Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2014 - II dekada  (Pročitano 162540 puta)

Na mreži mareeram

Odg: Maj 2014 - II dekada
« Odgovor #680 poslato: 18. Maj 2014. u 14:22 »
@ снег

Pa jel vidis ti sliku iz Brckog koju sam postavio, jel slusas sta pricaju, na teritoriji Bijeljine je na 4 mesta pukao nasip i preliva voda, sela oko Bijeljine su evakuirana..10 000 ljudi, ima i slika kako tece voda preko nasipa na 4 mesta, kod Orasja je danas u BIH takodje pukao nasip na dva mesta, pogledaj Brcko, grad pliva u vodi, u Hrvatskoj je oko Zupanje pukao nasip na dva mesta..poplavjeno je 5 sela kompletno..logicno je da voda nizvodo umesto da raste, pada ili stagnira u zavisnosti od toga koliko se izliva na mestima gde je nasip probijen..na racun tudje nesrece je spasen Sabac i S. Mitrovica, ali tako je bilo..sta da se radi.. :neznam:

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #681 poslato: 18. Maj 2014. u 14:31 »
Па, добро мареерам, хвала на овако исцрпном обавештењу. Мало ти је тон непотребно ... Јер ово је метеоролошки форум, где нас има лепеза разних професија, уверења и ставова, знања, али сјајан форум на којем се у размени идеја, искуства и осећања може много тога научити. Зато, никада се нећу либити да питам, и никада нећу никога потценити када мене неко из моје струке нешто пита. Теби, свакако хвала на објашњењу. Из овога произилази, да је отприлике нашим мукама на Сави на видику крај. Хвала Богу. Хвала и свима вама свих ових дана. Модератори, извините на удаљењу од теме, или како ви овде волите да пишете на off.
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže uros_vozdovac

• admin emeritus
  • *
  • Starost: 57
  • www.ubuntu-rs.org
    • Ubuntu Serbia LoCo Team
« Odgovor #682 poslato: 18. Maj 2014. u 14:31 »
@Milosh

Pravim model prema dostupnim informacijama, sličan onom koji sam ti poslao na pp kako mi se čini sad - nema opasnosti
vozim Ubuntu i uživam!

Van mreže nele-niš

« Odgovor #683 poslato: 18. Maj 2014. u 14:37 »
Neznam kakvo je trenutno stanje ali sam sada čuo na vestima da je u Ćupriji stanje kritično i da Velika Morava preti
da se izlije meštani nadljuckim naporima pokušavaju da odbrane grad...

Ovde sada potpuno oblačno počeo je da duva pojačan vetar.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #684 poslato: 18. Maj 2014. u 14:43 »
Beograd i Sava u Beogradu su trenutno najmanji problem u cijeloj zemlji.
U Srbiji vlada tolika katastrofa, da mediji ni vlasti ni ne izvještavaju ništa iz mnogih pogođenih područja. Toliko je još mjesta u kojima je stanje alarmantno, a da to niko ni ne pominje, svi su se skoncentrisali na samo nekoliko gradova. Evo, da Dikile i Sale nisu javljali ovdje iz Paraćina, niko ne bi imao pojma šta je zadesilo taj grad. Neke informacije kažu i da je Ćuprija na ivici katastofe (brana kod Velike Morave se jedva drži).
Djevojka se sad čula sa njenima u Smederevskoj Palanci. Tamo je stanje malo bolje nego u Obrenovcu. Pola grada je i dalje pod vodom, svi mostovi su porušeni, pa je grad potpuno odsječen od ostatka zemlje. Struje ima samo u centru grada. Pijaće vode sa česmi nema već četiri dana, a zalihe vode su nestale i iz prodavnica i sa cistijerni. Bolnica takođe nema vode već danima i kažu da se širi nekakva epidemija.
Možete li da zamislite koliko je još mjesta u Srbiji koja su u sličnoj situaciji, a da niko ništa ne javlja?  :neznam:
Ovako je Smederevska Palanka juče izgledala iz vazduha:

Odosmo u offtopic, ali šta da se radi, vremenske prilike su trenutno najmanje bitne. Ako koga i zanima, u Beogradu lijep proljećni dan uz nebo prošarano dekorativnim cumulusima. Pogled kroz prozor ne govori apsolutno ništa o tome u kakvom je stanju zemlja trenutno.
« Poslednja izmena: 18. Maj 2014. u 14:58 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #685 poslato: 18. Maj 2014. u 15:19 »
Ima jaceg razvoja od juga do severozapada,inace je od 13h uglavnom Suncano ovde.

Videcemo hoce li sta biti..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Na mreži mareeram

« Odgovor #686 poslato: 18. Maj 2014. u 15:37 »
Milos je odlicno ukazao na probleme izvestavanja malocas i potkrepio ovom slikom!

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #687 poslato: 18. Maj 2014. u 15:44 »
Gledam ove vase komentare i slike nastradalih ljudi i poplavljenih podrucja i jezim se.Kad sam video na forumu da je poplavljen Paracin bas sam se zabrinuo,tamo imam bracu,ali na svu srecu sa njima je sve u redu.A ni moja sela ne prolaze nista bolje.Stvarno je krajnje dramaticna situacija sirom zemlje!Boze smiluj se nad ovim ljudima.Vreme ko vreme,krajnje ne bitno u ovoj situaciji,ovde gde sam ja,kao drugi svet.Da covek ne poveruje kakva je situacija samo 15-20 km odavde.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #688 poslato: 18. Maj 2014. u 16:29 »
Dosta informacija se krije i ćuti,tek sad videh šta rade ova klizišta po Srbiji i kako zatrpavaju kuce,pitam se gde ce svi ti ljudi kojima se kuce urušavaju?? Po meni je ta nepogoda i gora od poplava..Velika Morava je najveća misterija jedni pričaju voda se povlači sve je ok,dok drugi pričaju kako se probija nasip i u pomoravska sela prodire voda.Mediji su skocentrisani samo na određene gradove,mnoga sela koja su u mnogo goroj situaciji niko i ne pominje...
Promenljivo oblačno i suvo,toplije u odnosu na prethodne dane...

Van mreže Djolo

• *
« Odgovor #689 poslato: 18. Maj 2014. u 17:05 »
U batajnici :sun, od ciklona palo 174mm, u mom selu katastrofa, korito promenilo tok, najveci vodostaj ikad, klizista srusila dosta kuca, odnelo mostove, moju kucu srecom samo ugrozava manje kliziste, ali ne bi trebalo da bude vecih problema. Inace bilo je cudno tri dana cekati informacije o zivotima tih ljudi odsecenih od sveta bez struje vode i telefonskih linija. Inace tamo prvog dana od jednog pljuska palo 48, sledeceg 108, zatim 54, 18, 10 i danas za sad 2 sto donosi frapantnu cifru od 240mm od ovog ciklona. Barem nema ljudskih zrtava. Izgradicemo sve ponovo. Sutra idem tamo.

Van mreže Marko_bg

• **
  • Starost: 39
« Odgovor #690 poslato: 18. Maj 2014. u 17:15 »
Био сам данас до савског насипа код аутобуске и железничке станице, и ту по мени неће бити никаквих проблема. Ниво Саве је значајно испод врхова насипа и тешко да ће га пробити или прелити. Ипак проблем могу да стварају подземне воде, које могу кроз канализацију поплавити ниже делове града уз Саву.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #691 poslato: 18. Maj 2014. u 17:55 »
Био сам данас до савског насипа код аутобуске и железничке станице, и ту по мени неће бити никаквих проблема. Ниво Саве је значајно испод врхова насипа и тешко да ће га пробити или прелити. Ипак проблем могу да стварају подземне воде, које могу кроз канализацију поплавити ниже делове града уз Саву.
Bitno je da je obezbeđen nasip, da posle ne bi bilo kasno! :super:
Zaista verujem da je u celoj Srbiji ovako ... MZ Čestereg danas oko 14h, delić prikupljene pomoći ...

Morao sam ovo da objavim ... ponosan sam na svoje sugrađane!

U Česteregu pretežno oblačno, T 19°C.

Na mreži mareeram

« Odgovor #692 poslato: 18. Maj 2014. u 18:01 »
I ja sakupljam garderobu i moju i maminu, hranu i vodu da odnesem..

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #693 poslato: 18. Maj 2014. u 18:10 »
Beograd i Sava u Beogradu su trenutno najmanji problem u cijeloj zemlji.
U Srbiji vlada tolika katastrofa, da mediji ni vlasti ni ne izvještavaju ništa iz mnogih pogođenih područja. Toliko je još mjesta u kojima je stanje alarmantno, a da to niko ni ne pominje, svi su se skoncentrisali na samo nekoliko gradova. Evo, da Dikile i Sale nisu javljali ovdje iz Paraćina, niko ne bi imao pojma šta je zadesilo taj grad. Neke informacije kažu i da je Ćuprija na ivici katastofe (brana kod Velike Morave se jedva drži).
Djevojka se sad čula sa njenima u Smederevskoj Palanci. Tamo je stanje malo bolje nego u Obrenovcu. Pola grada je i dalje pod vodom, svi mostovi su porušeni, pa je grad potpuno odsječen od ostatka zemlje. Struje ima samo u centru grada. Pijaće vode sa česmi nema već četiri dana, a zalihe vode su nestale i iz prodavnica i sa cistijerni. Bolnica takođe nema vode već danima i kažu da se širi nekakva epidemija.
Možete li da zamislite koliko je još mjesta u Srbiji koja su u sličnoj situaciji, a da niko ništa ne javlja?  :neznam:
Ovako je Smederevska Palanka juče izgledala iz vazduha:

Odosmo u offtopic, ali šta da se radi, vremenske prilike su trenutno najmanje bitne. Ako koga i zanima, u Beogradu lijep proljećni dan uz nebo prošarano dekorativnim cumulusima. Pogled kroz prozor ne govori apsolutno ništa o tome u kakvom je stanju zemlja trenutno.

Miloshe,

Znam da na slikama izgleda strasno ali veruj mi da nije. U pitanju je mali deo grada koji se zove Karadjordjevo naselje, i koje je mnogo gore nastradalo u poplavama 1999. (vidi video u sekciji "Vremeplov"... Voda je relativno sporo nadolazila i sada je po dzepovima. Po nekim procenama bilo je za oko 1 metar manje vode nego 1999. kada je sva ona povrsina napred (koja se vidi na sredini slike - korito Jasenice prema Velikoj Plani, bilo potpuno poplavljeno.

Vec juce je moglo autom da se prodje putem Sm. Palanka-Topola, a tu je 1999. nekoliko dana bilo preko 1 metra vode.

Ovo je snimljeno juce oko 14 h:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=EVFv99G6dOo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=EVFv99G6dOo</a>

Kao i 1999. (tada je voda strahovitom brzinom negde oko ponoci pocela da nadire), tako i sada, hvala bogu, nijedan zivot nije izgubljen, sto je najvaznije.

Evo ti i screen sa gmaps gde mozes videti koliki je deo u grada u pitanju.

Ne zelim da umanjujem niciju nesrecu, ali mislim da su drugi daleko vise nastradali nego mi u Sm. Palanci:

photo sharing

Crvenom bojom je obelezeno ono sto se vidi na slici kao poplavljeno, dok je narandzastom bojom uokvireno Karadjordjevo naselje. Najveci problem je sto se u tom delu nalaze kompletna postrojenja gradskog vodovoda, a u dolini Kubrsnice reni bunari koji obezbedjuju 60% vode u gradu - vode nemamo vec dva dana posto je i izvoriste u selu Trnovce kraj Velike Morave poplavljeno (a ono obezbedjuje dodatnih 40 odsto). Takodje u poplavljenom delu je i glavna trafo-stanica koja napaja grad i koja je morala biti iskljucena kad je voda pocela da prodire. Struju smo dobili posle nekih 12 sati kada je dovucena struja nekim starim dalekovodom od Velike Plane.

