Ko zna koliko ce godina proci dok opet ne padne dvocifren snezni pokrivac u niskim predelima ispod 500 mnv u drugoj polovini aprila. Pa zato ovoga puta,dosta slika jer 10 cm snega u drugoj polovini aprila je nesto sto cemo cekati jos dugo,a i obzirom koliko je zima bila slaba,slika prolecnog snega nikad dosta.....
Za vecinu veliko nevreme sa velikim posledicama,za mene uzivanje u snegu ,ali isto tako nikako ne mogu da se preterano radujem jer verovatno ste i danas mnogi videli i culi na RTS u koliko je palo snega u visim predelima Ivanjice i kolika je steta...
Svu lepotu i surovost prirode Ivanjicani su sinoc doziveli,pogotovu oni sa vecih visina,u gradu je bilo stete ali ne toliko alarmantne
Sve je je pocelo ovako obilna kisa koja je padala vec 2 dana presla je u jak sneg ,pre svega zahvaljujuci lokalnoj mikroklimi,visokim brdima oko Ivanjice ,ornografskom polozaju i intezitetu padavina....
Nastavio je da pada izuzetno jakim intezitetom i pored plus 2,poceo je da se hvata z apovrsine
Mimo svih ocekivanja,cak i ovako nisko poceo je da se formira snezni pokrivac,a sneg je i dalje padao izuzetno jako
Intezitet je bio takav da se i na prometnim putevima hvatao
Nestvarno su delovale ove scene,sobzirom na toplu zimu i jos toplije prolece ,gde sam do skora isao u kratkim rukvavima,gde su belezene temperature i preko +25 C u Srbiji
Savijene grane i citava stabla,svuda belo,a do pre nekoliko sati svuda je bilo zelenilo,neverovatno je dozivljavati tako nesto.Naravno neizbezno je bilo lomljene stabala i grana...
Sve je prelepo izgledalo,steta sto nije bio dan,mnogo bi vi to bolje videli....
Skupljeni maslacak odaje sneg, da smo usli u drugu polovinu aprila
Primetio sam ga tek kada sam pregledao slike...
Jutros je i dalje bio tu sneg,ali nije vise to bilo to.. nije ga bilo na granama i kroz zimski ambijent probijao se onaj pravi prolecni...
A pored snega sa grana padala su i stabla
malo kontrasta
i jos oborenih stabala
Nastavak sledi.....
Jer nisam izdrzao jutros, da ne odem malo vise u Ivanjicki kraj,ka brdima ka Javoru,da vidim to cudo o kojem pricaju ,izdvojio sam pola sata 15 min strmog uspona i silazenja, izasao sam na nekih 800 mnv i docekalo me je opet izenadjujuce veliki sneg z atu visinu ,nisam ocekivao bas gotovo pola metra snega... Nisam mogao vise ka Kusicima jer mi je letnja guma,a temperatura je na 800 mnv bila 0 C pa nisam smeo,a imao sam vremena steta gore je sigurno jos veci...
Uglavnom nastavak ovo prolecnog snega sledi....