Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2013/2014  (Pročitano 244034 puta)

Van mreže Srks

• **
Odg: Zima 2013/2014
« Odgovor #280 poslato: 01. Januar 2014. u 21:16 »
Jeste, ali pogledaj sinopticku situaciju koju predvidja EC za period oko 10. januara. Od juce vidi izdizanje AC-a preko Britanije do Skandinavije sto je pravo osvezenje na kartama. Necu dalje da ga ne ureknem...  ;)

Da, ovaj večerašnji izlaz EC-a je već treći uzastopni izlaz koji daje sličan rasplet situacije oko 10. januara. AC jača, i širi se sa Atlantika preko Britanije i Skandinavije, otvarajući put hladnoći sa severoistoka Evrope ka našim krajevima.

Neka je i daleko, najzad da se pojavi nešto na kartama što makar "uliva nadu" u dolazak prave zime.  :)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #281 poslato: 01. Januar 2014. u 21:41 »
Ljudi mnogo gledate modele i tražite tračak nade u svakom izlazu, a dobro znate da na duži rok ništa nije pouzdano. Moj savet vam je da i dalje pratite modele ali da zaključke izvodite tek ako se u 3-4 dana za redom potvrdi ono sto modeli crtkaraju.
Moj utisak je da previše očekujete pa se na kraju puno razočarate.

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #282 poslato: 01. Januar 2014. u 21:45 »
Dikile ocekujem zimu kad joj je i vreme,sve ostalo mi ide na k....i ima da gledam dok ne crknem i dok ne padne sneg ja cu da gledam ako treba i u pasulj,dok god ima nade ,pa makar i lazne,ovo sranje od vremena me ne zanima i fanatik sam sto se tice zime i snega,a nece ni zima vecno da zimuje u SAD I KANADI DOSTA JE VISE hehe... . ;) :D

Van mreže Danijel-Daca

• *
  • Starost: 37
« Odgovor #283 poslato: 01. Januar 2014. u 21:49 »
 ^^
Imenjace,svaka ti je na mestu!!! Pa mislim da je dovoljno bilo izivljavanje Atlantika,red je na Sibir  :pop:
Izvinjavam se za off,necemo vise :)

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #284 poslato: 01. Januar 2014. u 22:44 »
definitivno postoje naznake da bi posle 10-og januara imali zanimljiviju situaciju. svi modeli se slažu da će se na području krajnjeg severoistoka evrope doci do značajnog hladjenja. EC vidi širenje grebena AC koji je daleko na severu prema našim skandinaviji i britaniji, što bi otvorilo put hladnoći da može da dođe do nas. istovremeno, jaki cikloni na atlantiku i dalje "rade" ali im je putanja drugačija. širenjem snažnog AC grebena prema jugu i jugozapadu, ti cikloni su oterani da idu bukvalno preko Grenlanda dalje na severoistok uz uvlačenje toplote sa atlantika daleko prema severu. GFS takođe vidi jačanje tog AC ali danas glavni run-ovi gfs-a ipak daju prevlast atlanskim ciklonima koji bi uspevali i dalje da se krecu po, za nas nepovoljnom putanjom, pa bi hladnoća ostala na severoistoku i ne bi se spustila do nas. obzirom da modeli u vise izlaza ponavljaju scenario jačanja tog AC daleko na severu, ostaje nada i praćenje narednih dana.

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #285 poslato: 02. Januar 2014. u 00:25 »
Слажем се да од неког излаза мора кренути да се црта зимска ситуација,али заиста постаје већ ово све заморно, ГФС може да се опише једном речју- катастрофа.

ЕЦ црта какав такав блок над Британијом и Скандинавијом, потом доток хладноће и циклон, наравно шансе су мизерне за тако нешто.

Просек ЕЦ црта слабији, али и даље активан већ више проклети Атлантик.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #286 poslato: 02. Januar 2014. u 11:35 »
Jutros i EC odustao od svog scenarija.

Ali ljudi neverovatno je kako cikloni NEĆE da se pomere od Islanda...neće !Jedan stoji u 06Z  GFS-u svojim centrom u istom mestu skoro 48h !Džabe nama pokušaji formiranja bloka tamo oko obala Amerike,kada se ovi cikloni ne pomiču od Islanda ka Skandinaviji (i što je još gore,vraćaju se unazad pojedini).
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže sale pn

« Odgovor #287 poslato: 02. Januar 2014. u 12:13 »
Strava i uzas, narednih dana oko 15C gde bude bilo sunca i tako u nedogled, jedino nas magla ili niska oblacnost moze spasiti od visokih temperatura jer se crtaju vrlo slaba strujanja sutra i od ponedeljka.
Meni je ovo zabrinjavajuce, aj sto nema snega nije to prvi put da se desava, vec sto nema nikakvih padavina uopste mesec dana, bar neki front da nas osine od tih Atlanskih ciklona sa severozapada, ali ne, ni toga nema.

Zima 2006/2007 je bila blaga, ali dosta vlazna, planine su imale dosta snega u drugoj polovini januara i u februaru. Ova zima ako ovako ostane i u nastavku bice sto puta gora od te zime 2006/2007.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #288 poslato: 02. Januar 2014. u 12:17 »
Pre jedno 5 dana sam pisao da do 10 januara necemo se nagledati zime, pa ono sto se promenilo...ili da kazem da se bukvalno nista nije promenilo, osim da sada vec moze se reci da ne do 10-tog nego verovatno vec do 15 januara se necemo nagledati prave zime. I dalje mislim da pojedinacno ne vredi gledati ni jedan izlaz modela, treba pratiti ensemble pritiska na vise mesta i to je to. Hladnoca se skuplja severoistocno od nase zemlje, ali jednostavno potreban je skup vise stvari koji bi dopustale tu hladnocu da se spusti juznije. Sve u svemu do 15-tog tesko...a dali ce izaci ovako januar niko ne zna.

