Malo ipak iznenadjujuce koliko je intezitet padavina spustio nultu izotermu u Crnoj Gori... Ovde bogami sudeci po granama sigurno preko 20 cm snega na 1800 mnv...
A koliko je ova prolecna zima smesna u Srbiji dovoljno govori da temperature od 16,17 prihvatamo onako opusteno,jer slicno je od 01 decembra... Da je neka iole normalnija zima nervirali bi smo se sto je ovako toplo i sto nam vetar topi sneg,ako ne u nizijama onda na planinama.... Ali ovoga puta ova temperatura i malo kise nema sta da otopi ni na preko 2000 mnv
Ja razumem da je bilo slicnih zima bez snega mozda u Beogradu i po Vojvodini... ALI nikada se ovako nesto nije dogodilo U Ivanjici,a pogotovu na Goliji gde je trava u januaru bila nesto sto se zove naucna fantastika a sada je surova realnost...Temeraturni rekordi su sigurno u dosta dana ovog januara oboreni,minimalna kolicina padavina takodje...Ostala je Ivanjica gotovo potpuno bez izmenjenog mediteranskog uticaja na padavine(a u nekim godinama taj uticaj u periodu novembar,decembar,januar ume da bude jako izrazen kroz padavine) dok temperature daleko iznad normale rekordno vezuju sedmicu za sedmicu
Ozbiljnih padavina nije bilo jos od onog kratkotrajnog novembraskog( priznajem solidnog snega u Ivanjici >30 cm) ali sta je to, smesno je to za zimu u ovim krajevima...
Za Goliju sam siguran da se ovako nesto nikada ranije nije desavalo,ne znam za Kopaonik... ? A Fraka bi mogao da proveri da li je ikada bilo manje snega na Zabljaku kada se saberu Novembar+Decembar+ (do 20 Januara) mislim da nije nikad pre.