Zdravo drugari posle dva dana. :-* Nestalo mi prekjuče interneta zbog nevremena i to baš kad je počelo nevreme oko pola 6h popodne.
Tako da nisam mogao ništa da izveštavam jer su mi uključili internet tek noćas. U četvrtak je bio težak smarački dan (tmuran uz izmaglicu i slojastu oblačnost) uz slabu do umerenu kišu i po koji kratkotrajan pljusak. Negde oko 15:00 h je počelo da grmi prema jugu i to je bila prva grmljavina ove godine. Naravno da je na toj strani (odakle se čula grmljavina) bilo tamnije nebo, ali je celo nebo bilo prekriveno slojastom oblačnošću i izmaglicom. Povremeno je kretala jača kiša, pa naglo oslabila, da bi oko 17:30 h krenuo pravi haos i potop. Oko 17:30 h je počeo jak pljusak koji je iz minuta u minut bio sve jači i jači i prerastao pravu provalu oblaka, onda je kiša oslabila oko 17:45 h, da bi' negde oko 17:50 h krenuo pravi potop u nekoliko etapa i trajao negde do 20:00 h. Kiša je toliko jako padala da se nije ništa moglo videti, a kod komšije u dvorištu se napravilo pravo jezero koje se počelo prelivati kod mene u podrum. Kanalizacija nije mogla da primi toliku količinu kiše i već posle prvog naleta koji je trajao negdo oko desetak minuta, počela je da se izliva, pa je stric morao brzo da zove ćala u pomoć jer se voda nije samo prelivala iz kanalizacije u našem dvorištu, već i sa ulice. Tako da smo morali biti u stanju pripravnosti nekoliko sati. Grmljavina je početku bila slaba do umerena tokom prvog naleta, da bi' u narednim naletima (a bilo ih je Bog zna koliko) bila sve jača i jača, a nekoliko puta je grom udario vrlo blizu. Na početku su prozori zvečali kao da pada grad, ali grada i sugradice nije bilo već veoma krupne kapi kiše. Nažalost zbog slojaste oblačnosti i opšteg stanja pripravnosti, nisam mogao da zabeležim foto i video zapis, ali su kasnije nadošle Kolubara i Ljubostinja, kao i potok koji se uliva u Ljubostinju blizu moje kuće, pa sam uspeo da fotografišem, a fotografijama su čitav doživljaj doprineli moj ćale i prijatelji. Tako da ću fotografije Ljubostinje i Kolubare postaviti nešto kasnije. Sve u svemu, za šest sati velikih padavina od 17:30 h do nešto iza 00:00 h je palo tačno 66.4l kiše po kvadratnom metru. Ipak i dalje ostaje rekord za jednodnevnu količinu padavina od 17-og juna 1995-e, kada je u Valjevu palo za pola sata 73l kiše po kvadratnom metru i tad su se izlili Ljubostinja i potok koji su poplavili moje i oklna dvorišta, a tada nam je vodu iz podruma izbacivala vojska. Ta poplava nam je napravila ogromnu štetu, ali o tome drugom prilikom. Juče je bio još smaračkiji dan. Nije bilo kiše, ali je bilo tmurno, vrlo hladno i suvo uz jugoistočni vetar. Ipak sam i juče malo fotkao Kolubaru, pa mi nije bilo dosadno. ;D
Možda ću delove ove poruke prebaciti u reportažu. Pozdrav. :-*