Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2013/2014  (Pročitano 244041 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Zima 2013/2014
« Odgovor #440 poslato: 14. Januar 2014. u 08:47 »
Jutros modeli i dalje katastrofa. Raduje jedino što je trenutno GFS run najlošiji po pitanju zime. Većina ensembla vidi povratak zime.

Kontrolni sa druge strane vrlo dobar i nevidi ponovno akcijanje atlantika. I dalje su sve karte na stolu. 

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #441 poslato: 15. Januar 2014. u 09:40 »
Jos jedan dan bez promena u modelima sto se tice temperatura...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #442 poslato: 15. Januar 2014. u 10:35 »
Do 28 januara modeli uopšte ne vide promenu vremena. Nastavlja se uticaj ciklona sa centrom iznad Islanda koji kod nas povlači topao vazduh uz povremene frontove koji donose kišu.
GFS vidi tek neku promenu 28. januara kada se konačno uspostavlja bloking situacija, ali to je trenutno suludo komentarisati sobzirom koliko je to daleko.

Nadam se da će doći do neke promene u narednim izlazima. I dalje postoje šanse za tako nešto. Prvi prelomni dan je recimo 22. januar.

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #443 poslato: 15. Januar 2014. u 10:52 »
Jako napovoljna situacija za nas ljubitelje snega i zime. Koliko vec dugo traje polako se i navikavamo. Nekako sam do pre neki dan bio ubedjen u povratak zime ali polako pocinjem da sumnjam u svto, mada me nada jos uvek ne napusta. Pitam se samo koliko ce jos trajati ovo ludilo na Atlantiku, kad pogledas karte prosto pomislis da mu nema kraja. Mozda neki tracak nade ima u tome sto ce se severoistok dobro ohladiti u narednom periodu. E sad da li ce mu Atlantik dozvoliti da dobaci hladnocu do nas ostaje nam da vidimo. Jedno pitanje za kolegu Joe (ako mogu tako da te nazovem) kad pominje 22 januar kao prvi prelomni momenat, da li mislis na anticiklon koji je sa centrom negde kod Azora da moze da se podigne jos malo severno i prekine divljanje Atlantika? Hvala unapred. Pozdrav svima.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #444 poslato: 15. Januar 2014. u 13:18 »
 ^^

Ja sam programer po struci tako da me obično informatičari zovu kolega, ali ne zameram možeš me zvati kako hoćeš.  ;) Što se tiče prelomnog trenutka upravo tako nešto mislim što si napisao, da se napravi blokada, mada su po izlazima sve manje šanse za tako nešto.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #445 poslato: 15. Januar 2014. u 13:27 »
Danima (možda već i nedeljama) čitam o tom "bloku" pa me to podseti na onaj vic: "Ja blok, on blok, ja blok, on blok, ja ciglu pa u glavu!" ;D
Izvinjavam se za off, ali prilika za to je bila odlična! ;)

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #446 poslato: 15. Januar 2014. u 18:48 »
Imam neki osecaj da sneg nece pasti pasti do kraja zime,svaki izlaz gori od prethodnog.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #447 poslato: 15. Januar 2014. u 20:06 »
Bilo je šansi za neki blok na Atlantiku za 6-7 dana,ali od toga neće biti ništa.Nova polarna hladnoća udara na SAD.Koje se*onje....

Ali taj islandski minimum.Ma koliko ga ne voleli,to je po meni jedan od najvećih fenomena u prirodi.Neverovatno nešto,cikloni bukte li bukte,ponekad ni sam ne znaš iz čega nastanu.A tek brzina kretanja ciklona od Amerike do Islanda...bukvalno lete.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #448 poslato: 15. Januar 2014. u 20:26 »
Prolaze dani,a mi čekamo i čekamo i čekamo    ??? Koliko je sve puklo da i Zima beži od nas :lmao:
Taj atlantik se baš uziveo,no dobro videsmo makar i kišu posle mesec ipo   :-\

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #449 poslato: 15. Januar 2014. u 21:39 »
Имамо још један зимски месец на располагању, како је кренуло и од њега неће бити никакве вајде.

Остаће нам ова зима у дугом, дугом сећању  :)

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #450 poslato: 15. Januar 2014. u 23:15 »
Zima mora doci kad - tad sta god crtali modeli .  Ali mislim da posle ovakvog toplog vremena mora doci do prave zime  :deda:

Van mreže forest

• *
  • Starost: 41
Одг: Zima 2013/2014
« Odgovor #451 poslato: 15. Januar 2014. u 23:52 »
Nije ovo prva zima koja je ovakva. Da vas podsetim 2006/2007 je bila zima gde nije bilo ni z od zime. Snega nije bilo uopste.
Pa onda koliko se secam zima 2000/2001 je bila bas blaga.
I zima 1997/1998.... secam se padao je prvi sneg negde pred Sv.Savu i to padao pola sata i to je bilo to. Mislim da je u februaru pao nesto skroz malo, kao ovo u decembru sada.

