Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nestabilnosti u Beogradu - april 2014.  (Pročitano 1507 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Nestabilnosti u Beogradu - april 2014.
« poslato: 01. Maj 2014. u 12:28 »
Za razliku od prošle godine, kad nismo imali nijedan jedini dan sa grmljavinom, ove godine nam je april donio nekoliko zanimljivih dana, i to uglavnom na samom kraju mjeseca. Ipak, ovaj april će prije ostati upamćen po obilnoj kiši (85.3mm), nego po nestabilnostima.
Nije tu bilo nekih jačih oluja, pa nijedan od ovih dana nije "zaslužio" zasebnu reportažu, pa ću sve zanimljivosti iz ovog mjeseca objediniti u jednu reportažu, kao što sam to radio i sa nekim mjesecima ranije.

Sezona je zvanično počela 5. aprila. Modeli su se nećkali, hoće-neće, uglavnom zbog košave i eventualne slojaste oblačnosti. Dan prije (4. april) je bio i najtopliji dan ovog aprila sa Tmax od 25.1°C. Ujutru je bilo dovoljno sunca da pokrene razvoje, a košava nije bila dovoljno jaka da ih uspori.

Prvi jači oblaci toga dana su se formirali baš u blizini Beograda i išli na grad:

Linija je počela da se "cijepa" na dva jača dijela, tako da je do centra Beograda došao skroz oslabljeni dio. Jedan jači dio je zahvatio istočne dijelove grada (Karaburma, Mirijevo, Zvezdara...) i donio kratkotrajan jak pljusak sa gradom. Bilo je i solidne grmljavine iz tog oblaka.
Drugi dio je prošao malo zapadnije i donio pljusak zapadnije od Beograda uz par gromova. Kako sam se zadesio na Bežanijskoj kosi tada, taj zapadni oblak mi je bio zanimljiviji za praćenje:

Ova prva tura je mjestu gdje sam se ja zadesio donijela jedva mjerljivu količinu padavina. Druga tura dolazi kasnije popodne. Nije bilo grmljavine, i oblaci nisu bili naročito fotogenični. Ipak, završilo je lijepim pljuskom:

Tmax 21.3°C, padavine 4.7mm (Vračar).

Drugi dan koji je donio zanimljivo vrijeme bio je 11. april. Bilo je vrlo hladno, stratusna oblačnost se zadržala do podneva, pa sam krenuo na faks ne očekujući ništa zanimljivo toga dana. Prevario sam se. Čim je ugrijalo sunce oko 13h buknuli su razvoji, a onda su se kao vozić zaređali Cb-ovi. Razni dijelovi grada su u više navrata dobili pljuskove sa gradom i sugradicom, bilo je i grmljavine. U centru dva naleta, prvi sa sitnim gradom bez grmljavine, i bez puno kiše. Drugi nalet donio je nešto konkretniji pljusak sa malo sugradice i par jakih gromova.

Kako nisam ništa slikao toga dana, evo par slika što je uslikao kolega Zec:

Tmax 12.8°C, padavine 6.7mm (Vračar).

Nakon toga, uslijedio je period sa dosta kiše i niskim temperaturama, što je onemogućilo ikakve nestabilnosti. Modeli su nakon te ciklonske aktivnosti davali jake nestabilnosti, ali ipak nije ispalo kako sam očekivao. Ipak, i tu se izdvojio jedan dan vrijedan pomena. To je bila subota, 20. april.
Strujanje je bilo jugozapadno, sunce je grijalo od ranog jutra, što je uslovilo brzo razvijanje cumulusa:

U kasnim popodnevnim satima pristiže konkretnija oblačnost sa jugozapada:

Počele su da se naziru lijepe formacije:

Udara kratkotrajan pljusak bez grmljavine:

Sajt RHMZ-a nije radio cijeli dan, pa nemam sačuvane kompozitne radarske slike, evo kako je ovu oblačnost vidio rumunski radar:

Tmax 19.6°C, padavine 3.0mm (Vračar).

