Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2013/2014  (Pročitano 244012 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Zima 2013/2014
« Odgovor #240 poslato: 27. Decembar 2013. u 08:11 »
Naravno da je sve to jako daleko, ali promena vremena neće doći ako je modeli ne počnu crtati, a taj uslov je ostvaren. Atlantskim ciklonima se bliži kraj to je sigurno.

Van mreže laky

« Odgovor #241 poslato: 27. Decembar 2013. u 18:54 »
NAO indeks se malo više tiče zapadne Evrope, tj. izvesnije je da će negativan NAO indeks u toku zime biti u korelaciji sa pravom zimom u zapadnoj Evropi. Interesantan podatak je npr. da je krajem januara i u prvom delu februara 2012. godine NAO indeks bio u blago pozitivnoj fazi, a svi se sećamo šta je tada bilo kod nas. Dok u tom istom periodu AO indeks je bio izrazito negativan. Opet, ukoliko je NAO indeks baš izrazito pozitivan, verovatno je da neće biti zime ni kod nas, jer veoma pozitivan NAO indeks ukazuje na vrlo izraženu Islandsku depresiju i jak Azorski anticiklon.

U pravu si Srki NAO se najvise tice zapadne Evrope jer je na direktnoj udaru jakih ciklona ali skoro cela Evrope pa i Srbija je pod (ne direktnom) uticajem. Ne mozes uzimati jedan slucaj npr. februar 2012. i reci da NAO index utice samo na zapad Evrope jer je mnogo vise slucajeva bilo kada su jaki prodori i sneg bili bas kada je NAO index bio u minusu. Evo i slikovito sta se desava kada je index pozitivan i negativan, mada vec ima na forumu.

Pozitivna faza, skoro cela Evrope u toplom sektoru jakih ciklona sa Atlantika...

Negativna faza, cikloni skrecu ka Evropi i Mediteranu, dok je na severu Evrope uglavnom anticiklon i hladan vazduh.

Da ne skrecem vise sa teme, konacno modeli vide promenu vremena pocetkom januara, jos uvek nije sigurno naravno ali takodje severoistok Evrope se hladi i zonalno strujanje slabi tako da sve ide u dobrom pravcu ali treba jos malo sacekati dok se Atlantik ne smiri...

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #242 poslato: 27. Decembar 2013. u 19:35 »
Ne mozes uzimati jedan slucaj npr. februar 2012. i reci da NAO index utice samo na zapad Evrope jer je mnogo vise slucajeva bilo kada su jaki prodori i sneg bili bas kada je NAO index bio u minusu.

Naravno da je čest slučaj da je i NAO indeks bio negativan kad je bila prava zima kod nas, nego sam samo naveo taj primer krajem januara i u prvoj polovini februara 2012. (gde je NAO bio blago pozitivan, a gde smo mi imali vrlo jake hladnoće i obilan sneg), da se to ne bi uzimalo kao apsolutno pravilo.  ;)

Van mreže sanjin

• *
« Odgovor #243 poslato: 27. Decembar 2013. u 19:40 »
Izlazi su uzasni. Izgleda da zime nece biti u prvoj dekadi januara.
Kukavice umiru mnogo puta prije svoje smrti.A hrabri kusaju smrt samo jednom.

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #244 poslato: 27. Decembar 2013. u 19:50 »
Izlazi su uzasni. Izgleda da zime nece biti u prvoj dekadi januara.
Sta lupas od 7 januara krece ludilo   :jupi:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #245 poslato: 27. Decembar 2013. u 20:29 »
Ne treba puno diskutovati sta donosi NAO i AO index, neko je to odredio davno. Mi mozemo samo da pratimo njihov trend i da nam budu od pomoci prilikom prognoze.
Obe negativne faze pomenutih indexa na ovaj deo Evrope donose hladniji vazduh i tada mozemo ocekivati zimske uslove.

Sto se tice izlaza ja u njima ne vidim neki razlog za optimizam kada je zima u pitanju. Dovoljno je primetiti da sve pisemo u temi za dugorocne prognoze jer period nekog zahladjenja nikako da se priblizi i udje u period od nedelju dana.
GFS je uvek bajkovit za period posle 200 i nekog sata. Prvo je davao ozbiljnu promenu za 2. januar pa je sve pomerio za 3-4. januar, pa za period Bozica i tako dalje. Ko ga prati godinama zna o cemu govorim.
EC je mozda imao jedan ili dva izlaza u kojem je slutio neku ozbiljniju promenu vremena i to je sve.
Cikloni na Atlantiku dominiraju, blok ne moze da se postavi i zime nema.

Ja bih licno bio veoma iznenadjen da dobijemo neki ozbiljniji sneg ili jace zahladjenje do 10.januara.

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #246 poslato: 27. Decembar 2013. u 21:04 »
Заиста модели мучни за било какве гледање, тешко нама кад сламку спаса тражимо у једном контолном излазу....

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #247 poslato: 27. Decembar 2013. u 21:32 »
 ^^ Danijele, optimizam je lepa stvar, ali ponekad nije loše da bude potkrepljen pokojom činjenicom iz realnosti.  :D

Kolega ciklon je lepo izložio situaciju. Za sad modeli ne ulivaju previše nade za neku pravu zimu i sneg u prvoj dekadi januara. Presek ensembala GFS-a takođe ne uliva nadu.  Ostaje nam da čekamo da se Atlantik "primiri" da bi uopšte mogli da se stvore uslovi za ozbiljniju bloking situaciju.

Do tada ne vredi nervirati se.

Savet za kolege forumaše koji vole sneg: probajte da se pravite da sneg u ovo doba godine uopšte ni ne treba da pada, biće vam lakše.  ;D

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #248 poslato: 27. Decembar 2013. u 23:33 »
Ajd svi da placemo,pa meni je mucno da vas gledam dok zracite vecitim pesimizmom,bice snega i zime uskoro u januaru,dokle vise da dizem optimizam na forumu,zivnite malooooooooooooooooooooooooooooooooooo. .. ;) :D :P
Tako je kolega,ionako zima bude u februaru 3 nedelje i posle stize proleće,ko još kaže da je odlika naše klime 3 meseca zime..

Van mreže Deni

• *
« Odgovor #249 poslato: 28. Decembar 2013. u 09:12 »
I novi Izlazi potvrdjuju sve sto ste rekli, nema ni z od zime....

Medjutim tachno je I to da se sve to moze promeniti za 180 u nekim narednim izlazima

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #250 poslato: 28. Decembar 2013. u 10:05 »
Ne vidi se zima dok se god vredi gledati u karte, ja ne daljem ni 20% sanse da imamo zimu do 10 janurara, a posle 10 ili oko 10 januara mozda se promeni nesto sto se tice globalno sinopticke situacije. Mislim da narednih dana vise vredi gledati ensemble pritiska za London-Stockholm-Moskva, isplati se vise nego gledati u svaki izlaz modela.

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Usus est optimus magister
« Odgovor #251 poslato: 29. Decembar 2013. u 22:05 »
Konacno.!!!!!!!! :) :) :)

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #252 poslato: 29. Decembar 2013. u 22:18 »
Jel mozes da objasnis za nas amatere ?

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #253 poslato: 29. Decembar 2013. u 22:59 »
djordje ta karta koju si okacio ilustruje, ja bih rekao, samo pokusaj cepanja polarnog vrtloga, kako oni kažu, ali mi u toj konstelaciji dobijamo prolece i nista vise od toga. anticiklon obeležen isprekidanim linijama nije postojan, postavljen je predaleko od nas, a on omogucava spustanje hladnoce daleko na podrucje rusije, dok kod nas nema govora o zimi.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #254 poslato: 30. Decembar 2013. u 08:31 »
Bez panike. Šta god modeli pokazivali ja sam uveren da nam se u drugoj polovini januara vraća prava zima.  ;)

Van mreže krstivoje

• **
  • Starost: 41
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
« Odgovor #255 poslato: 30. Decembar 2013. u 08:40 »
ja mislim da ove godine nema nista od zime i da istu , na moju veliku zalost, mozemo gledati samo na televiziji....

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #256 poslato: 30. Decembar 2013. u 09:05 »
ja mislim da ove godine nema nista od zime i da istu , na moju veliku zalost, mozemo gledati samo na televiziji....

Misliti i cvece brati, nije isto! ;)

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #257 poslato: 30. Decembar 2013. u 09:19 »
Covek je lepo rekao ove godine  :). Ja se apsolutno slazem sa njim. Ipak za dva dana pocinje Nova godina a sa njom nadam se da stizu i lepse vesti za nas snegoljupce. Znamo svi da se i Atlantik jednom mora smiriti ali gledajuci karte rekao bih da divljanje na Atlantiku nece nikad prestati.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #258 poslato: 30. Decembar 2013. u 11:04 »
Covek je lepo rekao ove godine  :).
Istina, ne videh taj delic... Cekamo, pojavice se vec nesto zanimljivo.

Van mreže Медо

« Odgovor #259 poslato: 30. Decembar 2013. u 11:15 »
Карте су очајне, не дају ни трачак наде да би се могла променити синоптичка ситуација, а камоли да нацртају неку зимску варијанту на Балкану.

О чему ми причамо када не може нула по висини да пробије никако?  :rofl:

Снег неће пасти у најлепшом делу године и тако већ годинама.