@vladimir92
Nećeš mi verovati, ali si me preduhitrio. Hteo sam juče ja da otvorim ovu temu sa ovim člankom.
Po subjektivnom osećaju, leto je počelo juče ili prekjuče. A, to da li će biti toplije ili hladnije od proseka, da li će biti sa deficitom ili suficitom padavina i do kad će trajati, to ćemo da vidimo.
Pred nama je hladnije letoIsidora Kranjčević | 19. 05. 2014. - 19:55h | Komentara: 66
Predstojeće leto biće svežije u odnosu na prethodna dva, imaćemo najviše pet dana s temperaturom iznad 35 stepeni - kaže za „Blic“ meteorolog Nedeljko Todorović.
Iako nema stroge zakonitosti da posle tople zime sledi hladno leto ili obrnuto, sa oko 60 odsto verovatnoće to se događa.
- Analiza ponovljivosti ukazuje da se toplije leto javlja svake 3-4 godine, zatim na svakih 7-8 godina i tako dalje. Leto 2012. bilo je rekordno toplo, leto 2013. manje toplo, mada i dalje iznad proseka. Prema toj analizi, predstojeće leto bi bilo još malo svežije u odnosu na prethodna dva. To ne znači da neće biti vrućih dana, ali je velika verovatnoća da će ih biti manje - precizira Todorović.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/466339/Pred-nama-je-hladnije-letoKoliko su ove prognoze pouzdane govori prošlogodišnji članak.
http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/ovo-leto-za-pet-stepeni-hladnije-od-proslog/98658.phtmlŠto se mene tiče, red je sad da leta budu nešto hladnija, jer od 2006-e godine su sva leta toplija ili znatno toplija od proseka. Obrnuta stvar je sa padavinama. Od 2006-e godine su sva leta bila sa velikim deficitom padavina osim 2010-e koje je imalo previše padavina, ali je avgust ipak bio suv. Avgust je od 2006-e svake godine znatno topliji od proseka, a od 2007-e i sa velikim deficitom padavina, naročito 2011-e i 2012-e kada u nekim mestima nije kapnula ni kap kiše, a temperaturno su bili ekstremno topli. O 2012-oj ne vredi ni trošiti reči, jer je te godine i jun koji je poznat kao mesec sa najvećom količinom padavina na našim prostorima, prošao gotovo bez padavina i to sa temperaturom znatno iznad proseka, a jul je i oborio rekord sa temperaturom. Jedini mesec koji nikad nije imao problem sa padavinama je ovaj. MAJ. Ako se situacija ipak ponovi kao 2011-e i 2012-e, a ne bi' trebalo, imamo i previše zaliha od maja i aprila. ;D