Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2014 - II dekada  (Pročitano 162444 puta)

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Maj 2014 - II dekada
« Odgovor #760 poslato: 20. Maj 2014. u 14:38 »
Ima razvoja oblaka ovog popodneva,jugozapadno od Bg-a cak ima i dosta jakog odraza.Madjutim,oblaci jedva da se uopste i krecu..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #761 poslato: 20. Maj 2014. u 14:46 »
teško da će voda u skorije vreme da bude za piće, ovde u Zaječaru pre mesec dana čitave dve nedelje nije bila za piće iako nije bilo poplava ovih razmera

Stefane, drago nam je da je sve ok, nadam se da nema mnogo štete
kada se jave problemi s vodom tu nema spavanja uopšte

u Zaječaru danas pretežno sunčano, mnogo manje kumulusa nego juče (ima ih iznad planinskih delova u daljini)

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #762 poslato: 20. Maj 2014. u 14:56 »
Dosta oblaka T 23 C .

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #763 poslato: 20. Maj 2014. u 14:59 »
Kumulusi na sve strane, bogme ako ne padne popodne nesto, a voleo bih da i danas malo mimoidje. Poceo slab do umeren vetar iz pravca istok/jugoistok  :popcorn:

@mareeram: izvini, al' morao sam - mozes da procitas u arhivi Glasa javnosti: http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/srpski/arhiva-index.html Clanak objavljen 12. jula 1999. Jasno pise da je poplavljena Gosa II tj. Fabrika opreme za poljoprivredu i gradjevinarstvo. Jasno se secam kada sam tih dana isao u Gosu da osim nekih barustina u delu koji sam ti opisao vode nije bilo. Doduse bilo je par pumpi koje su te podzemne vode prepumpavale u Kubrsnicu (u delu gde otpadne vode iz Gose oticu u reku).

Glas Javnosti, ponedeljak 12. jul 1999 - Tada je nivo vode u Gosi II premasivao 8 metara, kolika je visinka razlika izmedju fabrike i vrha nasipa Kubrsnice.

capture screen

Procitaj poslednji pasus ;)

Ako mozes negde naci Glasnik Srpskog geografskog drustva iz 2000, vol. 80, br. 2, str. 23-34 odakle je i ovaj citat:

Citat
U julu 1999. godine na sliv Jasenice se izlučila neuobičajeno velika količina padavina. Tada je sliv dobio oko 300 tt kiše, a za samo četiri dana (između 8. i 11. jula)je palo oko 150 tt vodenog taloga. Pošto su i prethodni meseci bili natprosečno vlažni došlo je do izlivanja glavne reke i mnogih njenih pritoka. Poplava je imala katastrofalne posledice. Cilj ovoga rada je da dovede u vezu padavine koje su uzrokovale poplavu sa pluviometrijskim režimom sliva Jasenice i tadašnjom sinoptičkom situacijom iznad Evrope.

http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?query=ISSID%26and%263326&page=2&sort=8&stype=0&backurl=%2fissue.aspx%3fissue%3d3326
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Marko_bg

• **
  • Starost: 39
« Odgovor #764 poslato: 20. Maj 2014. u 16:10 »
Има развоја у околини Београда а чује се и удаљена грмљавина. Нажалост по радару кишни облаци су изнад Обреновца, тако да ће сигурно отежати евакуацију преосталог становништва.

Ево и упозорења од РХМЗС-а

Citat
На територији општине Уб и Обреновац из конвективног развоја облачности у наредних сат времена локални пљускови са грмљавином. На ширем подручју Београда понегде краткотрајна киша.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #765 poslato: 20. Maj 2014. u 16:15 »
Konvektivni razvoji južno od Beograda, ali nešto ih nisam željan, barem dok se sve vode ne povuku. T 25°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže nele-niš

« Odgovor #766 poslato: 20. Maj 2014. u 16:17 »
Promenljivo oblačan i topao dan temperatura 25C.

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #767 poslato: 20. Maj 2014. u 16:26 »
Uf zestoko se natmurilo juzno, jugozapadno i zapadno od mene, a deluje da ima tendenciju blagog pomeranja i sirenja ka severu.
Nisam ni ja nesto zeljan konvektivnih razvoja u ovoj situaciji..

Van mreže Marko_bg

• **
  • Starost: 39
« Odgovor #768 poslato: 20. Maj 2014. u 16:31 »
 ^^ Ја мислим да нико нормалан не може у оваквој ситуацији да се радује и једној јединој капи кише...

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #769 poslato: 20. Maj 2014. u 16:35 »
@ Stefan Valjevo

Ja sam pitao bas za tebe i za drugog clana iz Valjeva, sa nick-om ljubostinja, rekoh otkud znam mozda ste i u ovim naseljima do Kolubare sto su bila evakuiran!  :neznam:

Znaci Ljubostinja nije izalsala iz korita..

Jel znas kako je Gradac sada bio, jel se izlivao negde?

Pravo da ti kazem meni je cudo da je most u Valjevu izdrzao na kraju, Kolubaru koja je zabelezila rekordan nivo u vasem gradu! Kad sam je video te noci u Valjevu, ja sam mogao da naslutim da ce u donjem toku napraviti haos, i pogle sta bi sa Obrenovcem na kraju.. :nelupaj:
Gradac je odneo sve mostove koji su prelazili preko njega (osim onaj na brani), lokale i kafanice je izvalio iz temelja i pitanje je vremena kada će se srušiti ili u njega upasti. Pored obale je zbrisao sve što mu se našlo na putu. Obale pored Gradca izgledaju mnogo jezivije nego pored Kolubare. Put pored Gradca više nepostoji. Još strašniju ćud je pokazala Obnica. Ona je u bukvalnom smislu reči zbrisala sve pred sobom. Sve mostove, sve njive, potopila je sva naselja koja su joj bila u blizini, sve kuće je iz temelja izvalila, srušila je i čuveni valjevski zatvor, odnela dobar deo magistralnog puta Valjevo-Loznica... Ma, šta da ti pričam? Pogledaj slike na internetu i videćeš stravične prizore koje je Obnica napravila. Što se tiče Kolubare, ona je obuzdana zahvaljujući "Brani Rovni", koja je veliku količinu vode iz reke Jablanice zadržala u brani i polako je ispuštala. Inače, da nije velika količina vode iz Jablanice zadržana u brani i da je pored poludele Obnice Kolubaru još više pritisla Jablanica, Valjevo bi' danas bilo u centru svetske pažnje, a ne Obrenovac. I pored zadržavanja vode u brani, Kolubara se ipak izlila u četvrtak i potopila centar Valjeva jer je pukao bedem na "Jadru" (deo grada Valjeva na lozničkom putu). Ipak se Kolubara smirila u petak, ali su je do Obrenovca dodatno dopingovale Ljig i Tamnava koje su pored svojih obala srušile sve pred sobom. I sam si čuo da je Ljig potopio mesto Ljig, a Tamnava potopila Koceljevu i Ub do poslednje kuće i njive. I Kolubara koja je stravično nabujala i pretila da potopi Valjevo koje ima u gradu preko 60 000 stanovnikia i još toliko u okolini, morala je da primi vodu iz Ljiga i Tamnave, a da ne spominjem Krivošiju i Rabas (koje su potopile sela Popučke, Lukavac i Dupljaj) i Ribnicu (koja je potopila Mionicu i Divce).

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=dAPDTJXr124" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dAPDTJXr124</a>
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=MYvBLAqy1Y4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=MYvBLAqy1Y4</a>

Van mreže skopski

• **
  • Starost: 31
« Odgovor #770 poslato: 20. Maj 2014. u 16:50 »
Ovde nočas ja malo padala kiša, a danas nije ni uspela pošteno da nakvasi asfalt. Evo sad se razvedruje, takt 21C

Auu ovo zadnje video izgleda strašno!
@Sofronije: Nema na čemu, i dajle biče pratke iz MK, jedna po jedna.. Retko ko ovih dana nije nešto donirao i svrteo na telefonima za pomoč. Samo neka se sve smiri što prije  :)

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #771 poslato: 20. Maj 2014. u 16:55 »
U Sarajevu oblacno T 21*C.Oblaci saraju nebo..