Sent from my GT-S6310 using Tapatalk

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #452 poslato: 16. Januar 2014. u 00:11 »
Ne mora zima da dodje do sledece godine, nije nemoguce.
Prilicno sam siguran da je nece biti u januaru iako je tek sredina meseca.
Ostaje februar koji je poznat po snegovima i hladnoci, mada moze isto da bude i prvi prolecni mesec. O njemu ne mozemo jos uvek komentarisati.
Sneg u novembru je bio veoma dobar pocetak a onda visok vazdusni pritisak iznad citave Evrope koji je nasoj zemlji doneo tmurno vreme uz nisku oblacnost i celodnevne magle. Temperatura je bila malo ispod proseka.
Oko 20. februara je usledilo budjenje Atlantika koji je i dalje veoma aktivan. Znala je vecina nas kada posle dugog uticaja AC-a dodje do budjenja Atlantika da se one nece smiriti sigurno 20-ak dana sto se i ispostavilo tacnim.

I dalje cikloni caruju oko Islanda i krecu se prema istoku. Morace i to da stane jednom ali to ne znaci da ce zima stici kod nas. Sibirski AC ce opet biti odgurnut previse istocno, nema sanse protiv onakvih ciklona sa zapada.

Jednostavno, moramo da se pomirimo sa cinjenicom da nad nasim podnebljem zima moze biti i ovakva.

Van mreže zec

« Odgovor #453 poslato: 16. Januar 2014. u 00:19 »
Ma, ja se ne nerviram zbog toga što nema snega i zimskih temperatura. Jednostavno sam navikao na takve vremenske prilike bez ikakve dinamike. Leti bude dug period bez padavina, zimi bez snega... psihiči se čovek prilagodi. Ipak, posle godina sa velikim padavinama (2009.,2010.) - realno je bilo očekivati ovakav jedan period. Samo je pitanje vremena kada će se ovakvo stanje promeniti. A hoće, sigurno. ;)
Ne vidim da ljudima ovakvo vreme smeta nešto, jer više vremena provode napolju na svežem vazduhu. Na jednom drugom meteo forumu je opšta panika i kolektivno kmečanje. Izmišljaju se neke katastrofe u voćarstvu, pčelarstvu (poljoprivredi), zatim neistine o 'haranju' raznih infektivnih bolesti (a istina je samo da virusi i bakterije žive isključivo u zatvorenim prostorima - pa je i to najveći razlog zašto je stopa oboljevanja veća tokom hladnijeg perioda godine, jer se ovi mikroorganizmi vrlo lako prenose sa osobe na osobu u zatvorenim, neprovetrenim prostorijama). Naravno, u pitanju je najobičnije preuveličavanje i traženje nekih znakova loših posledica ovakvih vremenskih prilika. Čovek nema pravo da bude sudija, pa da sudi šta je dobro, a šta loše po nekoga u prirodi, jer ne sudi pravilno, nego gleda  samo šta je po njega loše, ili odbacuje ono što ne voli, dok je ono što voli i što njemu odgovara - sasvim u redu. 
Ja sam izbacio taj subjektivizam pri gledanju na neke stvari, tako da ne žalim zbog izostanka snega zimi, ali i oluja leti. Biće kako treba da bude, ja se tu ništa ne pitam.

Ne očekujem skori povratak prave zime, možda tek u februaru bude nešto vredno pomena. Ali mi jeste pomalo krivo što je ceo raspust prošao bez snega.
A i ti cikloni kod Islanda i Velike Britanije na sinoptičkim kartama i satelitskim snimcima deluju prilično zastrašujuće, dok uživo donesu jači vetar, kratkotrajnu umerenu/jaku kišu i udar munje na svakih 100 km, a i velike talase ne smem da zaboravim. Više kiše je palo, recimo, u nekim južnim gradovima Crne Gore, nego u bilo kom mestu u Velikoj Britaniji za vreme onih ciklona (930, 940, 950 hPa...). Mislim da se i to preuveličava malo više. Mogu i ja snimiti neku lokalnu provalu oblaka i olujni vetar, pa reći tamo nekome na drugom kraju sveta da je Srbiju pogodila oluja stoleća. :D Zato te pompazne vesti o olujnim nevremenima i nezapamćenim temperaturama uvek volim da proverim.
« Poslednja izmena: 16. Januar 2014. u 00:32 zec »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #454 poslato: 16. Januar 2014. u 08:04 »
Ja se kod nas ne sećam iskreno kalendarske zime da nije bilo snega. I dalje sam ubeđen da će biti snega i prave zime. Čak mislim da će proleće dosta kasniti.

Sada da se manem mog osećaja. Deluje mi nekako da se u novijim izlazima ovaj Atlantski ciklon malo izgurao za bolju poziciju severnije. Ukoliko osvoji Britaniju ovi Islandski cikloni mogu ispasti proprilično dobri za zismki scenario.  Takođe mislim da hladan vazduh iznad Rusije ne mora da znači da će nam doneti zimu. Meni pre deluje da upravo taj Atlantski ciklon može povući hladan vazduh sa Arktika. Ovaj anticiklon iznad Rusije nam ustvari smeta i da je postavljen malo još istočnije cikloni sa islanda bi se možda spuštali istočnije što stvara sasvim drugu sliku. Inače, 22. januara definitivno imamo prodor nešto hladnijeg vazduha, pitanje je samo da li će nakon toga opet doći do porasta temperature ili će se nastaviti sa prilivom hladnog vazduha.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #455 poslato: 16. Januar 2014. u 08:56 »
Ja se sećam 2006/2007 kad je na Paliću maksimalna visina snega cele zime bila 0cm. Tako da je ova već "bolja" sa 1cm 27.11.2013  ???

Uvek se gleda nešto u 300+ satu, nema jednostavno nešto da dođe unutar 7 dana pa da to bude neka "ozbiljnija" šansa. Po EC-u visoke temperature sledećih 10 dana i izrazita opasnost od pokretanja voćnih sokova i cvetanja u januaru :o

Van mreže djuki77

• *
  • Starost: 47
« Odgovor #456 poslato: 16. Januar 2014. u 09:12 »
Kad je u pitanju zahladjenje, modeli uvek nisu sigurrni i to cesto nestane sa karata. A kad je otopljenje nema sanse da pogrese, uvek se ostvari, cak se i pojaca!? Inace situacija je katastrofa, daj Boze da vidimo koju pahulju bar pocetkom februara.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #457 poslato: 16. Januar 2014. u 10:31 »
Ja se sećam 2006/2007 kad je na Paliću maksimalna visina snega cele zime bila 0cm. Tako da je ova već "bolja" sa 1cm 27.11.2013  ???

Ja sam rekao kalendarske zime. Novembar nije zima kalendarski. I dalje nisam video pahulje ove kalendarske zime.

Pomislio sam da me sećanje vara i onda malo ispreskakao zimu 2006/2007 po arhivi.

Početak zime
http://prntscr.com/2jruaf

25. januara pada sneg u Novom Sadu. Padao je i u Subotici ali nije izmeren 1cm.
http://prntscr.com/2jrujo

Evo i na forumu praćenje, padao je sneg i u Beogradu.
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=330.575

Jedna fotka iz istočne Slavonije 25.01.2007

Tako da me sećanje ne vara. I dalje misllim da nikada nije prošla kalendarska zima, a da nismo videli pahulje.
Tako će biti i ove.

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #458 poslato: 16. Januar 2014. u 11:47 »
Ljudi aj da pisemo o mogucem dolasku zime,ipak je ovo dugorocna prognoza za zimu,a ne da vrsimo secanja, sve je drugo u ovoj temi postalo opcija a ne zima,samo punimo stranice ove teme nevezanim pricama,zeljama,jadikovanjima,pisite samo ako ima nekih tendencija za zimu a ne,prolece lepo vreme i dalje,....Sorry za of... :)

Van mreže laky

« Odgovor #459 poslato: 16. Januar 2014. u 12:33 »
Mislim da je sada vec i tesko razmisljati o zimi. Zime nema ne samo u Srbiji vec citavoj Evropi tako da bi trebalo vremena da taj hladan talas stigne do Srbije. Verujem da ce biti barem jedan do kraja zime ali tesko da ce to potrajati ako uopste i bude. NAO i AO index su u porastu i prelaze u pozitivnu fazu za nekoliko dana tako da je to jos jedan faktor koji pokazuje da zime nema na vidiku. Jedino se mozemo tesiti +300 satu jer tada ima nekih naznaka sto je Joe napisao da cikloni promene vreme u citavoj Evropi i povuku hladan vazduh sa severa sto bi verujem aktiviralo veliki ciklona iznad Mediterana.