Risbo, nije da sam ekspert za voćarstvo i povrtlarstvo, ali pomalo ne razumem to preterano "dušebrižništvo" za sve te kulture koje su ipak adaptirane u velikoj meri na ovaj naš klimat, inače se valjda ne bi gajile. Mraz je najnormalnija pojava u martu pobogu, u proseku ima
preko 10 mraznih dana u većini nižih predela Srbije u martu. Bez ikakvih problema zna da ga bude i u aprilu, pa čak i u maju. I šta, onda ništa od voća, cela priroda propade? Pa ako je tako onda je pravo čudo kako je voće i postojalo u vremenu kada su zime bile dosta hladnije (a često i duže) nego što su to danas.
Ovde prizivamo proleće 25. februara takvim intezitetom kao da je početak aprila (a zima jedva da popušta), za dobro prirode i kultura koje se gaje. A zapravo realno stanje je da smo već dugo u periodu prevashodno veoma toplog vremena, i da modeli zimu trenutno teško vide i u nekoj daljoj najavi, a mi se toliko prepadosmo da ne udari mraz u martu, gle čuda...
I na kraju, neka mi neko objasni sledeće: poznato je da zima na našim prostorima često ima smenu toplijih i hladnijih perioda. Pa zar to ne znači da se priroda uvek na kratko "probudi" u tim toplijim periodima zime, i to dok ne udari sledeće zahlađenje, i tako stalno? I ne vidim da je zbog toga propao svet.
Ali ako zaista to mnogo znači za kulutre koje gajimo da zime budu mediteranske kao ova, i da u martu ni pod razno ne bude mraza, evo ja glasam da tako bude narednih 100 godina, odričem se zime, samo neka mi neko objasni kako je sve funkcionisalo stotinama godina ranije...
Na kraju krajeva razmem i činjenicu da nam toplotni rekordi sve češće postavljaju standarde, pa nam se i svest pomalo izmenila o tome šta je "normalno", i čudimo se vremenskim prilikama koje bi nekad bile okarakterisane kao uobičajene za dato doba godine.