Hvala na savetu Srks citao sam nesto malo i znam da su meteogrami retko tacni na duzi period ali posto zivim na periferiji gde je uvek hladnije 2 - 3 C npr danas je u Bg bilo 27 C kod mene 25 C na mom termometru a i izlazi su nerealni za maj mesec pa da ostane u arhivi
Nema na čemu, samo mala sugestija!
Što se tiče tvog termometra - a videvši koje temperature očitavaš u pojedinim momentima vremena - možda je tvoj termometar nedovoljno precizan, a moguće i da je dosta precizan - ono što je prilično sigurno je da su uslovi merenja temperature neadekvatni. Temperatura se meri na 2m visine u odnosu na zemlju, u meteorološkom zaklonu bele boje (kroz koji vazduh slobodno cirkuliše), na travnatoj površini. Mesto gde ti meriš temperaturu vazduha (npr. na balkonu) - davaće određena odstupanja u odnosu na realnu temperaturu. Moje iskustvo - imam dosta precizan (provereno) živin termometar na balkonu. Za orijentaciju je dobar - ali svakako ne daje potpuno realne podatke (koji bi bili istovntni sa onima koji bi bili izmereni napolju pod propisanim uslovima). U doba dana kada mi je balkon u senci (prva polovina dana), on meri i po 2-3°C nižu temperaturu nego što je temperatura napolju. A jedan od razloga je blizina pločica i betona, koji u određenoj meri emitiju hladnoću koju su nakupili u toku noćnih sati kada je temperatura bila niža. Pritom, na balkonu nije u potpunosti omogućeno slobodno strujanje vazduha, kako mi je balkon otvoren samo sa jedne strane ka napolju.
Moj ti je savet da posmatraš temperature sa tebi prostorno bliskih meteoroloških stanica, koje bi ti mogle poslužiti kao "reper". Danas u toku dana temperature su bile prilično izjednačene na velikom prostoru (na sličnoj nadmorskoj visini), tj. praktično u čitavoj zemlji. U Vojvodini Tmax se kretala od 26-28°C. Ali, hajde i da pogledamo neke stanice (relativno) blizu tebe. Tmax na Vračaru je iznosila 27.7°C, na Karaburmi 28.3°C, na Novom Beogradu 27.4°C, Surčinu 26.7°C, pa možeš da pretpostaviš da je neka slična Tmax bila i kod tebe. Kod minimalnih temperatura je nešto drugačije - u toku noći Beograd često "kuburi" sa ishlađivanjem vazduha (posebno njegov najprometniji i najurbaniji deo- koji sadrži mnoštvo ulica,automobila, betona, stambenih zgrada itd.), jer je prisutno tzv. gradsko ostrvo toplote, a ti si na periferiji grada praktično izvan tog uticaja - i u toku vedrih i mirnih noći prilično je izvesno da će se tvoj kraj više rashladiti nego centar grada, pa je za minimalne temperature poželjno da gledaš npr. podatke iz Surčina, koji je takođe na periferiji i van uticaja gradskog ostrva toplote.
Naravno, ne bi bilo loše ni da se uveriš u tačnost svog termometra, i da ga postaviš na što bolju poziciju (koliko ti uslovi dozvoljavaju), jer ćeš tako imati podatke bliže realnim.
P.S. Izvinjavam se na off-u, ovo bi moglo da se prebaci u neku drugu temu.