Sve u svemu - situacija se stabilizuje, a to sto nas ne spominju, pa sta ga znam... delom smo i sami krivi - mediji u gradu kao da ne postoje, a nisu ni oni imali struje, pa da ne pominjem nasipe koji su namerno probijeni da bi moglo lakse da se dodje do njiva, crpne stanice iz kojih je pokradeno gorivo, pumpe, kablovi, pa... ma ima tu svasta... necu vise u off-topic.

On-topic:
Danas suncano skoro citavog dana, uz oblake koji se "kotrljaju" i konvektivna skupljanja u daljini. Oko 13h potkaci malo kise, ali nije bilo grmljavine, vetra, niti pravog pljuska... Temp trenutno 16 c.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Na mreži mareeram

« Odgovor #694 poslato: 18. Maj 2014. u 18:29 »
@ Sofronije

Cak ni izvestac sa meteoroloske stanice S. Palanka ne radi dobro, sobzirm da je stajalo i u 13 i u 14 h GRMLJAVINA sa kisom, a ti kazes da nije bilo.. :neznam:

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Usus est optimus magister
Одг: Maj 2014 - II dekada
« Odgovor #695 poslato: 18. Maj 2014. u 18:36 »
Niko iz medija ni neobraca paznju na usce save i drine kao i mnogo kriticnih tacaka u mom selu,mi se sami borimo sa poplavama srecom ima dobrih ljudi i pomazena nam dosta sela iz macve,nasip za sada stoji dobro ali je pukao po duzini i moze svakog sekunda puci,nas niko ni izvestava sta se desava samo kazu dizite nasipe stize veliki talas...

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #696 poslato: 18. Maj 2014. u 18:43 »
@ Sofronije

Cak ni izvestac sa meteoroloske stanice S. Palanka ne radi dobro, sobzirm da je stajalo i u 13 i u 14 h GRMLJAVINA sa kisom, a ti kazes da nije bilo.. :neznam:

He-he.. oni su cudo, ali stvarno. Ako nesto znaci deleki tutanj koji se zacuo u jednom trenutku oko 13 h iz pravca jugozapada, ali jaaako daleko, onda je grmljavine stvarno i bilo. Inace tamo gde je Met. stanica (potpuno van grada, na granici sa selom Glibovac) je jos manje kise palo nego u gradu. Od 13-14 sam uzivao na terasi (osim malo te kisice koja me je omela), a malo pre se vratih bas iz Glibovca, i prodjoh bas ispod Met stanice - tamo je vrlo malo poprskala kisa. Ma moram stvarno da kupim jednu automatsku stanicu - bar bih imao validne podatke za sebe!
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Aleksa

« Odgovor #697 poslato: 18. Maj 2014. u 18:45 »
Djordje, jel ima dovoljno ljudi? Jel potrebna pomoc?

Na mreži mareeram

« Odgovor #698 poslato: 18. Maj 2014. u 18:49 »
Ne znam sto vam govore da stize veliki talas @ Djordje, kad u Hrvatskoj na svim vodomernim stanicama na Savi i dalje pada vodostaj..mozda je opasnost jedino da ne popuste nasipi..

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Usus est optimus magister
Одг: Maj 2014 - II dekada
« Odgovor #699 poslato: 18. Maj 2014. u 18:55 »
Alexa  za sada nije potrebno ljudi stiglo ih je danas dosta nzm za veceras kakvo ce biti,pa nzm sto nas plase sa tim velikim talasom kad svugde opada sava...

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm