Ovi na RTS-u kazu da je ovo zadnji trzaj zime,malopre sam gledao.Kao da je kraj marta tako se prica,maltene su vec proglasili kraj zime.Ne mogu da verujem,da li su ti ljudi normalni.Pasce sneg na par dana pa makar i polovinom marta,kraj nije ni blizu!
Krajem aprila 2013. godine pitaju me ljudi kakvo nas tek leto čeka ako je kraj aprila tako topao! Početkom juna 2013. pitaju me ljudi da li će uopšte biti leta s obzirom da je bilo hladnije vreme tih prvih dana juna.
I ja razumem takva pitanja od strane ljudi koji se ne bave meteorologijom, i koje to nešto preterano ne interesuje. Naravno, odgovaram im kako činjenica da je oko 30°C krajem aprila i 15°C pocetkom juna nemaju nikakve implikacije na to kakvo ce biti leto.
Ali deluje mi da ljudi iz RHMZ-a (dakle profesionalci) sa svojim saopštenjima za javnost često potpadaju pod tu subjektivnu filozofiju "kakvo nam je vreme narednih nedelju dana (koje možemo okvirno da prognoziramo), tako će nam verovatno biti i narednih XXXXXXX dana". :nelupaj:
Možda se to radi pod pritiskom očekivanja javnosti da se stalno prognozira za X nedelja ili meseci unapred, pa ljudi iz RHMZ-a shvatili da im nema druge nego da izađu sa nekim konkretnim stavom za dugoročni period, pa kud puklo da puklo.
Tako npr. sad ide period toplijeg vremena u prvoj dekadi februara, i RHMZ se zaleće sa najavama kako je zima gotova (a još i mediji to malo pojačano plasiraju), a tek je početak februara. A pritom i svi jako dobro znamo koliko je dugoročno prognoziranje nepouzdano. Ma neka pahulja do kraja zime ne padne, ali smatram da to sada jednostavno ne može da se tvrdi.