Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2014 - II dekada  (Pročitano 162561 puta)

Van mreže Aleksa

Odg: Maj 2014 - II dekada
« Odgovor #700 poslato: 18. Maj 2014. u 18:58 »
Ako budes mogao javljaj sta se desava, posto vecina lupa i pise lazne informacije.

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
Одг: Maj 2014 - II dekada
« Odgovor #701 poslato: 18. Maj 2014. u 19:00 »
OK izvestavacu vas opusteno

Послато са GT-S7582 уз помоћ Тапатока

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #702 poslato: 18. Maj 2014. u 19:11 »
Ne znam sto vam govore da stize veliki talas @ Djordje, kad u Hrvatskoj na svim vodomernim stanicama na Savi i dalje pada vodostaj..mozda je opasnost jedino da ne popuste nasipi..

Е, то је за мене управо недоумица велика, као лаику. Ако се прате подаци са аутоматских хидро станица на Сави, видно је да Сава код Јамене на улазу у земљу лагано опада. Код Ср.Митровице је у стагнацији, као и код Шапца, а код Београда полако расте. Хидро прогноза данас говори о константном опадању Саве код Јамене, Ср.Митровице и Шапца, раст само код Београда. Дакле, нема најаве до среде никаквог, ни благог повећања. Јуче је већ било скроз другачије. Практично се најављивала катаклизма, код Митровице преко 9 м, код Шапца преко 7. А медији причају о поплавном таласу вечерас на Сави??? Као и наши званичници. То код обичног човека изазива конфузију и страх. Није ми јасно шта је сада то? Да ли су хидро прогнозе јако променљиве, и могу у току једног дана да се тако лако промене (какав је случај данас у односу на јуче), па се сајт не ажурира, или медији и званичници тиме желе да становништво држе буднијим и спремнијим?

Иначе, имам добре пријатеље у селу Јамена на самом насипу раде. Мере ниво воде и одржавају насип. Да мало обратимо пажњу и на село које је савска капија у нашој земљи, ту Сава улази. Након пуцања насипа код хрватског села Рачиновци, на 2 км пре уласка Саве у Србију (то се десило ноћас) , вода се излила у поља и шуме. Почела се преко земљишта и канала разливати на Јамену. Током дана вода полако осваја село. Сада је захватила око половину села и за сада није толико висока. Но, мештани се полако евакуишу, и склањају стоку. Ето, док су се плашили воде од саме Саве, вода им долази с леђа, одакле се нису надали, преко поља и шума из Хрватске. Иначе, моји пријатељи су остали на своме имању, тик уз насип, који их дели од надошле Саве, како би слали податке РХМЗ, јер је како рекох то је улазна савска капија. Једина веза са селом  им је од поподне у прекиду, летњи пут који иде по самом насипу. Одсечени су. Вода помало плави поље око њихове куће. Искључена им је струја. Чули смо се пре 2 сата. Остаће, да шаљу податке, докле год буде било могуће. Ако се погорша, њих ће једино чамцима или хеликоптером моћи спасти, јер копнену везу више немају. Ја сада одох у Врдник, па јављам стање тамо. Надам се да није ово ван теме, јер ово јесу актуелни, али хидро подаци.
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže mareeram

« Odgovor #703 poslato: 18. Maj 2014. u 19:32 »
@ sneg

Da pratio sam na sajtu RHMZ-a i Hrvatskog HMZ-a i juce i danas, zaista su promenili prognozu, prvo je bila ta prognoza ta sto ti kazes do 9 metara i porast, a sada stoji pad...za sve osim za Beograd, i to je ono sto sam ti jutros rekao, nasipi su pukli na 8 mesta u BIH i Hrvatskoj i zato se prognoza menja, a zasto kazu da se ceka talas nocas, moguce da zbog te pripravnosti i svakog slucaja..

Van mreže sale pn

« Odgovor #704 poslato: 18. Maj 2014. u 19:44 »
Ovo sa medijima je stvarno bruka i sramota. A gde je ostatak zemlje u vanrednim programima na nacionalnim televizijama. Samo Sabac, Obrenovac i Kostolac i vrte sve jedne te iste snimke po ceo dan. Sta je sa ostatkom zemlje na podrucju Cacka, Kraljeva, Trstenika, Valjeva, Loznice, Bajne Baste, sta se tamo desava, ma ni jedan izvestaj iz tih krajeva danas nije bio, a i tamo je situacija katastrofalna. Takodje sta je sa Baricom, juce su nam mozak probili oko evakucije, a danas se nista ne zna, dal je voda dosla do tamo, ili je to sve vestacki osmisljeno kako bi se videlo da kao vlada Srbije preduzima nesto?

