Beograd i Sava u Beogradu su trenutno najmanji problem u cijeloj zemlji.
U Srbiji vlada tolika katastrofa, da mediji ni vlasti ni ne izvještavaju ništa iz mnogih pogođenih područja. Toliko je još mjesta u kojima je stanje alarmantno, a da to niko ni ne pominje, svi su se skoncentrisali na samo nekoliko gradova. Evo, da Dikile i Sale nisu javljali ovdje iz Paraćina, niko ne bi imao pojma šta je zadesilo taj grad. Neke informacije kažu i da je Ćuprija na ivici katastofe (brana kod Velike Morave se jedva drži).
Djevojka se sad čula sa njenima u Smederevskoj Palanci. Tamo je stanje malo bolje nego u Obrenovcu. Pola grada je i dalje pod vodom, svi mostovi su porušeni, pa je grad potpuno odsječen od ostatka zemlje. Struje ima samo u centru grada. Pijaće vode sa česmi nema već četiri dana, a zalihe vode su nestale i iz prodavnica i sa cistijerni. Bolnica takođe nema vode već danima i kažu da se širi nekakva epidemija.
Možete li da zamislite koliko je još mjesta u Srbiji koja su u sličnoj situaciji, a da niko ništa ne javlja?
Ovako je Smederevska Palanka juče izgledala iz vazduha:
Odosmo u offtopic, ali šta da se radi, vremenske prilike su trenutno najmanje bitne. Ako koga i zanima, u Beogradu lijep proljećni dan uz nebo prošarano dekorativnim cumulusima. Pogled kroz prozor ne govori apsolutno ništa o tome u kakvom je stanju zemlja trenutno.
Miloshe,
Znam da na slikama izgleda strasno ali veruj mi da nije. U pitanju je mali deo grada koji se zove Karadjordjevo naselje, i koje je mnogo gore nastradalo u poplavama 1999. (vidi video u sekciji "Vremeplov"... Voda je relativno sporo nadolazila i sada je po dzepovima. Po nekim procenama bilo je za oko 1 metar manje vode nego 1999. kada je sva ona povrsina napred (koja se vidi na sredini slike - korito Jasenice prema Velikoj Plani, bilo potpuno poplavljeno.
Vec juce je moglo autom da se prodje putem Sm. Palanka-Topola, a tu je 1999. nekoliko dana bilo preko 1 metra vode.
Ovo je snimljeno juce oko 14 h:
Kao i 1999. (tada je voda strahovitom brzinom negde oko ponoci pocela da nadire), tako i sada, hvala bogu, nijedan zivot nije izgubljen, sto je najvaznije.
Evo ti i screen sa gmaps gde mozes videti koliki je deo u grada u pitanju.
Ne zelim da umanjujem niciju nesrecu, ali mislim da su drugi daleko vise nastradali nego mi u Sm. Palanci:
photo sharingCrvenom bojom je obelezeno ono sto se vidi na slici kao poplavljeno, dok je narandzastom bojom uokvireno Karadjordjevo naselje. Najveci problem je sto se u tom delu nalaze kompletna postrojenja gradskog vodovoda, a u dolini Kubrsnice reni bunari koji obezbedjuju 60% vode u gradu - vode nemamo vec dva dana posto je i izvoriste u selu Trnovce kraj Velike Morave poplavljeno (a ono obezbedjuje dodatnih 40 odsto). Takodje u poplavljenom delu je i glavna trafo-stanica koja napaja grad i koja je morala biti iskljucena kad je voda pocela da prodire. Struju smo dobili posle nekih 12 sati kada je dovucena struja nekim starim dalekovodom od Velike Plane.
Sve u svemu - situacija se stabilizuje, a to sto nas ne spominju, pa sta ga znam... delom smo i sami krivi - mediji u gradu kao da ne postoje, a nisu ni oni imali struje, pa da ne pominjem nasipe koji su namerno probijeni da bi moglo lakse da se dodje do njiva, crpne stanice iz kojih je pokradeno gorivo, pumpe, kablovi, pa... ma ima tu svasta... necu vise u off-topic.
On-topic:
Danas suncano skoro citavog dana, uz oblake koji se "kotrljaju" i konvektivna skupljanja u daljini. Oko 13h potkaci malo kise, ali nije bilo grmljavine, vetra, niti pravog pljuska... Temp trenutno 16 c.