Baš odavno nisam video ww-code 98 u SYNOP-u, a evo večeras je taj opis dat za Kraljevo (heavy thunderstorm with dust storm).
U Beogradu je (za sada) prijatno veče ali u jugozapadnim predgrađima (područje Obrenovca i deo prema Rušnju) ima slabe kiše.
Ovaj maj će se pamtiti po tragičnim poplavama, izazvanim rekordnim padavinama ali je svakako ponegde zakazala i prevencija ... ipak to je tema za neko drugo mesto.
Uzgred, primetio sam da je čak i iz područja koja su bila veoma pogođena poplavama bilo komentara u kojima se maltene "žali" što je neki konvektivni razvoj u prethodnim danima za malo "mimoišao" tu regiju i kao da nekome nije dosta npr. 250mm nego se "prizivaju" nove padavine. Razumem da mnogi vole oluje i intenzivne padavine "baš u svom mestu" ili još više "baš u svom delu grada/mesta" (i sam volim konvektivne razvoje, a njihovo precizno predviđanje je jedna od najtežih stvari u prognozi vremena jer sasvim sigurno nije dovoljno samo pogledati CAPE, LiftedIndex, ima/nema smicanja -da je to i potreban i dovoljan uslov onda ne bi bilo greške u prognozama) ali ne mogu da kažem da baš razumem "tugovanje" što je nakon onolikih kiša u pojedinim mestima izostao neki manje-više očekivani pljusak prethodnih dana ili maltene "radost" što je bio potop praćem gradom. Naravno da ne mislim da se većina radovala gradu, na više mesta je spomenuto kolika je šteta od grada, ali mislim da sam na par mesta video komentare iz kojih deluje kao da se neko raduje nevremenu/gradu ili "tuguje" ako ga je nevreme za malo "mimoišlo" (kao što rekoh čak i iz regija koje su već imale prevelike padavine -a takvih područja je bilo dosta u ovom nesrećnom maju).
Moj komentar nije povezan sa prethodnim u kojem se spominje nestvarna količina padavina u Valjevu, niti je "uperen" protiv bilo kog pojedinca -mnogi članovi su bili izuzetno redovni u slanju izveštaja tokom tragičnih poplava i svima njima upućujem čestitke na trudu koji je omogućio da se na ovom forumu pročitaju informacije i podaci kojih nije bilo u "zvaničnim" izveštajima (to pišem iz ličnog iskustva jer sam tokom poplava bio daleko od Srbije i zahvaljujući ovom forumu imao sam odličan uvid u stanje u poplavljenim regijama).