Za razliku od prošle godine, kad nismo imali nijedan jedini dan sa grmljavinom, ove godine nam je april donio nekoliko zanimljivih dana, i to uglavnom na samom kraju mjeseca. Ipak, ovaj april će prije ostati upamćen po obilnoj kiši (85.3mm), nego po nestabilnostima.
Nije tu bilo nekih jačih oluja, pa nijedan od ovih dana nije "zaslužio" zasebnu reportažu, pa ću sve zanimljivosti iz ovog mjeseca objediniti u jednu reportažu, kao što sam to radio i sa nekim mjesecima ranije.
Sezona je zvanično počela
5. aprila. Modeli su se nećkali, hoće-neće, uglavnom zbog košave i eventualne slojaste oblačnosti. Dan prije (4. april) je bio i najtopliji dan ovog aprila sa Tmax od
25.1°C. Ujutru je bilo dovoljno sunca da pokrene razvoje, a košava nije bila dovoljno jaka da ih uspori.
Prvi jači oblaci toga dana su se formirali baš u blizini Beograda i išli na grad:
Linija je počela da se "cijepa" na dva jača dijela, tako da je do centra Beograda došao skroz oslabljeni dio. Jedan jači dio je zahvatio istočne dijelove grada (Karaburma, Mirijevo, Zvezdara...) i donio kratkotrajan jak pljusak sa gradom. Bilo je i solidne grmljavine iz tog oblaka.
Drugi dio je prošao malo zapadnije i donio pljusak zapadnije od Beograda uz par gromova. Kako sam se zadesio na Bežanijskoj kosi tada, taj zapadni oblak mi je bio zanimljiviji za praćenje:
Ova prva tura je mjestu gdje sam se ja zadesio donijela jedva mjerljivu količinu padavina. Druga tura dolazi kasnije popodne. Nije bilo grmljavine, i oblaci nisu bili naročito fotogenični. Ipak, završilo je lijepim pljuskom:
Tmax
21.3°C, padavine
4.7mm (Vračar).
Drugi dan koji je donio zanimljivo vrijeme bio je
11. april. Bilo je vrlo hladno, stratusna oblačnost se zadržala do podneva, pa sam krenuo na faks ne očekujući ništa zanimljivo toga dana. Prevario sam se. Čim je ugrijalo sunce oko 13h buknuli su razvoji, a onda su se kao vozić zaređali Cb-ovi. Razni dijelovi grada su u više navrata dobili pljuskove sa gradom i sugradicom, bilo je i grmljavine. U centru dva naleta, prvi sa sitnim gradom bez grmljavine, i bez puno kiše. Drugi nalet donio je nešto konkretniji pljusak sa malo sugradice i par jakih gromova.
Kako nisam ništa slikao toga dana, evo par slika što je uslikao kolega Zec:
Tmax
12.8°C, padavine
6.7mm (Vračar).
Nakon toga, uslijedio je period sa dosta kiše i niskim temperaturama, što je onemogućilo ikakve nestabilnosti. Modeli su nakon te ciklonske aktivnosti davali jake nestabilnosti, ali ipak nije ispalo kako sam očekivao. Ipak, i tu se izdvojio jedan dan vrijedan pomena. To je bila subota,
20. april.
Strujanje je bilo jugozapadno, sunce je grijalo od ranog jutra, što je uslovilo brzo razvijanje cumulusa:
U kasnim popodnevnim satima pristiže konkretnija oblačnost sa jugozapada:
Počele su da se naziru lijepe formacije:
Udara kratkotrajan pljusak bez grmljavine:
Sajt RHMZ-a nije radio cijeli dan, pa nemam sačuvane kompozitne radarske slike, evo kako je ovu oblačnost vidio rumunski radar:
Tmax
19.6°C, padavine
3.0mm (Vračar).
Narednih nedjelju dana nisu donijeli ništa zanimljivo Beogradu. Bio je tu jedan dan vrijedan pomena, 24. april, koji je predjelima južnije od Beograda donio i najjače nestabilnosti u ovom mjesecu, ponegdje su bilježene ogromne količine padavina.
Novu destabilizaciju donijela su zadnja dva dana aprila. Njima će biti posvećen drugi dio ove reportaže. :-: