterilno i impotentno vreme napustiti naše krajeve ukoliko se to bude ostvarilo.I gde ti ovde vidiš moje kukanje ? Ovde je bilo radovanje...

Van mreže astrogule

• *
    • Astrofotografija i fotografija
« Odgovor #182 poslato: 12. Decembar 2013. u 16:53 »
Izvinite na off-u (ne bih da otvaram novu temu zbog pitanja) ali kakve su prognoze za sledece dve nedelje sto se tice bar temperature? Malo je zapocelo preostro, ovo su zimske temperature vec mesec dana u sred kalendarske jeseni. A najvise me brine jer uglja i drva imam sve manje, prosle i pretprosle godine je trajala zima dosta dugo, dve plate otisle samo na grejanje... kao da nema jeseni i proleca?

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #183 poslato: 12. Decembar 2013. u 16:59 »
Bilo je snega,evo kolega Joe je i slike slao iz NS http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=291.250 a sneg je padao sredinom decembra i posle ga više nije ni bilo.Ja nisam provokator već samo ljubitelj toplog vremena,i da radujem se takvim izlazima jer će konačno ovo sterilno i impotentno vreme napustiti naše krajeve ukoliko se to bude ostvarilo.I gde ti ovde vidiš moje kukanje ? Ovde je bilo radovanje...
Radovanje sto sledi mozda toplo,a kukanje je svakodnevno zimi u tvom slucaju a posto ja idem 10 dana za Melburn vodim i tebe sad za Bozicne praznike,al kad se vrnemo ima da drhtis zajedno samnom polovinom januara hehe,eto nemoj da kazes da nisam fer druze hehe...Malo sale da ozivimo forum koji je uspavan ovim iscekivanjem da se razbije anticiklon... ;) Docice zime laganica... Izvinjavam se na off od teme...
[/quote]

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #184 poslato: 12. Decembar 2013. u 17:01 »
Gora zima od te 2006-2007 je bila zima 1997-1998  ;) Tada mislim da uopste nije bilo snega...
Zima kalendarski jos nije ni pocela a mnogi je vec porede sa jednom od najgorih! Nije zima samo decembar mesec.. Jeste monotono i dosadno vreme,i za sad se ne nazire kraj,ali previse je rano porediti je i proglasiti jednom od najgorih  ;)

Van mreže ciklon

« Odgovor #185 poslato: 12. Decembar 2013. u 17:27 »
Vremenske prilike koje su iza nas a i koje nas ocekuju u narednih nedelju dana su prave zimske. Nije mi jasno cemu diskusija da zima nije stigla ili jos gore da je nece ni biti.  :neznam:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #186 poslato: 12. Decembar 2013. u 18:45 »
Izvinite na off-u (ne bih da otvaram novu temu zbog pitanja) ali kakve su prognoze za sledece dve nedelje sto se tice bar temperature? Malo je zapocelo preostro, ovo su zimske temperature vec mesec dana u sred kalendarske jeseni. A najvise me brine jer uglja i drva imam sve manje, prosle i pretprosle godine je trajala zima dosta dugo, dve plate otisle samo na grejanje... kao da nema jeseni i proleca?

U poslednje vreme retko pišem komentare na forumu (tj. mnogo ređe nego ranije) ali sada videh da niko nije odgovorio članu koji nas je častio neverovatnim, fantastičnim astro-fotografijama pa reših da hitno odgovorim -makar kratko:

u BGu narednih 10-ak dana suvo i hladno vreme ali u granicama normale za ovo doba godine. Jutra neće biti previše hladna (kao jutros kada je na periferiji BGa bilo -9C) jer će često biti niske oblačnosti (na visini se nastavlja priliv toplog vazduha naredna 2 dana) koja će sprečavati izrazito noćno hlađenje ali u tim danima nas (iz istog razloga) neće baš "ni Sunce ogrejati". Ovakva situacija nije neobična -suvo, stabilno i hladno vreme ali ovaj post je namenjen kao odgovor članu "astrogule" bez želje da komentarišem neke postove kojima se sasvim uobičajeno zimsko vreme (zima nikako ne znači samo "veliki sneg" iako ja sneg zaista volim) predstavlja kao neka velika anomalija i maltene se postavlja pitanje da li će zime uopšte biti ... (a "zimski" dani su odavno počeli).

