Ne znam sto vam govore da stize veliki talas @ Djordje, kad u Hrvatskoj na svim vodomernim stanicama na Savi i dalje pada vodostaj..mozda je opasnost jedino da ne popuste nasipi..
Е, то је за мене управо недоумица велика, као лаику. Ако се прате подаци са аутоматских хидро станица на Сави, видно је да Сава код Јамене на улазу у земљу лагано опада. Код Ср.Митровице је у стагнацији, као и код Шапца, а код Београда полако расте. Хидро прогноза данас говори о константном опадању Саве код Јамене, Ср.Митровице и Шапца, раст само код Београда. Дакле, нема најаве до среде никаквог, ни благог повећања. Јуче је већ било скроз другачије. Практично се најављивала катаклизма, код Митровице преко 9 м, код Шапца преко 7. А медији причају о поплавном таласу вечерас на Сави??? Као и наши званичници. То код обичног човека изазива конфузију и страх. Није ми јасно шта је сада то? Да ли су хидро прогнозе јако променљиве, и могу у току једног дана да се тако лако промене (какав је случај данас у односу на јуче), па се сајт не ажурира, или медији и званичници тиме желе да становништво држе буднијим и спремнијим?
Иначе, имам добре пријатеље у селу Јамена на самом насипу раде. Мере ниво воде и одржавају насип. Да мало обратимо пажњу и на село које је савска капија у нашој земљи, ту Сава улази. Након пуцања насипа код хрватског села Рачиновци, на 2 км пре уласка Саве у Србију (то се десило ноћас) , вода се излила у поља и шуме. Почела се преко земљишта и канала разливати на Јамену. Током дана вода полако осваја село. Сада је захватила око половину села и за сада није толико висока. Но, мештани се полако евакуишу, и склањају стоку. Ето, док су се плашили воде од саме Саве, вода им долази с леђа, одакле се нису надали, преко поља и шума из Хрватске. Иначе, моји пријатељи су остали на своме имању, тик уз насип, који их дели од надошле Саве, како би слали податке РХМЗ, јер је како рекох то је улазна савска капија. Једина веза са селом им је од поподне у прекиду, летњи пут који иде по самом насипу. Одсечени су. Вода помало плави поље око њихове куће. Искључена им је струја. Чули смо се пре 2 сата. Остаће, да шаљу податке, докле год буде било могуће. Ако се погорша, њих ће једино чамцима или хеликоптером моћи спасти, јер копнену везу више немају. Ја сада одох у Врдник, па јављам стање тамо. Надам се да није ово ван теме, јер ово јесу актуелни, али хидро подаци.