Van mreže December_m

• *
« Odgovor #289 poslato: 02. Januar 2014. u 12:21 »
Po ko zna koji put za Bozic imamo prolece... svaki dalji komentar je suvisan

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #290 poslato: 02. Januar 2014. u 13:18 »
Sada ima naznaka u drugoj dekadi za približavanje sibirskog anticiklona prema Evropi, ali kako je na severu još uvek "ciklonijada", on će da dođe svojim centralnim delom blizu nas (a ne na sever iznad Skandinavije), tako da će sneg opet padati u Turskoj i Grčkoj... Sve zajedno jako loše za zimu sa snegom u našim krajevima, sad već do 15-og januara...

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #291 poslato: 02. Januar 2014. u 13:34 »
Kako je protekao decembar,a kroz prognoze i dobar deo januara izgleda da ćemo se i kiši radovati u sred zime,o snegu da i ne govorim o.O

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #292 poslato: 02. Januar 2014. u 13:37 »
Razilaženje je oko 10-og pa nadalje:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

« Odgovor #293 poslato: 02. Januar 2014. u 13:45 »
Tako nam je kako je.
Pola zime je proslo bez snega al moze se to u drugoj polovini preokrenuti, mada nijedna meteo kuca to ne spominje i pored pracenja raznih elemenata AO, NAO, solarni ciklus, itd...frustrirajuce...
2012. je bila slicna ali je i u februaru bilo samo dve nedelje prave zime, zestoke ali prekratke.

Neko kaze da ne treba kukati, e treba da kukamo sto vise!!! Cekas zimu godinu dana i na kraju je ne docekas.

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #294 poslato: 02. Januar 2014. u 13:51 »
Evo kukam svaki dan,nekima to smeta,al rekao sam juce:Ocekujem zimu kad joj je i vreme,sve ostalo mi ide na k....i ima da gledam dok ne crknem i dok ne padne sneg ja cu da gledam ako treba i u pasulj,dok god ima nade ,pa makar i lazne,ovo sranje od vremena me ne zanima i fanatik sam sto se tice zime i snega,a nece ni zima vecno da zimuje u SAD I KANADI DOSTA JE VISE hehe...

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #295 poslato: 02. Januar 2014. u 14:06 »
Neko kaze da ne treba kukati, e treba da kukamo sto vise!!! Cekas zimu godinu dana i na kraju je ne docekas.

Haha, ima istine.  :)  Ali problem je u tome što kukanjem teško da možemo da damo doprinos tome da zime bude. Što je najgore u celoj priči - u januaru nema ništa zanimljivo (sa meteorološkog aspekta) za praćenje, mi smo u situaciji da ne možemo u dogledno vreme da očekujemo ni s od snega, i uopšte praktično bilo kakve ozbiljnije padavine.

Odmah bih potpisao da se ponovi zima 2011/2012. ili 2004/2005. godine. Naravno, niko to niti nudi, niti garantuje da će se desiti nešto slično.

Možemo samo da čekamo, i da uživamo u ranoprolećnim temperaturama.  :popcorn:

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #296 poslato: 02. Januar 2014. u 14:50 »
I ja to kažem,čim krenem malo,odmah to nekom zasmeta.Neću da kukam,ali ću svaki dan pisati da je jesenje i ranoprolećno vreme sa puno sunca,bez mraza,jer tako i jeste,a tako se i očekuje narednih 5 dana.I na RHMZ sajtu stoji tablica gde piše da su ove temperature znatno iznad proseka.I zima nije period od 3 nedelje već tri meseca. Zamislite da pola leta prođe sa tempraturama od 15-20C osećam da bi svi po medijima krenuli senzacionalistički šta se ovo dešava,promena klime,itd.Mene više ovo zabrinjava.
Evo tih nada daleko tek od 15-tog januara

Van mreže sale pn

« Odgovor #297 poslato: 02. Januar 2014. u 15:06 »
Vauuu kao da se prvi put desava da imamo kako ti kazes "jesenje i rano prolecno vreme", tokom zime. Smak sveta jel da? ??? Ali ti mene nikad neces ubediti da se klima promenila ili da se sa klimom nesto cudno desava. Sve se ovo desavalo i nekada davno, bilo je naravno i blagih i ostrijih zima, kao i onih u okviru proseka.

Ali po tebi svako godisnje doba treba da bude u okviru proseka, cim vidis odstupanje odmah se cudis i kukas, a to je za nasu klimu sasvim normalno.

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #298 poslato: 02. Januar 2014. u 16:15 »
Sta rec sem : AMERIKA,AMERIKA,AMERIKA...Evo kako je lepo sad u Chicagu: http://www.sportsworldchicago.com/c=b8Mlwg9OsE3ym1uJu1DamITJl/category/wrigley_field_cam/#.UsWB8NJDvNk

Van mreže Deni

• *
« Odgovor #299 poslato: 02. Januar 2014. u 17:34 »
Neche josh dugo ciklonijada na Atlantiku, to bi se kosilo prirodnim zakonima.

Zna se da je "gorivo" svakog ciklona toplota okeana a sam ciklon je kao ventil koji hladi povrshinu mora a i kad se uzme u obzir da je Januar i da nema sunca da zagrije more onda je skoro neminovno da uskoro sledi dugotrajna promena vremena u korist zime.

Jedino sto me brine je slabija hladnocha u Rusiji i prema tome i sami AC koji ne bi bio dovoljno jak da odgurne hladan vazduh prema sredozemlju sto znachi slabija moguchnost za stvaranje sredozemnih ciklona a i hladnoche....