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #187 poslato: 12. Decembar 2013. u 19:55 »
По мени јако смешно поредити зиму 2006/07 са овом зимом која буквално само што је почела, да се личи па ајде, овако стварно...

Као прво зиме 2006/07, иако клинац сећам се да само једном или два пута видео залеђену бару, о снегу нећу ни говорити, док сам ове зиме имао већ 2 пута снег (једном преко 10 центиметара, једном декоративни леп покривач од око 4-5 цм) и већ преко 10 дана са појавом мраза, а један добар снег ћемо добити у јануару или фебруару сигурно, ако не већ и крајем децембра, лако се ово се све може променити.

О актуелној ситуацији мислим, да би имали један добар снег, мислим да га њега нећемо добити ако нас Атлантик не ошине и пробије јужина, јер једино тако можемо нарушити овај антициклон, то је моје мишљење.

Van mreže astrogule

• *
    • Astrofotografija i fotografija
« Odgovor #188 poslato: 12. Decembar 2013. u 20:53 »
Zahvaljujem na detaljnom odgovoru i pohvalama :)

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #189 poslato: 12. Decembar 2013. u 22:38 »
zime 2006/07 se jako dobro secam jer sam tada bio u vojsci. takva zima se nece ponoviti jos dugo vremena. ni pahulje snega tada nisam video. i da do kraja zime ne bude ni jedan mraz, ni jedan sneg, ova zima je vec daleko bolja nego 06/07. no, dobro, verovatno je očaj snegoljubaca u pitanju.
potpuno se slažem sa konstatacijom da posle, očigledno veoma dugog, perioda vladavine anticiklona nad evropom, verovatno ulazimo u period izrazenog zonalnog strujanja sa jakim ciklonima na atlantiku i toplim zimskim vremenom kod nas.to modeli polako naslucuju.pitanje je naravno koliko ce to trajati.
a verovatnoca nam kaže da je vreme za jedan "pravi" januar, odavno ga nismo imali kod nas.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #190 poslato: 13. Decembar 2013. u 09:18 »
Puno se spominje termin "prava zima" i normalno je da je dosta ljudi različito shvata i ne može se nikom reći da nije u pravu iz prostog razloga što ne postoji tačna definicija prave zime. Ni u jednom udžbeniku nećete naći taj termin i njegovu definiciju. Lako možemo doći do zaključka u tom slučaju da "pravu zimu" može svako definisati na svoj način, samo je bitno da obrazloži šta smatra pod pravom zimom. Što se tiče decembra do sada i prognoze za naredne dane ako "pravu zimu" smatramo višegodišnjim prosekom za decembar onda to ovaj decembar  svakako neće biti. Po temperaturama verovatno hoće ali će količina padavina biti znatno ispod proseka. Sve što je ispod ili iznad proseka ne možemo nazvati normalnim ili "pravom zimom" ako se gleda višegodišnji prosek.

Do kraja decembra očekujem prestanak uticaja anticiklona. E sad što se tiče zonalnog strujanja mislim da ste u pravu i da nas čeka krajem decembra jedino se postavlja pitanje hoće trajati duže ili kraće. Postoje varijante i da bude samo kratkog daha.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #191 poslato: 13. Decembar 2013. u 11:45 »
 ^^ Tako je Joe,samo ću se nadovezati da je prosečan broj dana sa padanjem snega 27, dužina zadržavanja snežnog pokrivača je 30 do 44 dana, a debljina iznosi 14 do 25 cm.Ovo nisam ja izmislio već tako piše o klimi Beograda.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #192 poslato: 13. Decembar 2013. u 13:55 »
Lepo je što na ovom forumu mogu da se pročitaju razni podaci, pohvalno je što se neki članovi trude da to objave (onima koji su više godina na forumu poznato je da i sam to radim, doduše ranije znatno češće) ali bitno je i da se podaci (a naročito tzv. "prosečne vrednosti") razumeju na pravi način -nije dovoljno samo uraditi "copy-paste" sa npr. http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1193. Ne tvrdim da su podaci baš odatle iskopirani ali tako deluje. Uzgred, na istoj adresi može da se pročita i "Proleće je kratko i kišovito", kao i da košava duva "u intervalima od 2 do 3 dana"...  :?:

Naša dva člana su ranije dosta detaljno i jasno objasnili neke stvari u vezi "prosečnih vrednosti" pa koga zanima može to da pronađe. Samo jedan podatak izvučen iz statistike ne znači mnogo -npr. prosečna Tmax u decembru u BGu je 5.7C, ali to svakako ne govori dovoljno o tome kakav je "prosečan" dec. u BGu.

Podatak o "dužini zadržavanja snega" od 30-44 dana (za BG) je mnogo "rastegnut" i ako se već govori o proseku za jednu lokaciju onda je interval od čak 14 dana preteran. U dane sa zadržavanjem snežnog pokrivača se uračunavaju svi dani u kojima je snega bilo makar 1cm (dakle i dani kada se sneg od npr. 20cm brzo topio ali ga je i na +10C ostalo još malo -dovoljno da se registruje u zvaničnim podacima). Od prvog snega ove jeseni u BGu je takvih dana bilo 6 (ali verovatno se taj broj neće menjati u naredne dve nedelje) i gledajući samo tu "suvoparnu brojku" neko bi pomislio da je bilo puno snega jer tek je prva polovina decembra a u stvari bio je to jedan dan sa 15-16cm mokrog snega i potom nekoliko dana sa "ostacima" snega ali dovoljno da "uđe u statistiku" (za neke lokacije je taj broj veći, jer se sneg održao duže ali je sve to daleko od "pravog" zimskog snega iako ulazi u statistiku).

Što se tiče navedenog "proseka" od 14-25cm (svakako mislim na sneg, da neko ne pomisli nešto drugo  ;)  :rofl: ) tu je situacija diskutabilna -kao i obično kada su "prosečne" veličine u pitanju. Ako bi neki laik naišao na prethodni komentar možda bi pomislio da u Beogradu tokom zime ima 37 dana sa visinom snega od ~20cm što svakako ne odgovara realnom stanju.

Ne bih dalje o ovome, zima je počela kako jeste, imali smo onaj prvi sneg krajem novembra (koji je u nekim krajevima bio značajan), sada imamo period (svakako ne kratak) stabilnog i suvog vremena uz manje-više uobičajene temperature za ovo doba godine (i svakako količinu padavina bitno ispod "prosečne vrednosti" za decembar, ako ne bude nekih značajnih padavina krajem meseca -u BGu za sada u dec. samo 7mm). Svako ima svoj lični način doživljavanja zime (meni ovaj decembar nikako ne deluje kao da uopšte "nema zime", bez obzira što nema snega) i naravno da, Bogu hvala, nemamo svi isto mišljenje.

Ostavljam članovima koji imaju više vremena za forum da nastave diskusiju i predviđanja šta nas očekuje ove zime -koja je praktično tek počela i ima vremena da tokom 3 meseca sve dođe "u granice proseka" (setimo se zime 2011/2012 kada su mnogi početkom februara govorili da je zima završena i da je bila sa mnogo malo snega a onda nas je "zatrpao" sneg koji je padao na -10C ali je "statistički" ta zima bila toplija od proseka).

Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije!
« Poslednja izmena: 13. Decembar 2013. u 14:48 Profiamater »

Van mreže nele-niš

« Odgovor #193 poslato: 13. Decembar 2013. u 14:02 »
Te 2006/2007 kod mene je u Decembru u nekoliko navrata bilo snega ali zima 1997/1998 je najgora koju pamtim,
u ta tri meseca samo je 1 i 2 Februara bio jedam manji snegopad od 2-3cm i ništa više, bedni su bili i Januar i Februar 2002. totalno bez snežnog pokrivača.