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #772 poslato: 20. Maj 2014. u 17:24 »
Sad duva vetar T niza 22 C .

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #773 poslato: 20. Maj 2014. u 17:48 »
Lagani pljusak na Karaburmi, opala temperatura na 22,3C, Tmax=27,4C

Van mreže mareeram

« Odgovor #774 poslato: 20. Maj 2014. u 18:07 »
@ Stefan Valjevo

Znam i za Obnicu, sve sam pratio, bilo je dosta rechi o zatvoru ..ako je neko pratio ovih dana to sam ja..a poznajem sve te krajeve.. auu Gradac je naparvio dar mar! :o To na primer nisu izvestavali uopste, ama ni reci..tek danas cujem da je odneo zeleznicki mozt kod zel. stanice Gradac (manastir Celije), pa ne radi pruga do Pozege..

I znam Tamnava i Kocljeva to su bas dosta izvestavali, tamnava je dostigla "istorijski" maksimum, svaki cas su javljali iz Koceljeva..

I bas sam se pitao za Mionicu sta je tamo jer Ribnica ide skroz sa Suvobora gore, niko nije ni pokazo Mionicu, mislim da su je jednom spomenuli, i to je to, nista se ne zna odande.. :neznam: prosto da covek ne poveruje da tako nista bas ne prikazu...valdja ne stizu, zelim da verujem da zapravo ne stizu.. :-\

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #775 poslato: 20. Maj 2014. u 18:11 »
Slaba kiša uz pojačan vjetar na Vračaru, oblak je u fazi raspada. U prethodnih sat vremena, južni i jugoistočni dijelovi grada su lokalno dobili vrlo jak pljusak, intenzitet kišnih zavjesa to najbolje govori. Grmljavine nije bilo:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže uros_vozdovac

• admin emeritus
  • *
  • Starost: 57
  • www.ubuntu-rs.org
    • Ubuntu Serbia LoCo Team
« Odgovor #776 poslato: 20. Maj 2014. u 18:19 »
Класичан говнар, није ми жао да то кажем, чак и ја осећам неправду, а како ли је тек Милошу који је написао текст и објаснио како нас је ова несрећа задесила, још једном говнари из РХМЗ-а!

Да су на време упозорили људе, друга би то прича била, шљам, директор им у сред вандредног стања, на "састанку" ван земље.

Besramno stvarno. Ne zato što je citirao analizu nego zato jer se pežorativno izražava o zajednici, pamtimo, pamtimo...

Inače malo statiske sa mog bloga, Milošev odličan tekst je imao 16 665 jedinstvenih poseta, što je nezabeleženo, stvarno. Nek nam bude za nauk da postoji i taj kanal da se upozori ako je neka ozbiljna stvar u pitanju.
Još jednom hvala Milošu na sjajnom tekstu, i uvek je moj prostor otvoren za njega na bilo koju temu :)
vozim Ubuntu i uživam!

Van mreže nele-niš

« Odgovor #777 poslato: 20. Maj 2014. u 19:25 »
Mračan oblak severno i severoistočno od mene, već duže vreme bukvalno stoji u mestu.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #778 poslato: 20. Maj 2014. u 19:47 »
Taj oblak je došao do Knjaževca i uslovio kratkotrajan pljusak. Palo po AMS 1.2mm
Glavnina padavina je pala u planinskom delu oko Svrljiga.
Danas Tmax=26.4°C

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #779 poslato: 20. Maj 2014. u 20:22 »
Slab pljusak u Mirijevu oko 18h.I kuci je bilo slabe kratkotrajne kise.
Trenutna T 18.8°C.