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #705 poslato: 18. Maj 2014. u 19:49 »
Али, ево сада у последња два мерења, у 16.00 и 17.00 Јамена и Ср.Митровица бележе раст водостаја, први пут после неколико сати опадања. Код Јамене је опала до 1164, у 17.00 је 1167, а код Митровице је опала до 810, сада је 813. Ко ће га знати, има ту неких законитости очигледно у кретању нивоа река. Разливање, враћање воде у корито и сл...Било како било, Сава скромно али опет је почала да расте...
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #706 poslato: 18. Maj 2014. u 19:54 »
Najbolji nacin da saznamo sta se zaista desava je da ovde iz prve ruke cujemo od kolega koje zive u oblastima kojima preti poplava ili su poplavljena.
Tacno je da iz nekih ugrozenih oblasti ne stizu nikakve vesti sto nije za pohvalu. Svima je podjednako potrebna pomoc, ne treba praviti nikakvu razliku.

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #707 poslato: 18. Maj 2014. u 19:56 »
Užasne su se stvari desile Srbiji kao posledica poplava prouzrokovanim ciklonom Tamara...  :(  Ono što je pozitivna okolnost u ovoj nesreći je to da je veliki broj ljudi nesebično priskočio u pomoć ljudima iz ugroženih područja, na najrazličitije načine, širom Srbije. U Beogradu je veliki broj mesta gde se prikuplja odeća, hrana, voda, higijena i sve što je neophodno tim ljudima, i veliki broj ljudi iz glavnog grada se zaista odaziva na apele da pomognu, a vidim da je tako i u mnogim mestima u Srbiji. Nažalost, kao što je Miloš već rekao, razmere ove katastrofe su veoma velike i za mnoga mesta nemamo ni informacije šta se dešava, a ugrožena su. I u tim mestima je mnogo ljudi kojima je preko potrebna pomoć. 

Čak i kada se odbranimo od svih poplavnih talasa, dugo će se još osećati posledice ove elementarne nepogode koja nas je zadesila. Kako li će biti ljudima kojima su domovi uništeni, ne smem ni da zamislim.  :(

Van mreže mareeram

« Odgovor #708 poslato: 18. Maj 2014. u 19:58 »
@ sale

Ne trosi zivce, ne vredi da se nerviras... :cry:

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #709 poslato: 18. Maj 2014. u 20:06 »
Pretezno suncan dan,posle podne sa pljuskovima i grmljavinom.Srecom pljuskovi nisu obilni,ali odmah nakon pljuska krenu potoci da rastu.
Trenutna T 14.1°C.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #710 poslato: 18. Maj 2014. u 20:38 »
Prođoh malo Vračarom danas. Ugrijalo sunce, ljudi šetaju parkovima, kafići puni ljudi koji na miru ispijaju kafu. Sjetim se prošle nedjelje, prije tačno nedjelju dana, kada je praktično bio oboren rekord posjećenosti Adi... Ko bi rekao šta se sve izdešavalo u međuvremenu...

U Beogradu 17°C, Tmax 20.9°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #711 poslato: 18. Maj 2014. u 21:46 »
U Melencima prilicno lep dan. Stanje u poljima je veoma dobro, retko gde je zito popadalo, tako da je ova kisa veima dobro dosla mom delu zemlje. Jedino sto ce sada biti mnooogo zaba i komaraca.

Vanredna situacija je, postoje prioriteti, ne mogu na sve strane da stignu odjednom, ja ih razumem.. ja sam i prilicno odusevljen kako je vlast odreagovala  :selam:

Trenutno vedro 13'C
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #712 poslato: 18. Maj 2014. u 21:49 »
Bio je slab pljusak kada sam napuštao Novo Selo oko 16:45.U Kraljevu je bilo puno konkretnije,tukle su munje i bila je kratkotrajna provala oblaka uz sugradicu.

Zapadna Morava se onde kod Kraljeva polako ali sigurno povlači,ali iza sebe ostavlja pustoš...kod mene u Novom Selu i dalje je kompletno polje pod vodom.

Nakon Kragujevca uglavnom Sunce.U Beogradu takođe da potvrdim ogroman broj ljudi na ulicama,bilo u šetnji ili u baštama kafića.Bilo se natmurilo nebo ka jugozapadu pred kraj dana od ovih razvoja u Podrinju ali ništa više od toga.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže mareeram

« Odgovor #713 poslato: 18. Maj 2014. u 22:28 »
Nadam se da ce nam se uskoro javiti i Stefan_Valjevo i Ljubostinja, nasi forumasi iz Valjeva, nisu nam se nikako javljali od kad je krenuo ceo haos, bas iz Valjeva, nadam se da im je imovina u redu! A Stefan ima rodbinu u tesko pogodjenom Bratuncu u BIH!

Van mreže sale pn

« Odgovor #714 poslato: 18. Maj 2014. u 22:43 »
Znao sam da je ovo za Baric jos juce bila lazna uzbuna, poplavni talas nije ni stigao. Eto to je malo pre rekla ova novinarka sa rts-a, a juce je recimo udarna vest bila evakuacija stanovnika Barica i samo su o tome izvestavali, a danas ni da ga pomenu Takodje jako je bitno u ovim teskim trenunica da se izvestava da su ljudi slozni i da su na radnim akcijama podizali duh i moral svih ljudi koji su ugrozeni. Ma ko pita ugrozene za bilo sta, jos par dana ce ove poplave biti udarna vest i onda kud koji mili moji, kao da nista nije ni bilo. Najbitnije da su svim snagama odbranili Beograd i Sabac.

Kod nas je i dalje teska situacija u delovima grada koji su jos pod vodom, pumpe rade i danju i nocu ali voda sporo odlazi, jer je na nekim mestima bila i blizu 2m. Jos uvek nisu svi dobili struju, vode nema cak ni za tehnicku uoptrebu, snalazimo se kao znamo i umemo. Treba ce mnogo vremena da se grad dovede u red od ove katastrofe.

Inace ovde se potpuno razvedrilo. Oko 18h je bilo malo kise, palo je 0.4mm.
« Poslednja izmena: 18. Maj 2014. u 23:47 sale pn »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #715 poslato: 18. Maj 2014. u 22:44 »
Meteorolog iz RHMZ-a Aleksandar Nišavić trenutno gost na RTS-u. Pitao ga je voditelj da li je zvanično ime ciklona "Tamara", a on je odgovorio da "naravno da nije, to je ime koje su mu nadenuli studenti meteorologije na svom veb portalu (uz podsmijeh)". Kad je voditelj pitao, "kako onda da ga zovemo?", on je odgovorio, pa samo "ciklon". Kasnije je sve što je rekao i opisao bilo gotovo identično sa našim tekstom sa portala (vjerujem da je pročitao). Na kraju se samonahvalio kako su oni svoj posao odradili odlično. A ja se nešto ne sjećam da je bilo upozorenja...

U Beogradu vedro. Vodostaj Save i Dunava u blagom porastu, daleko od nivoa vanredne odbrane.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #716 poslato: 18. Maj 2014. u 22:47 »
Ja sam prvo upozorenje video na vašem sajtu sa onog meteograma za padavine sa wetter portala,RHMZ je tek kasnije izdao upozorenje.

Van mreže mareeram

« Odgovor #717 poslato: 18. Maj 2014. u 22:56 »
Da i ja sam gledao!!

Sve je u pravu Milosh i ivke!

I nije bilo ni na TV-u u prognozama RTS-a nikad da ce biti izlivanja reka, a kamoli ovolikih i da ce Kolubara biti na ISTRIIJSDKOM maksimumu od preko 8 m na primer!! Ako neko gleda redovno tu prognozu to sam ja onda!

Svasta!

A pritom ovo nije forum studenata meteorologije, ali ajde..

Kako se Vucic onaj dan drao na ove iz RHMZ-a..gde je sada da ih kritikuje?

@ sale

Slazem se dobrim delom sa tobom, ali znas sta je problem isto - elektrane i Zorka Sabac, to je moralo da se odbrani..

Pa i ovaj Kostolac, da nije elektrana tamo, znas kad bi branili ovako ova sela od Mlave..

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #718 poslato: 18. Maj 2014. u 22:56 »
mediji ponovo gledaju samo Beograd pa tako izveštavaju iz svih mesta uzvodno, a Paraćin, Kraljevo sa okolinom i deo Braničevskog okruga niko ne spominje tako da tamo nije odlazila masa dobrovoljaca (sve sam se nadao da će biti podeljeni u nekoliko grupa)
ovako su svi otišli u Šabac i onaj višak ljudi se očigledno provodilo tamo

sva sreća pa iz Zajeačara sva pomoć ide Paraćinu (apoteka, crveni krst) kao i iz okolnih gradova Timočke Krajine

inače, danas je ovde bilo dosta sunca, ali i povremenih pljuskova

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #719 poslato: 18. Maj 2014. u 22:58 »
Meteorolog iz RHMZ-a Aleksandar Nišavić trenutno gost na RTS-u. Pitao ga je voditelj da li je zvanično ime ciklona "Tamara", a on je odgovorio da "naravno da nije, to je ime koje su mu nadenuli studenti meteorologije na svom veb portalu (uz podsmijeh)". Kad je voditelj pitao, "kako onda da ga zovemo?", on je odgovorio, pa samo "ciklon". Kasnije je sve što je rekao i opisao bilo gotovo identično sa našim tekstom sa portala (vjerujem da je pročitao). Na kraju se samonahvalio kako su oni svoj posao odradili odlično. A ja se nešto ne sjećam da je bilo upozorenja...

Tužno Miloše. Možda bi dotični gospodin mogao i da odgovori zbog čega SM portal i forum  (sastavljen od ljubitelja i studenata meteorologije) već dugi niz godina obavlja po pravilu bolji posao od RHMZ-a kad su u pitanju upozorenja i najave za neku opasnu nadolazeću meteorološku pojavu.