Ja se nadam da će barem u jednom od predstojećih praznika biti lepog snega. :zima1 :snesko

« Poslednja izmena: 13. Decembar 2013. u 15:03 nele-niš »

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #194 poslato: 13. Decembar 2013. u 15:10 »
setimo se zime 2011/2012 kada su mnogi početkom februara govorili da je zima završena i da je bila sa mnogo malo snega a onda nas je "zatrpao" sneg koji je padao na -10C ali je "statistički" ta zima bila toplija od proseka

Profi, sve si lepo rekao, kao i uvek.  ;)  Samo jedna mala korekcija - zapravo je zima 2011/2012 (dec-jan-feb) temperaturno bila u granicama proseka (kategorija "normalno") u dobrom delu Srbije, a u drugom (i to ne malom) delu zemlje i ispod proseka (kategorije  "hladno" i "vrlo hladno") . Ipak su velike hladnoće u februaru učinile svoje, pa je zahvaljujući njima ta zima u Srbiji "ušla" u granice proseka ili bila čak ispod prosečnih vrednosti po pitanju temperature (u zavisnosti od dela zemlje). Da nije bilo tog vrlo hladnog talasa, svakako bi zima 2011/2012. godine u većem delu Srbije bila toplija od proseka.

Evo i klimatološke analize zime 2011/2012. godine izdate od strane RHMZ-a: http://www.hidmet.gov.rs/podaci/meteorologija/ciril/z2011.pdf

Edit: čak prema metodi tercila (Slika 3) - najveći deo Srbije je bio u kategoriji "ispod normale" (kad je u pitanju srednja sezonska temperatura).
« Poslednja izmena: 13. Decembar 2013. u 15:50 Srks »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #195 poslato: 13. Decembar 2013. u 15:51 »
Inače i jeste potrebno da mi budemo "progutani" zonalnom strujom da bi došlo do neke konkretnije promene sinoptičke situacije.Od ovog anticiklona nema ništa,konstantno su sinoptički sistemi postavljeni tako da se centar anticiklona vrti oko nas,pa hladnoća iz Rusije uvek "klizi" istočnije u Aziju.

Narušavanjem anticiklona iznad Evrope,tj. premeštanjem glavnine ciklonske aktivnosti bliže obalama Evrope prekinuće se konstantan dotok hladnoće Atlantiku iz Kanade i Grenlanda,a samim time će i burna ciklonska aktivnosti jenjavati...

Evo jedne zanimljive karte 18Z GFS-a.E ovo se zove raznolikost !Od 945mb kod Britanije do 1045mb na severozapadu Rusije:

Neka je ovde,za arhivu :)

« Poslednja izmena: 14. Decembar 2013. u 00:52 Kimi »
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Deni

• *
« Odgovor #196 poslato: 14. Decembar 2013. u 09:48 »
Nemojte me pogreshno shvatiti ali ja ne bih se slozio da je ovo "normalna" situacija koja prilichi zimi. Mozda negde lokalne inverzije daju takav utisak medjutim...
Novembar I Decembar su 2 od 3 najkishovitija meseca za moj kraj tako da padavine drastichno otstupaju od proseka.
Ovo vishe lichi na predvidjeno scenarijo globalnog zagrijavanja...

GFS 196+ je sve loshiji I loshiji

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #197 poslato: 14. Decembar 2013. u 20:05 »
GFS, 216h , ciklon srednja italija, proboj hladnog vazduha po visini i idealna temperatura u nizini, dallje kretanje ciklona preko srednjeg jadrana, itekako daleko ,ali da vidimo dokle ce izdrzati taj izlaz  :popcorn: :kafa:

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
« Odgovor #198 poslato: 14. Decembar 2013. u 22:19 »
Prokleti anticiklon  :bang: :bang: :bang:

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #199 poslato: 15. Decembar 2013. u 15:56 »
Protiv ovakvog AC-a moze da nam pomogne jedino ovaj bager. Malo sale, ali ima tu i istine...
Izgleda ce AC poceti da popusta posle 20. decembra, ovoga puta radujem se prodoru sa Atlantika jer jedino tako moze doci do znacajnije promene vremena.