Narednih nedjelju dana nisu donijeli ništa zanimljivo Beogradu. Bio je tu jedan dan vrijedan pomena, 24. april, koji je predjelima južnije od Beograda donio i najjače nestabilnosti u ovom mjesecu, ponegdje su bilježene ogromne količine padavina.
Novu destabilizaciju donijela su zadnja dva dana aprila. Njima će biti posvećen drugi dio ove reportaže.  :-:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Nestabilnosti u Beogradu - april 2014.
« Odgovor #1 poslato: 01. Maj 2014. u 13:01 »
Drugi dio reportaže posvećujem poslednja dva dana aprila 29-om i 30-om aprilu. Modeli su davali solidne parametre, najviši CAPE u dosadašnjem dijelu godine, dosta padavina, dosta vlage i temperature oko 20-ak °C.

29. april je donio jake razvoje još od prijepodne. Razvoji krenuli oko 11h nad Beogradom:

Ovaj oblak donio je prvi pljusak sa malo grmljavine južnim dijelovima grada:

Oblaci su bili praktično stacionarni. Možda je u prosjeku postojalo neko sjeveroistočno/istočno strujanje, ali nad Beogradom ga gotovo nije ni bilo. Pažnju mi privlače jači odrazi na sjeveru i odlazim na Kalemgedan da ih fotnem:

Lijep Cb :)

Nije se naročito kretao, ali se širio ka istoku i zapadu:

Ubrzo kreće potmula i dosta česta grmljavina iz njega, pljusak malo sjevernije od Zemuna i Borče. Radar:

Ovaj oblak je počeo da slabi, a pažnju mi sve više privlači intenzivno bujanje oblaka nad centrom Beograda:

Jedan pljuščić se stvorio niotkuda i zahvata baš Kalemegdan, pala je jedva mjerljiva količina kiše:

U međuvremenu Beogradski oblak sve jači, pljusak zahvata zapadne dijelove grada:

Počinje vrlo jaka grmljavina, a ja krećem kući. U samom centru grada suvo, na Vračaru umjeren pljusak. Izrazite kišne zavjese par 100m južnije i zapadnije. A grmljavina nevjerovatno jaka. Slobodno mogu reći i najjača koju sam doživio u životu, kad se uzmu u obzir trajanje, jačina grmljavina i broj gromova koji su udarili u neposrednoj blizini (barem 20-ak gromova tako da iste sekunde sijevne i zagrmi). Sve to uz ne naročito jak pljusak:

Ubrzo stižu informacije da je Autokomanda poplavljena, Voždovac je definitivno dobio najviše padavina od ovog oblaka koji se praktično sat vremena nije pomjerao. To potvrđuju i radarske slike:

Blizu moje zgrade, kod Vukovog spomenika nailazim na nesvakidašnji prizor. Grom udario u drvo, koje je bukvalno eksplodiralo. Grane se razletjele na sve strane. Jedna je odletjela i polomila obližnji semafor, koji i dalje ne radi. Ne daj Bože da se neko tu zadesio u tom trenutku:

Tmax 20.7°C, padavine 5.3mm (Vračar), 10.4mm (Banjica).

I 30. april donosi zanimljive vremenske prilike. Dugo se zadržala niska slojasta oblačnost, pa do 14h nije bilo ništa zanimljivo. Onda je samo kratkotrajno razvedravanje pokrenulo razvoje sjevernije od Beograda i imalo je šta da se uslika. Bio sam na Bežanijskoj kosi. Našao sam se na lokaciji sa odličnim pogledom ka sjeveru:

Za raliku od dana prije, sjeverozapadno strujanje je preovladavalo na visini. Nije bilo naročito jako, ali oblaci su se kretali iz toga pravca. Jedan jači Cb koji je davao i grmljavinu je išao na Beograd:

Nebo pred pljusak:

Kreće kratkotrajan, ali vrlo jak pljusak, možda i najjači ovog aprila koji me zadesio:

Trajao 15-ak minuta, pa je ugrijalo sunce dok je još bilo slabe kiše:

Do kraja dana je bilo još razvoja, ali ništa toliko blizu. Pogled na Cb koji je donio pljusak dijelovima Banata:

Tmax 18.1°C, padavine 9.2mm (Vračar).
« Poslednja izmena: 01. Maj 2014. u 13:11 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm