Mislim da radar daje tačne odraze, bez obzira što smo mi navikli da iz ovakvih odraza pada grad, grmi - bude ludnica. Iako munjolovac nije pokazivao grmljavinsku aktivnost u tim krajevima, verujem da je tamo pošteno pljuštalo. Ranije nam je bila sasvim uobičajena ovakva radarska slika (bez juga Srbije) pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji i prisutnom košavom. Ali samo u hladnijem periodu godine. Tada jugoistočni vetar bude dovoljne jačine da proizvede pravilan turbulentan tok kako bi pravilo izmešao plitak sloj vazduha. Košava u tom sloju uvuče nešto suvog vazduha, dok se u tom sloju u kome duva košava stvara temperaturna inverzija. Sa sondaže možemo očitati koliko dubok sloj obuhvata košava. Dakle, danas košava duva do sloja od oko 930 mb - odakle temp. nastavlja dalje normalno da opada sa porastom nadmorske visine. Za to vreme ima srednjih i visokih oblaka, ali ne i padavina (iako radar daje odraze), jer košava ne dozvoljava da iste stignu do tla (možda tek povremeno). Konstantnije padavine počinju kada vetar oslabi. Sama radarska refleksija zavisi od vodnosti oblaka... tačnije, sadržaja tečne i kristalne vlage oblaka.
Sada, kada je radarom obuhvaćen i krajni jug Srbije, u hladnijem delu godine vidimo da tim južnim krajevima (pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji) imamo jače radarske refleksije u odnosu na ostatak Srbije. Kao prvo, mislim da su očitavanja sasvim korektna, jer je u blizini radar na Jastrepcu. Kao drugo, jug Srbije (Kosovo), jugozapad Srbije dobro profitira sa padavinama kada je ovakva sinoptička situacija u pitanju. Kao treće, sama jačina radarskog odraza nam ne pomaže da odredimo da li se radi o konvektivnoj oblačnosti, nego oblik radarskog odraza. Ovde ima Ns sa konvektivnim jezgrom. Konvekcija je verovatno prisutna zbog prelaska vazduha preko planina i stvaranja jačeg vertikalnog kretanja vazduha. Grmljavine nema jer je visina radarskog odraza verovatno jako niska (a i vrh oblačnog sloja se ne nalazi visoko).
Često ovakve primere jakih odraza bez grmljavine možete videti iznad Istre (dajem samo primer, jer je način nastanka oblaka sličan). Tada samo pljušti, a ne zagrmi uopšte i ne pada grad.